İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Karaokçu “Ya çocukları cezaevlerine atıp kaybedeceğiz, ya da rehabilite edip kazanacağız”

Karaokçu “Ya çocukları cezaevlerine atıp kaybedeceğiz, ya da rehabilite edip kazanacağız”

2016 yılında yürürlüğe giren Denetimli Serbestlik Yasası verileri, yasanın işleyişi ve uyuşturucudan kurtulmak isteyenler için ışık tutuyor.  2016 yılından son istatistiksel bilgilerin kaydedildiği 21 Mayıs 2019 tarihine kadar yasadan yararlanan 320 kişiden 113’ü süreci başarılı tamamladı, 103’ü ise süreçte başarısız oldu.

Yayın Tarihi: 11/12/19 07:58
Güncelleme Tarihi: 11/12/19 09:04
okuma süresi: 7 dak.
Karaokçu “Ya çocukları cezaevlerine atıp kaybedeceğiz, ya da rehabilite edip kazanacağız”

Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

KKTC Meclisi tarafından 16 Mayıs 2016 tarihinde oybirliği ile kabul gören ve 27 Mayıs 2016 tarihinde yürürlüğe giren uyuşturucu madde kullanıcıları ve bağımlıları hakkında Denetimli Serbestlik Yasası birçok bağımlının rehabilite edilip topluma geri kazandırılmasını sağladı.

2016 yılında yürürlüğe giren Denetimli Serbestlik Yasası verileri, yasanın işleyişi ve uyuşturucudan kurtulmak isteyenler için ışık tutuyor.

Yasanın yürürlüğe girdiği günden son istatiksel bilgilerin kaydedildiği 21 Mayıs 2019 tarihine kadar toplam 320 kişi yasadan yararlanma hakkına haiz olurken, 113’ü kendilerine tanınan bu şansta süreci başarılı olarak tamamladı.

Yine bu süreçte 103 kişi yasanın yükümlülüklerini yerine getiremezken son 6 ay içerisinde yasadan yararlanmak isteyen ve yargı sürecinde Denetimli Serbestlik Yasası kapsamına alınması uygun görünen bağımlı ve kullanıcı sayısı 57 kişi daha artarak 377’ye ulaştı. Bazı kesimlerce yasanın işleyişinde eksiklik ve sorunların olduğu birçok kez dile getirilirken, konu ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Denetimli Serbestlik Yasası Kurulu Başkanı Suat Yeldener, göreve getirildiği 5 aylık süre zarfında sürecin işleyişini yakından takip ettiğini belirtti. Yeldener, yasanın çağımızda toplumumuz için doğru, gerekli ve geliştirilebilir bir yasa olduğunu vurguladı.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu ise, yasanın işleyişindeki eksikliklerin giderilmesi konusunda çalışmaların sonuç vermeye başladığını dile getirdi. Bir süreden beri kan ve idrar tahlili konusunda yaşanan aksaklıkların yasaya ve bağımlı kişilere mal edilmesini doğru bulmadığını kaydeden Karaokçu, Denetimli Serbestlik Yasası’nın ülke için hayati bir yasa olduğunu belirterek “ya çocukları cezaevlerine atıp kaybedeceğiz, ya da kazanacağız. Yasanın işleyişindeki mevcut eksiklikler bağımlı çocukların suçu değil, yasa sayesinde onlarca çocuğumuzu bağımlılıktan kurtarıp yeniden topluma kazandırabildik. Ülkedeki sorun gençlerin kanında uyuşturucu tespit edilip edilmediği değildir, cezaevine atmadan geri kazanabilmek amaçlanmalıdır” dedi.

3 BUÇUK YILDA 377 KİŞİ DENETİMLİ SERBESTLİK YASASI’NDAN YARARLANMAK İSTEDİ

Denetimli Serbestlik Yasası’ndan, uyuşturucu ile yakalanan ve yasa kapsamında belirlenen koşullara uyum gösteren tüm uyuşturucu kullanıcıları ile bağımlıları yararlanabilir. Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanıp süreci tamamlayan ancak yeniden bir uyuşturucu suçundan mahkumiyet alan kimseler ise 3 yıldan önce tekrardan yakalanırsa yasadan ikinci kez yararlanma hakkı elde edemez. Denetimli Serbestlik Kurulu’ndan elde edilen verilere göre yasanın yürürlüğe girdiği 3 yıl içinde yasa koşularına uyum sağlayan 320 kişi Denetimli Serbestlik Yasası’ndan faydalanmak istedi. Bu rakam 3 buçuk yılın sonunda 377’ye ulaştı. 3 yıllık süreçte toplam 113 kişi süreci başarı ile tamamladı. 103 kişi yasa yükümlülüklerini yerine getirmekte başarısı olurken, Mayıs ayında kaydedilen son istatistik verilere göre 104 kişinin ise süreci hala devam ediyordu. Elde edilen verilerde Denetimli Serbestlik Yasası’ndan 3 yıl içinde yararlanmak isteyenlerin çoğunluğu 18-35 yaş aralığını kapsıyor.

KARAOKÇU: KAN VE İDRAR TAHLİLLERİ 2020 YILINDA YAPILABİLECEK

Denetimli Serbestlik Yasası’nın ülkemiz için olmazsa olmaz bir yasa olduğunu kaydeden Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, yasanın bağımlı ve kullanıcılar için atılmış en doğru adımlardan biri olduğunu kaydetti.

Yasanın işleyişinde kan ve idrar tahlillerinin yapılmasında Devlet Laboratuvarı’nda çıkan yangın nedeni ile aksama olduğunu ancak sorunun büyük ölçüde giderildiğini belirten Karaokçu, söz konusu cihazın 5 milyon TL’lik bir maliyeti olduğunu Sağlık Bakanlığı’nın da bunun için ihaleye çıktığını kaydetti. Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yılı itibari ile kan ve idrar tahlillerinin yapılmasında bir sorun olmayacağı konusunda bildirimi olduğunu kaydeden Karaokçu, bunun eksiklik olduğunu ve daha hızlı hareket edilmesi gerektiğini doğruladı. Ancak kan ve idrar tahlili yapılamamasının uyuşturucu bağımlıları ile kullanıcılarının suçu olmadığını ifade eden Karaokçu, yasa sayesinde geri kazandırılabilecek kişilerin cezaevine gönderilerek topluma geri kazandırılmasının zorlaştığını ifade etti.

“KİŞİ YETER Kİ TEDAVİ OLMAYA KARAR VERSİN”

Gerek Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanmak isteyenler gerekse uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığından kurtulmak isteyerek komisyona ulaşan herkese ve ailelerine de gerekli desteğin verildiğini belirten Karaokçu, “kişi yeter ki tedavi olmaya karar versin. Ağır bağımlılar da dahil disiplinli bir süreçle uyuşturucudan kurtulabilir” dedi.

Rehabilitasyon konusunda olumlu bir adım atılarak 2 aydan bu yana Pembe Köşk’ten hizmet alımına başlandığını da anımsatan Karaokçu, “talep edilmesi halinde Türkiye sağlık merkezlerine bile çocuk gönderiyoruz” dedi. Yasanın içerdiği eğitim konusunda da komisyon olarak görev üstlendiklerini ve Eğitim Bakanlığı tarafından yerine getirilemeyen eğitim koşulunun komisyon tarafından yerine getirildiğini ifade eden Karaokçu, bağımlı ve kullanıcıları kurtarıp topluma kazandırmak yerine cezaevlerine gönderilmesinin fayda sağlamayıp zarar verdiğini dile getirerek “ya cezaevine atıp kaybedeceğiz, ya da rehabilite edip kazanacağız” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.