İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Hayat kurtarmak isterken, hapse girdi

Hayat kurtarmak isterken, hapse girdi

2015 yılında, kullandığı ambulanstaki hasta ve hemşirenin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kaza ile ilgili olarak mahkeme, ambulans şoförü Salih Aygan 2 yıl hapis cezası aldı.

Yayın Tarihi: 21/01/20 14:05
okuma süresi: 7 dak.
Hayat kurtarmak isterken, hapse girdi

Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

Karpaz-Mağusa anayolunun Kalecik kavşağı yakınlarında 2015 yılı Kasım ayındaambulansta hasta olarak bulunan Havva Şenyiğit ile hemşire Havva İlkay Kurteli’nin ölümüyle sonuçlanan trafik kazasından sorumlu tutulan ambulans şoförü Salih Aygan’ın Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargı süreci tamamlandı. 

2019 yılı Eylül ayında yargılanmaya başlayan sanık Aygan yargılandığı 7 davanın başında “Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ve kast olmadan başkasının ölümüne sebep olma” davasının da bulunduğu 4 davadan suçlu bulundu.

Ülkede emsal teşkil eden davanın sanığı Salih Aygan 2 yıl hapse mahkum edildi. Sanık Aygan hakkındaki davanın kararını okuyan Yargıç Ayşen Toroslu, ambulans araç ile başka bir ölümlü kaza olayının olmadığını dikkate aldıktan sonra kazaya methaldar aracın ambulans, sanığın kamu görevini icra eden ambulans sürücüsü olduğunu söyledi. “Bir ambulansın en hızlı ve en güvenli şekilde yasalar tahtında yolda sahip olduğu öncelik hakkı ile taşıdığı hastayı emniyetli bir şekilde hastaneye yetiştirmelidir” diyen Toroslu, sanığın süratinin, sanığın dikkatsizliğinin, aceleci davranışının, ihtiyatsızlığı ve tehlikeli sürüşü sonucu kazanın meydana geldiği bulgusuna halel gelmeksizin pervasız bir sürat olmadığını, hasta yetiştirme gayesi ile bu sürate ulaştığı kanaatinde olduklarını belirtti.

Mahkemeye aktarılan olgu ve emarelerin titizlikle incelenmesi ile benzeri tespit edilen Yargıtay kararlarına değinen Toroslu, emsali bulunmayan bu davanın önceki cezalardan ayrı tutulması gerektiği kanaatinde bulundu. Ölümle neticelenin trafik kazalarının sayısında, artırılan cezalara rağmen azalma olmadığı söyleyen Toroslu, ölümle neticelenen trafik kazalarının her geçen gün artmaya deva ettiğini gözlemlemekte olduklarını belirtti. Trafik kazalarında birçok kişi ve ailenin zarar görüp tarifsiz acılar yaşandığına dikkat çeken Toroslu, ölümle neticelenen trafik kazalarının önlenebilmesi için cezaların artırılmasının yeterli olmadığını, devletin yetkili tüm makamlarınca yol güvenliğinin sağlanabilmesi için ihtimam göstermesi gerektiğinin aşikar olduğunun altını çizdi.

HEYETİN GÖREVE GELMESİ İLE DAVA SÜRATLE NETİCELENDİRİLDİ

Kazanın 25 Kasım 2015 tarihinde meydana gelmesine rağmen savunma makamı tarafından iddia edildiği gibi sanığın geç yargılanmasının hafifletici neden olması hususuna değinen Yargıç Toroslu, kazanın ardından dava tebliğinin sanığa 2017 yılı Mayıs ayında yapılmasının polis bacağında gecikme yaşandığını gösterdiğini, Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin göreve başlaması ile 2019 yılı Eylül ayında yargılanmaya başlayan sanığın davasında duruşma yapıldığını ve kısa süre içerisinde sanığın yargılama sürecinin tamamlandığını ifade etti.

BENGİHAN: ACİL ŞEKİLDE AMBULANS ŞOFÖRLERİNİ KORUYUCU YÖNDE YASAL DÜZENLEME GEREKLİ 

4 aydan beri devam eden ambulans şoförü sanık Salih Aygan hakkındaki davanın kararının açıklandığı anlarda bir çok sağlık personeli ve ambulans şoförü Aygan’a destek olmak amacı ile mahkeme salonunda yerini aldı.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan karar öncesinde yaptığı açıklamada, ambulans şoförlerinin büyük özveri ve fedakarlık ile yapmış oldukları bu görevin yasalar tarafından korunmadığının bir kez daha ortaya çıktığını açıkladı.

Geçen bu süre içerisinde de bu görevi yapanlar için mevzuat açısından da korunmasına yönelik bir düzenleme de geliştirilmediğini kaydeden Bengihan, ambulans şoförlerinin kelle koltukta çalıştıklarını kaydetti. Ambulans şoförlerinin bir taraftan sivil insanların kaza geçiren ya da sağlık sorunu yaşayanları en hızlı şekilde hastaneye yetiştirme gailesi çekerken, bir yandan da yolda başlarına gelebilecek herhangi bir olay karşısında  tehlikeleri de göz önünde bulundurması gerektiğini ifade eden Bengihan, “bu arkadaşların yaptığı görev can kurtarmaktır. Ancak bu görevi yaparken trafikteki sürat, acele davranmaları hayat kurtarmak içindir, kaza yapmak için değildir” dedi.  Olası bir kaza anında hem şoförleri koruma adına hem de ambulansta bulunan sağlık çalışanlarını da koruyucu bir yönde yasal düzenleme getirilmesi gerektiğini söyleyen Bengihan, “evet ben görevimi yapıyorum, hızlı bir şekilde hastayı en acil şekilde hastaneye yetiştiriyorum ancak beni de yasalar bu görevimi yaparken koruyor” diyebilmeli. Bengihan, “Yetkililerin hem ceza yasasın da hem de 112 acil yasasında derhal bir düzenlemeye gitmelidir ki görevlerini huzurlu ve güvenli yapabilsinler” şeklinde açıklama yaptı.

AMBULANS VİRAJDA TAKLA ATMIŞTI

Söz konusu kazada Karpaz - Gazimağusa anayolu üzerinde takla atan ambulansta hasta olarak bulunan 74 yaşındaki Havva Şenyiğit ve 59 yaşındaki hemşire Havva İlkay Kurteli yaşamını yitirmişti.

Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan yazılı açıklamada “şoför dikkatsizce seyrettiği sırada, gidiş istikametine göre sağa meyilli viraja geldiği zaman direksiyon hakimiyetini kaybedip yolun solundan dışarı çıkarak takla attı” ifadeleri yer almıştı.

Kaza sonucu ambulansta hasta olarak bulunan Şenyiğit olay yerinde, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmış hemşire Kurteli ise hastanede yaşamını yitirmişti. Hafif yaralı olan hemşire Belgin Tansu (K-34) Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak müşahede altına alınmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.