İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Bin işletme sokağa çıkma yasağı sonrası açılamadı

Bin işletme sokağa çıkma yasağı sonrası açılamadı

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, böyle giderse sene sonuna kadar 3 bin işletmenin kapanabileceğine dikkat çekti...

Yayın Tarihi: 08/07/20 15:59
Güncelleme Tarihi: 08/07/20 16:16
okuma süresi: 5 dak.
Bin işletme sokağa çıkma yasağı sonrası açılamadı

Resmi olmayan rakamlara göre ‘kısmi’ sokağa çıkma yasağı süreci sonrası yaklaşık bin işletme bir daha açılmamak üzere kapandı.

Ülkenin en işlek caddeleri kiralık dükkanlarla dolu…

Bin rakamı, KTEZO’nun araştırmalarına dayanıyor…

KTEZO, işletmelerin ‘iflasına’ ilişkin prosedürün de para istediğini fakat esnafın bu parayı verecek gücü olmadığından; ‘gayrı resmi’ olarak kepenk indirdiğini ve resmi rakamlara yansımadığını düşünüyor

Geçtiğimiz hafta Girne’den; başkent Lefkoşa’daki Başbakanlık’a yürüyen KTEZO, hükümeti, “yüzünü bize dön” sloganıyla protesto ediyor…

Örgüt, son 5 gündür Başbakanlık önünde çadır kurarak eylemlerini sürdürüyor…

“KAPANMALAR ÇOK, AÇILMALAR AZ…”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, 2018 krizinden sonra işletmelerde kapanmaların daha çok, açılmaların daha az olmaya başladığına dikkat çekti.

Pandemiyle birlikte yaklaşık 700 -800 işletmenin kapandığını belirten Kander, pandemiden sonra insanların iş yerlerini kapattıktan sonra bildirimde bulunmadığını kaydetti.

İnsanların ‘kapıyı kapatıp’ ya ülkeyi terk ettiğini ya da kapatıp gittiğini vurgulayan Kanber, insanların devlete sorumluluğunu yerine getirecek ne psikolojik ne de ekonomik bir durumunun olmadığını belirtti.

Dolayısıyla bu konuda istatistiğe ulaşmalarının çok zor olduğunu ifade eden Kanber, ekonomik değerin en yüksek olduğu caddelerde bile birçok işletmenin kapandığını dile getirdi.

“EKONOMİ GİT GİDE DİBE VURUYOR”

Ülkede ekonominin git gide dibe vurduğuna dikkat çeken Kanber, bunu hesaplayacak veya görebilecek bir ekonomik aklın ortada olmadığını kaydetti.

Başbakanlık önünde çadır eylemlerine devam eden Kanber, “Evet bugün burada oturuyoruz, karşımızda Başbakanlık bir ‘duvar’ olarak karşımızda duruyor. İçi de öyle gibi görüyoruz” dedi.

Ekonominin bazı alanlarında yüzde 50 kaybın olduğunu kaydeden Kanber, bazı yerlerde yüzde yüzün üstüne çıkan kayıpların olduğuna dikkat çekti.

Kanber, hala bununla ilgili hükümetten bir karşılık göremediklerini dile getirdi.

“BİNE YAKIN İŞLETME BU YIL İÇİNDE KAPANDI”

Bine yakın işletmenin bu sene içinde kapandığına vurgu yapan Kanber, söz konusu işletmelerin birçoğunun vergide açık görüldüğünü söyledi.

Kapanan bin işletmenin çok büyük bir ekonomik kayıp olduğunu ifade eden Kanber, “Mevcut işletmelerin de limitlerinin sonuna geldiğini biliyoruz” diye konuştu.

Ülkeyi çok sayıda çalışan insanın terk ettiğini söyleyen Kanber, bu şekilde devam ederse sene sonuna 3 bine kadar işletmenin kapanabileceğini dile getirdi.

Ülkemizde işletme kurulurken kriterlerin eksikliğinden dolayı çok kolay işletme açan kişilerin bu süreçte risk almadığını belirten Kanber, “Ülkede kalma yerine iş yerlerini kapattı ve herkes kendi ülkesine döndü” dedi.

“İNSANLAR GÖÇ ETMEYE DEVAM EDİYOR”

Ülkemizde acımasız bir rekabet olduğunu ifade eden Kanber, “Rekabet kurallarına göre değil insanlar çok çalışarak yani 24 saat çalışarak ayakta kalmaya olanak veren bir yapı var. Buna da hükümet göz yumuyor. Siz çalışın yeter ki vergi verin deniyor” şeklinde konuştu.

Bu durumun içinde de işletmelerin kapandığını ve insanların kendi ülkelerine döndüğünü söyleyen Kanber, yabancı ülkelerden gelen insanların göç etmeye devam ettiğini kaydetti.

Piyasada hareketi döndürenin şu anda özel sektör olduğuna dikkat çeken Kanber, önümüzdeki süreçte göçlerin, sosyal olayların ve suçların ‘patlayacağını’ ifade etti.

Kanber, “İş yerlerimizi kapatmak istemiyoruz, çalışanlarımızın da işsiz kalmasını istemiyoruz” diye ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.