İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

"Buralarda ‘Birleşik Kıbrıs’ artık konuşulmuyor"

"Buralarda ‘Birleşik Kıbrıs’ artık konuşulmuyor"

İngiltere’deki temasları sırasında Kıbrıs Postası Genel Yayın Yönetmeni Reşat’a konuşan Başbakan Tatar, Britanya'da eskiden olduğu gibi Kıbrıs'ın birleştirilmesinin artık konuşulmadığını söyledi.

Yayın Tarihi: 12/02/20 07:59
okuma süresi: 9 dak.
"Buralarda ‘Birleşik Kıbrıs’ artık konuşulmuyor"

Kıbrıs Postası - Rasıh Reşat/Londra

İngiltere’deki temasları sırasında Kıbrıs Postası Genel Yayın Yönetmeni Rasıh Reşat'a konuşan Başbakan Ersin Tatar, Britanya'da eskiden olduğu gibi Kıbrıs'ın birleştirilmesinin artık konuşulmadığını, kelimesinin dâhi geçmediğini dile getirdi.

Herkesin realiteyi artık gördüğüne dikkat çeken Tatar, İngiltere temasları sırasında Muhafazakar Parti manifestosunda iki ayrı devletten bahsedildiğini öğrendiklerini ve artık oyunun da oyunun kurallarının da değiştiğini ifade etti.

"BREXIT SONRASI GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİK"

Tatar şöyle konuştu:

"Bugün önemli temaslar yaptık. Yararlı olduğuna inanıyorum. Sabah saatlerinde İngiliz Muhafazakâr Parti eski Genel Başkanı ve Milletvekili Sir Ian Duncan Smith ile görüştüm. Sir Duncan Smith, bizim buradaki Türk cemaatinin de yakından tanıdığı ve haliyle bize de yakın bir isim... Genel anlamda Brexit sonrası yaşanabilecekleri İngiliz hükümetinden beklentilerimizi, bu süreçte daha fazla desket göstermelerini ve Kıbrıs’ta gerçekler temelinde bir çözüm için burada daha fazla çalışmalarda bulunacağımızı söyledik. Olumlu bir yaklaşım aldık...."

"KONUŞTUĞUMUZ KONULARDAN BİRİ DE DİREKT UÇUŞLAR.."

"Daha sonra Conservative Parti Genel Başkanı Yardımcısı ve Yurt Dışı Sorumlusu Paul Scully ile görüştük. Kıbrıs’la ilgili gerçekleri anlattık. O da meseleyi bildiğini ve sempati duyduğunu söyledi. Öğleden sonra da Sir David Amess ile İngiliz Parlamentosu’nda 37 yıldır en kıdemli milletvekili ile görüştük.

O da Kıbrıs’ı yakından izlediğini belirtti ve aynı konuları onunla da görüştük. Yarın önemli bir gün... Artık Brexit’ten sonra İngiltere’nin durumu farklı bir pozisyona gidecek. İngiltere’deki Kıbrıslı Türkler ve bizlerin girişimleriyle bir takım konularda görüşmeler sürdürüyoruz. Direkt uçuşlar bunlardan bir tanesidir...."

"HAKKIMIZI ALMAYA ÇALIŞIYORUZ RUMLARLA DERDİMİZ YOK"

"Kıbrıs’ın gerçeklerine göre bir çözüm noktasında görüşlerimizi kendileriyle paylaşmak daha da önemli olacaktır.

Bizi dinlediklerinde sempati duyduklarını, hak verdiklerini ve özellikle Brexit'ten sonra İngiliz Hükümetinin ve Muhafazakar Parti’nin Kıbrıslı Türklere daha fazla ilgi ve anlayış göstereceklerini görüyorum. Biz sadece ve sadece hakkımızı almaya çalışıyoruz. Bizim Rumlarla derdimiz yok.

Tanınmış bir hükümet olarak yollarına devam ediyorlar."

"OYUN DA OYUNUN KURALLARI DA DEĞİŞTİ"

"Rumların Annan Planı’ndan sonra haksızlık yapılarak AB’ye alındığını herkes biliyor. Kıbrıslı Türkler mağdur ve dışlanmıştır. Kıbrıslı Türkler kendi haklarını arama noktasında daha fazla proaktif bir siyaset izlemelidir. Oyun değişti, oyunun kuralları da değişti. Haklarımızı aramak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz..."

"HERKES REALİTEYİ GÖRMÜŞ... BİRLEŞME ARTIK KONUŞULMUYOR"

Tatar, "İngilizler bize sempati duyduklarını ve bir sıkıntı olduğunu söylüyorlar. Eskiden olduğu gibi Kıbrıs’ın birleşmesi ve Birleşik Kıbrıs gibi kelimeler hiç geçmiyor. Crans Montana'da da bulunmuş olan Boris Johnson direk uçuşları halledin dedi. İngilizler de müzakere edilmiş ayrılık olması lazım diyor." İfadelerini kullanan Tatar şöyle konuştu:

" İngilizler bize sempati duyduklarını ve bir sıkıntı olduğunu söylüyorlar. Eskiden olduğu gibi Kıbrıs’ın Birleştirilmesi ve Birleşik Kıbrıs gibi kelimeler hiç geçmiyor. Eskiden burada bulunduğum yıllarda bu kelimeyi çok duydum. Artık kelimesi geçmez, herkes realiteyi görmüş. Karşı tarafın durumunu görüyorlar, Annan Planı sonrası ve Crans Montana sonrası durumu görüyorlar. Boris Johnson da Crans Montana’daydı. Muhafazakar Parti manifestosunu incelediğinizde çok ilginç şeyler yazıyor.

 Orada Kıbrıs’ta iki devletten bahsedildiğini öğrendim bugün... Boris Johnson direk uçuşları halledin de dedi. İngilizler de müzakere edilmiş ayrılık olması lazım diyor.

Adanın birleştirilmesi artık hiç konuşulmuyor, müzakere edilmiş ayrılık konuşuluyor. Ona doğru gidiyor bu iş..."

TATAR 38 YIL SONRA CAMBRIDGE ÜNİVERSİTESİ’NDE…

Öte yandan Başbakan Tatar ziyaretleri kapsamında ilk olarak, Cambridge Üniversitesi’ni ziyaret etti. Tatar, eğitimine 1979 yılında başladığını ve 38 yıl önce bu üniversitede ekonomi tahsili yaptığını söyledi.

Cambridge Üniversitesi’nde hayatının önemli yıllarının geçtiğini söyleyen Tatar, üniversitenin halen ayni şekilde muhafaza edildiğini görmekte mutluluk duyduğunu dile getirerek, “Buralara tekrar gelmek benim için nostaljik oldu” dedi.

Tatar, “38 yıl sonra burada aynı hatıraları yaşamak, yemek yediğim odaları görmek, çalıştığım salonları tekrar ziyaret etmek, uzun saatler geçirdiğim kütüphaneyi görerek eskiden tanıdığım kişilerle karşılaşmak bana mutluluk yaşattı” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİM ÖMÜR BOYU DEVAM EDER”

Okumanın bitmediğini ve öğrenmenin bir ömür boyu sürdüğünü dile getiren Tatar, “Burada bir tahsil aldım. Kişiliğimin ve kültürümün birikimlerine büyük katkıları oldu fakat bu eğitim günün sonunda devam etti, halen de öğreniyoruz” dedi.

Burada okuyan Kıbrıslı Türkler olduğunu ve bundan da gurur duyduğunu dile getiren Tatar, bir Türk öğrenci ile kampus içinde tanışma fırsatı da buldu.

İnsanın gençlik yıllarında çalışarak bir yerlere gelmesi gerektiğini fakat eğitimin hayat boyu devam ettiğini dile getiren Tatar, “Siz nereyi bitirirseniz bitirin eğer durursanız ve öğrenmeye devam etmezseniz gelişemez, topluma fayda sağlayamazsınız” diye konuştu.

“Yaptığım çalışmalarla topluma bir şeyler katmışsam ne mutlu” ifadelerini kullanan Tatar, öğrenciyken kaldırımlarda yürüdüğü yıllarda, sürekli kendi ülkesine geri dönerek toplumuna faydalı olmayı temenni ettiğini de anlattı.

“GENÇLER EĞİTİMLERİNE ÖNEM VERMELİ”

Eğitimin önemine dikkat çeken Tatar, gençlere de seslenerek; gençlerin hem kendilerine, hem ailelerine, hem de topluma faydalı olmaları açısından eğitimlerine önem vererek hedefleri doğrultusunda hareket etmeleri gerektiğini kaydetti.

Başbakan Tatar, “Allah bana bu fırsatı verdi. Bu uzun yolculuğun ardından bir yerlere geldim diye düşünüyorum” ifadelerini kullanarak, Cambridge sokaklarında bu duyguları yaşamaktan duyduğu mutluluğu aktardı.

Bazı Kıbrıslı Türk ve Türk esnaflarla da bir araya gelerek sohbet etme imkânı bulan Tatar, ayrıca Cambridge camisine de giderek vatandaşlarla sohbet etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.