İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

İnan, Kıbrıs’tan geçen faya dikkat çekti: “Adana, Mersin’de tsunamiye neden olabilir”

İnan, Kıbrıs’tan geçen faya dikkat çekti: “Adana, Mersin’de tsunamiye neden olabilir”

Jeoloji Profesörü İnan, Akdeniz ve Kıbrıs’ın içinden geçen fayın hâlâ birbirinin altına girdiğini işaret ederek, “Burada olabilecek bir deprem Mersin ve Adana’da trunamiye neden olabilir dedi”

Yayın Tarihi: 30/01/20 09:05
okuma süresi: 3 dak.
İnan, Kıbrıs’tan geçen faya dikkat çekti: “Adana, Mersin’de tsunamiye neden olabilir”

Jeoloji Profesörü Selim İnan, Akdeniz’in ve Kıbrıs’ın içinden geçen bindirme fayının hâlâ iki levhanın birbirine yaklaştığı, birbirinin altına girdiği bölge olduğu bilgisini vererek, “Burada oluşabilecek bir deprem, Mersin ve Adana kıyılarında tsunamilere neden olabilir” dedi.

Prof. Dr. İnan, geçmiş dönemlerde İskenderun Körfezinde, Anamur’da olduğu gibi, yaptıkları çalışmalardada, Anamur’da tsunami izlerini bulduklarını ve bu bölgede meydana gelebilecek bir depremin kıyılarda tehlike arz edebileceğini vurguladı.

“MERSİN’DE BÜYÜK DEPREMLERİN İZLERİ VAR”

İHA’ya konuşan Prof. Dr. İnan, Depremin etkilerinin ana faya uzaklıkla değil, zemin yapısı ve bina kalitesiyle ilintili olduğunu vurguladı ve “Mersin’de bunun örneğini en son 1998 Ceyhan depreminde yaşadık. Mersin’in doğu kesimlerinde bazı hasarlar oldu. Dolayısıyla 6,4 büyüklüğündeki bir depremde, Ceyhan’a 95 kilometre uzaktaki Mersin olarak etkilenebiliyorsak, burada oluşabilecek 7,5 büyüklüğündeki bir deprem Mersin’de büyük hasarlara neden olabilir” dedi.

Mersin’de depremin izleri olduğuna dikkat çeken İnan, Soli Pompeiopolis, Olba ve Anemurium antik kentlerinin geçmişte yaşanan büyük depremlerde yıkıldığını, Anemurium Antik Kentinde yaptığı çalışmalarda hem tsunami hem de deprem izleri bulduğunu söyledi.

“MERSİN’İ BEKLEYEN EN BÜYÜK TEHLİKE ZEMİN VE BİNA KALİTESİ”

Depremde yayılan deprem dalgalarının özellikle alüvyon zeminlerde genliklerinin arttığını ve yüzeyi çok daha fazla salladıklarını dile getiren İnan, bunun sonucunda binaların olduğu gibi göçebildiklerini veya yan yattıklarını ifade ederek, “Mersin’i bekleyen en büyük tehlikelerden biri bu. İkincisi de bina kalitesi. Binalar sağlam değilse katlar iskambil kağıtları gibi üst üste yığılıyor. Mersin için bir başka tehlike de bu. Çok büyük bir deprem beklemiyoruz Mersin için ama çevresinde meydana gelebilecek bir depremin Mersin’i etkileyebileceğini düşünüyorum. Son deprem haritasında Mersin 3. Bölge, Adana ise 1. ve 2. Bölge olarak geçiyor” diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.