İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

“İstikrarlı Cumhurbaşkanlığı makamına ihtiyaç var”

“İstikrarlı Cumhurbaşkanlığı makamına ihtiyaç var”

CTP Genel Başkanı ve Partisinin Cumhurbaşkanı adayı Erhürman, siyasi istikrar sorununa dikkat çekerek, istikrarlı Cumhurbaşkanlığı makamına ihtiyaç olduğunu söyledi ve “Cumhurbaşkanlığı, güçlerini kullanarak, orta ve uzun vadede çok önemli rol oynamalı. Cumhurbaşkanlığı öyle bir oluşmalı ki kendisinden beklenen adımları atabilsin” değerlendirmesini yaptı.

Yayın Tarihi: 27/01/20 21:58
okuma süresi: 5 dak.
“İstikrarlı Cumhurbaşkanlığı makamına ihtiyaç var”

Kıbrıs Postası

BRT’de yayınlanan Levent Kutay’ın sunduğu Haber Merkezi’ne konuk olan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, iç konularda siyasi istikrar sorununa dikkat çekerek, istikrarlı Cumhurbaşkanlığı makamına ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Hiç kimsenin siyasi istikrar sorunun olmadığını söylemediğini vurgulayan Tufan Erhürman, “Süremiz kısa, ama o kısa süre içerisinde hükümetin gideceği ve erken seçime gidileceği konuşuluyor” dedi.

Hükümetlerin görev süresinin 15 ay olmasına rağmen, dördüncü ayda bu tür söylentiler olduğu takdirde, arzu ve isteğin de zedeleneceğini söyleyen Erhürman, “Reform işi 3-5 günlük iş değil, en az 3-4 yıl süre ister” şeklinde konuştu.

Hükümetlerin son dönemde, en fazla 2 yıl olduğunu, onun dışında hükümetlerin ise çok kısa sürdüğünü anımsatan Tufan Erhürman, “İstikrarlı makama ihtiyacımız var, o da Cumhurbaşkanlığı makamıdır, Cumhurbaşkanının hükümetler ile birlikte çalışacak pozisyonu var mı? Biz burada fiili güce ve hukuki yetkilerine bakıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“CUMHURBAŞKANLIĞI, GÜÇLERİNİ KULLANARAK, ORTA VE UZUN VADEDE ÇOK ÖNEMLİ ROL OYNAMALI”

Fiili güce bakıldığında, Cumhurbaşkanının Meclis’ten gelmediğini, doğrudan halk tarafından seçidiğini, çoğu zaman da Cumhurbaşkanlarının aldığı oyların hükümetlerin toplam oyundan daha fazla olduğunu ve bunun da önemli bir mesele olduğunu aktaran Erhürman, “Cumhurbaşkanlığı, ayrıca BM çatısı altındaki toplum lideri sıfatı ile bizim dışarıya açılan tek penceremiz. Bu özellikle fiili gücünü oluşturuyor” değerlendirmesini yaptı.

Anayasa’da Cumhurbaşkanının yürütme yetkisinden bahsedildiğini, Anayasa’da Cumhurbaşkanının Cumhuriyet Güvenlik Kurulu organını kurmasından bahsettiğini belirten Tufan Erhürman, dolayısıyla Cumhurbaşkanının hukuki gücü de olduğundan söz ederek, “Bu gücünü kullanarak, orta ve uzun vadede çok önemli rol oynamalı” dedi.

 “CUMHURBAŞKANLIĞI ÖYLE BİR OLUŞMALI Kİ KENDİSİNDEN BEKLENEN ADIMLARI ATABİLSİN”

KKTC’nin dışarısı ile ilişkilerde ihtiyaç duyduğu hamleleri Cumhurbaşkanlığından başkasının yapmasının mümkün görünmediğini işaret eden Erhürman, “Cumhurbaşkanlığı öyle bir oluşmalı ki alanlarında kendisinden beklenen adımları atabilsin. Bilim diplomasisi diye bir şey var, dışarıdaki ve içerideki sorunlarda kimden yardım isterse yerine getirilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

“TEK ÇÖZÜM MODELİ FEDERASYONDUR”

CTP’nin federasyondan başka çözüm modelini savunmadığını, bir an önce bizi çözüme ulaştıracak tek modelin federasyon olduğunu ve bunun nedenini de defalarca açıkladıklarını hatırlatan Tufan Erhürman, “Ucu açık olmayan, sonuç odaklı, geçmişteki bütün mutabakatların korunduğu bir müzakereyi savunuyoruz. Geçmişteki mutabakatlar, federasyon mutabakatıdır” şeklinde konuştu.

“BANA TÜRKİYE’YE YAKINSIN DİYENLAR, HÜKÜMETİ TÜRKİYE’NİN BOZDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ”

Geçmişte 15 ay Başbakanlık yaptığını, bu dönem içerisinde Türkiye’den yok denecek kazar az kaynak geldiğini, protokolü imzalayamadıklarını söyleyen Erhürman, “Biz hükümetten gittik, şu anda bana Türkiye’ye yakınsın diyen çevreler, bizim hükümetimizi Türkiye’nin bozduğunu söylemişti. Ben görevdeyken kaynak sınırlıysa, protokol imzalanamadıysa, hükümetten gönderenlerin Türkiye olduğu söyleniyorsa, aynı insanlar nasıl Türkiye’nin adamı olduğumu söylüyor?” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.