İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Tabipler Birliği: “Dün gece açıklanan kararlar geçerli değildir”

Tabipler Birliği: “Dün gece açıklanan kararlar geçerli değildir”

Pandemi ile ilgili tüm sürecin Sağlık Bakanlığı’na verilmesiyle birlikte Bulaşıcı Hastalıklar Yasası uyarınca “Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi”nin kurulduğunu ve dün gece açıklanan kararların söz konusu Komite’de alındığını belirten Gürkut, “Komite’de yer alan meslektaşlarımız bu karara imza etmemiştir. Dolayısıyla kararlar açıklanmasına rağmen, bu kararların geçerliliği yoktur” dedi.

Yayın Tarihi: 06/07/20 12:59
okuma süresi: 6 dak.
Tabipler Birliği: “Dün gece açıklanan kararlar geçerli değildir”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Bakanlar Kurulu’nun 1 Temmuz kararlarına ilişkin açtığı davayı geri çekmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan KTTB Başkanı Özlem Gürkut, geçmişte,  pandemi sürecinin 2018 yılında yürürlüğe giren Bulaşıcı Hastalıklar Yasası ile yönetilmesi konusunda uyarılar yaptıklarını, bu uyarılarının dün itibariyle hayat bulduğunu ve KKTC’nin pandemiyle mücadelesinin 4 ayın sonunda yasal zemine çekilmiş olduğunu ifade etti.

4 aylık süreçte, hastalığın tedavisi için kullanılması gereken ilaç ve test kitlerinin sürekliliğinin sağlanamadığının altını çizen Gürkut, şöyle devam etti:

“Oda kapasitelerimizi arttıramadık, pandemi nedeniyle oluşacak sağlık yükünü karşılayacak ek personel kapasitesini arttıramadık, dünyada ilk kez görülen hastalıkla ilgili eğitimi de veremedik, pandemi hastanesi de oluşturamadık, eksik cihazlarımızı da tamamlayamadık. Peki ne yaptık? Mağusa Devlet Hastanesi’nde PCR laboratuvarı kurduk, ventilatör sayısını arttırdık. Fakat ne binalar, ne de cihazlar tek başına yeterli değildir; bunları kullanacak sağlık çalışanlarına ihtiyaç vardır.”

“CİHAZLARIN ÇALIŞABİLMESİ İÇİN, 10 ANESTEZİ UZMANI VE 250 HEMŞİREYE İHTİYAÇ VAR”

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 100 adet ventilatörün yedeklendiğinin ifade edildiğini belirten Gürkut, “Bu cihazların çalışabilmesi için 10 ek anestezi uzmanına ve 250 hemşireye ihtiyaç olacaktır” dedi.

Gürkut, Bakanlar Kurulu’nun 1 Temmuz 2020 itibariyle ülkeyi yeksek riskli ülkelerden gelecek yolculara karantinasız olarak açılması konusunda ürettiği kararını, KTTB olarak, pandemiye karşı yeterli hazırlıkların yapılmaması nedeniyle YİM’e dava açarak, hukuk yoluna taşıdıklarını ifade etti.

“YASAL DAYANAĞI KALMADI, DAVAYI İPTAL ETTİK”

Gürkut, Bakanlar Kurulu’nun dün aldığı kararla, bu süreçte alınan kararların iptal edildiğini ifade ederek, “davaya dair kararların iptal edilmesi nedeniyle yasal dayanağı kalmadı ve davayı iptal ettik” dedi.

BULAŞICI HASTALIKLAR ÜST KOMİTESİ KURULDU

Bundan sonraki süreçte, Bulaşıcı Hastalıklar Yasası tahtında, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan “Enfeksiyon Kontrol Laboratuvarı Komitelerinin” toplantılar yapacağını ve sürece dair bilimsel kararlar üreteceğini belirten Gürkut, söz konusu toplantılarda elde edilecek bilgilerin, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’ne bildireceğini ifade etti.

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin dün akşam ilk toplantısını yaptığını ve söz konusu toplantıda, ülkeye girişlerle ilgili dün gece açıklanan kararların alındığını belirten Gürkut, şöyle devam etti:

“Bu komite hekim meslektaşlarımız da vardır. Süreçle ilgili ilk kez daha bilimsel, hekim sorumluluğuyla kararlar alınacağına dair beklentilerimiz ve taleplerimiz var.”

“HEKİMLER, DÜN AKŞAMKİ KARARLARI İMZA ETMEDİ, KARARLARIN GEÇERLİLİĞİ YOK”

Dün akşam Sağlık Bakanlığı’nda “acilen” gerçekleşen Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi toplantısında KTTB temsilcilerinin de bulunduğunu belirten Gürkut, şöyle devam etti:

“Yasa’ya göre Komite’de görüş verenler, oy hakkına sahip konumundadır. Ancak toplantı sonrası açıklanan kararların, Bakanlar Kurulu’nun daha önce aldığı kararlar üst komitede de benzer şekilde geçerli kılınmaya çalışılmıştır. Ancak bizleri temsilen, Yasa’da tarif edildiği şekilde Komite’de yer alan meslektaşlarımız bu karara imza etmemiştir. Dolayısıyla kararlar açıklanmasına rağmen, bu kararların geçerliliği yoktur.”

KOMİTE’DE KİMLER VAR?

Gürkut, Komite’de kimlerin bulunduğuna ilişkin soru üzerine şöyle konuştu:

“Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Başkanlığı’nda toplanır.

Temel Sağlık Dairesi Müdürü, Yataklı Tedavi Dairesi Müdürü, Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi, Göğüs Hastalıkları Klinik Şefi, Ulusal Odak Noktası sorumlusu, Komite’nin görevlendireceği bir hemşire görev yapar.

Hastalığın durumuna göre genişletilebilir.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.