İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

10 yılı aşkın süredir Meclis'te görüşülen Yasa: “Hal Yasası”

10 yılı aşkın süredir Meclis'te görüşülen Yasa: “Hal Yasası”

10 yılı aşkın bir süredir Meclis’teki yolculuğu devam eden “Hal Yasası” bugün Komite’de görüşüldü…

Yayın Tarihi: 05/06/20 16:08
okuma süresi: 5 dak.
10 yılı aşkın süredir Meclis'te görüşülen Yasa: “Hal Yasası”

Meclis’teki yolculuğu, 10 yılı aşkın bir süredir devam eden; Avrupa Birliği (AB) Uyum Yasa Tasarıları kapsamında bulunan “Hal Yasası”, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’de bugün görüşüldü.

Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’ye, UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner Başkanlık ediyor…

Komte’de “Hal Yasa Tasarısı”nın genel görüşmesi gerçekleşti, Yasa Tasarısı ile ilgili çalışmaların bir sonraki toplantıda ele alınmaya devam edeceği kaydedildi.

Öte yandan Komite üyesi, CTP Milletvekili Erkut Şahali, toplantı öncesi, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden, “Hal Yasası” ile ilgili bir açıklama gerçekleştirdi.

ŞAHALİ: “10 YILI AŞKIN BİR SÜREDİR DEVAM EDEN ÇOK ÖNEMLİ BİR YASA”

Şahali, söz konusu Yasa Tasarısı’nı, “uzun yıllardır beklenen, meclisteki yolculuğu 10 yılı aşkın bir süredir devam eden çok önemli bir yasadır” olarak niteledi.

Şahali, Yasa Tasarısı’nın özünde; “kayıtlılığı getiren, dolayısıyla her yönüyle denetlenebilir ve izlenebilir bir düzen yaratmaya yardımcı olmanın” bulunduğunu ifade ederek, “bu yasayla, başta bitkisel ürünler olmak üzere, gıda güvenliğinde yeni bir dönemi başlatmış olacağız” ifadelerini kullandı.

“UMARIM BU, SON BAŞLANGIÇ OLUR”

Şahali, “Umarım bu "son başlangıç olur ve umarım ki bu kez Hal Yasası meclisten geçerek hayat bulur” ifadelerini kullandı.

YASA’NIN GENEL GEREKÇESİ

“Hal Yasa Tasarısı”nın Genel Gerekçesi şöyle:

“Ülkemizdeki sebze, meyve ve gerekli görülen diğer malların ticaretinin kayıt altına alınması, kaliteli, standartlara, gıda güvenilirliğine ve sağlık kurallarına uygun olarak serbest rekabet koşulları içinde, Haller aracılığıyla yapılmasını;  malların etkin şekilde tedarikini, dağıtımını ve satışını; üretici ve tüketicilerin hak ve çıkarlarının korunmasını; malların ticareti ile uğraşan kişilerin faaliyetlerinin düzenlenmesini; Hallerin alt yapılarının çağdaş bir sisteme kavuşturulmasını ve işletilmesini sağlamak amacıyla; malların alımı, satımı ve devri ile Hallerin kuruluş, işleyiş, yönetim ve denetimine ilişkin usul ve esasları, işletmecinin sorumlulukları, Yasaya aykırılık halinde uygulanacak yaptırımları,  Bakanlıklar ile belediyelerin görev, yetki ve sorumluluklarını; satış işlemlerinin şekli, üreticiler ve tüccarların veya diğer gerçek ve tüzel kişilerin mal satışlarında uyması gereken kuralları, uyuşmazlık halinde Hal Hakem Heyetinin görevlerini, genel olarak üretici ve tüketicilerin hak ve çıkarlarının korunmasına  ilişkin esasları düzenleyen “Hal Yasa Tasarısı” hazırlanmıştır.”

Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite toplantısına Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy  da katıldı. Komite toplantısına ayrıca davetli olarak, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, AB Koordinasyon Merkezi, KKTC Seracılar Birliği, Patates Üreticileri Kooperatifi LTD ve Ziraat Mühendisleri Odası’ndan yetkililer katılarak  konu ile ilgili görüş ve önerilerini bildirdiler.

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner başkanlığı'nda toplanan komite toplantısında  CTP Milletvekili Komite Başkan Vekili Armağan Candan, UBP Milletvekili Özdemir Berova, HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, HP Milletvekili Jale R. Rogers ve CTP Milletvekili Erkut Şahali  ve ayrıca  CTP Milletvekili Salahi Şahiner yer aldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.