İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Hayvan hırsızlıkları arttı, sebep denetim zafiyeti

Hayvan hırsızlıkları arttı, sebep denetim zafiyeti

Son dönemlerde ülkede hayvan hırsızlıklarında artış yaşandı. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları küçükbaş hayvan hırsızlığındaki artışın sebebini, küçükbaş hayvan mandıralarındaki alt yapı eksiklikleri ve mezbahalar ile hayvan kesimleri denetimlerindeki zafiyet olarak açıkladı.

Yayın Tarihi: 23/02/20 09:15
okuma süresi: 7 dak.
Hayvan hırsızlıkları arttı, sebep denetim zafiyeti
A- A A+

Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Son dönemlerde ülke genelindeki küçükbaş hayvan ağıllarındaki hırsızlık olaylarında artış yaşandı.  Ocak ayı ve Şubat ayının ortalarına kadar olan sürede, Hamitköy, Yeşilköy, Akoğan ve Vadili bölgelerinde meydana gelen hayvan hırsızlığı olaylarında 29 bin 580 TL değerinde toplam 22 küçükbaş hayvan sirkat edilirken, yapılan şikâyet üzerine polis ekiplerinin yürüttüğü soruşturma kapsamında ayrı ayrı bölgelerde meydana gelen olaylarda toplam 7 kişi tutuklandı. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları küçükbaş hayvan hırsızlıklarındaki artışın sebebini Kıbrıs Postası’na açıkladı. Küçükbaş hayvan ağıllarının durumuna dikkat çekerek alt yapı sorunlarının yıllardan beri kangrenleştiğini belirten Naimoğulları, ülkede 3 bin 500 civarında küçükbaş hayvan üreticisi olduğunu, ancak yeterli destek görmeyen hayvancının ağıllarına yatırım yapamadığını kaydetti. Binlerce liralık hayvanların çalınmasını önlemede ağıllarda elektrik sorunu olduğu için kamera sistemi kurulamadığına dikkat çeken Naimoğulları, ayrıca ülkedeki mezbahalarda ve hayvan kesimlerinde yeterli denetimin yapılmadığını açıkladı.

1 buçuk ayda yaklaşık 30 bin TL’lik hayvan hırsızlığı

Son 1 buçuk ay içerisinde Hamitköy, Yeşilköy, Akoğan ve Vadili bölgelerinde küçükbaş hayvan hırsızlığı yaşandı. Ocak ayında Vadili ve Akdoğan bölgelerindeki iki ayrı ağıldan 21 bin TL değerinde 14 küçükbaş hayvan sirkat edilirken, polise yapılan şikâyet üzerine başlatılan soruşturmada Şubat ayında 4 kişi tutuklandı. 7-9 Şubat tarihleri arasında, Yeşilköy’de bir şahsa ait ağıldan 3 bin 80 TL değerinde 2 keçi ve 2 oğlak sirkat edilirken, keçi ve oğlakları yaptığı iş karşılığı aldığını beyan ederek 3 bin 30 TL karşılığında 2 ayrı şahsa satıp sahtekârlıkla para temin eden 1 kişi tutuklandı. Yine 9-10 Şubat tarihleri arasında Hamitköy’de bir şahsa ait küçükbaş hayvan ağılından 5 bin 500 TL değerinde 3 kuzu ile 1 koyun sirkat edilirken, 2 kişi tutuklandı.

Naimoğulları: “Mandıraların alt yapısı zayıf”

Konu ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hırsızlığı yapan kişilerin genelde aynı kişiler olduğunu belirterek söz konusu şahısların ağıllarda kamera olmadığını bildiğini kaydetti. Küçükbaş hayvan mandıralarının alt yapısının zayıf olduğunu vurgulayan Naimoğulları, yıllardan beri elektrik sorunu yaşanan küçükbaş hayvan mandıralarındaki alt yapı eksikliklerinin giderilmesi için çaba sarf ettiklerini ancak hiçbir sonuç alamadıklarını kaydetti.

“Sistem kontrol altında olmalı”

Ülkede 3 bin 500 küçükbaş hayvancı bulunduğunu belirten Mustafa Naimoğulları, ülkedeki küçükbaş hayvan mandıralarının durumlarının ise kötü olduğunu belirtti. Küçükbaş hayvancıya yeterli desteğin verilmediğini vurgulayan Naimoğulları, hayvancının ağıllarına yatırım yapıp hayvanlarını daha güvenli bir ortamda beslenmesine olanak sağlanmadığını kaydetti. Hırsızlığın artmasındaki bir diğer sebebin bu dönemlerde kuzuya talebin artması olduğunu ifade eden Naimoğulları, bugün bir kuzunun 1500 ile 2 bin TL civarında satışının olduğunu kaydetti. Binlerce liralık hayvan bulunan ağılların köylerden çıkarılması nedeni ile ikametgâhlardan uzak ve ıssız olduğunu, elektrik sorunu nedeni ile de güvenlik kamerası sistemi ile korunamadığını belirten Naimoğulları, hırsızlığın tamamen önlenmesinin imkânının olmadığını ancak gerek  ağıllarının durumlarının düzeltilmesine olanak sağlanması gerekse sonraki süreçteki sistemde denetimin artırılması ile hırsızlıkların yüzde 60, yüzde 70 oranında azaltılabileceğine dikkat çekti.

“Mezbahalar kontrol altında olması, kontrollü kesim olması ve kulak numaralarının titizlikle kontrol edilmesi gerekir” diyen Naimoğulları “ülkede 2 büyük mezvbaha, 30 küçük mezbaha var. Küçük mezbahaları kim kontrol edecek. Çalınan hayvanlar ya kasaba ya cambaza verilir. Çiftlikten sonraki mekanizma zayıf” şeklinde konuştu. Hem hayvancının, hem sistemin kontrol altında olması gerektiğini kaydeden Naimoğulları, “birçok hırsızlık olayları vardır ortaya çıkmayan hayvancı bundan mağdur durumdadır. “Hırsızlıkların çoğu küçükbaş hayvancılıktadır. Defalardır girişim yapıyoruz. Yetkili makamlara ama ‘bütçe yok’ cevabı alıyoruz, hibe programları da sınırlıdır” diyen Naimoğulları, bu sorunun önüne geçilemediğini ifade etti. Hayvancı, veteriner dairesi ve mezbaha üçgeninin faturalandırılma yöntemi ile çalışması gerektiğini söyleyen Naimoğulları, hayvan hırsızlarının çaldıkları hayvanları satabilecekleri yer bulabildiğini, hırsızlık hayvan alan kasapların olduğunu ifade etti. Hükümetin özellikle elektrik sorunlarını çözmesi gerektiğini ve alt yapıya önem vermesi gerektiğini kaydeden Naimoğulları,  “küçük mezbahalar kapatılması gerekir,  mühür ve kulak numarası, kayıt numarası denetim altına alınırsa kolay kolay hırsızlık olmaz bu ülkede” şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.