İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Hasipoğlu: “Bedelli hakkının kapsamının genişletilmesi Komite’de tartışılabilir”

Hasipoğlu: “Bedelli hakkının kapsamının genişletilmesi Komite’de tartışılabilir”

Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin ilk komite toplantısı Çarşamba gün gerçekleşiyor. Yasa Tasarısı’na ilişkin Kıbrıs Postası’na konuşan Komite Başkanı Hasipoğlu, Tasarı’nın kapsamının genişletilmesi ve “KKTC’de yaşam süren ve askerliğini henüz yapmamış belli bir kesimin, Türkiye’de olduğu gibi, bedelli hakkına erişebilmesi” olasılığının sorulması üzerine, “Komite gündemine gelirse, tartışılabilir” yanıtını verdi.

Yayın Tarihi: 17/07/20 13:58
okuma süresi: 9 dak.
Hasipoğlu: “Bedelli hakkının kapsamının genişletilmesi Komite’de tartışılabilir”

Resmi Gazete’de yayımlanarak halkın bilgisine sunulan; bedelli askerlik mükellefiyetlerinin yerine getirilmesinde kolaylık sağlanması amacıyla hazırlanan Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ilk görüşmesi, Çarşamba günü, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nde gerçekleşecek.

Değişiklik Yasası’nın tasarlanacağı Komite’nin Başkanlığı’nı yapan UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu Kıbrıs Postası’na konuşarak, Yasa’ya ilişkin detayları aktardı, merak edilen soruları yanıtladı.

HASİPOĞLU: “AĞUSTOS ORTASINA KADAR YASAYI MECLİS’E SUNMAYI HEDEFLİYORUZ”

Çarşamba günü gerçekleşecek ilk komite toplantısına, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan da bir temsilcinin davet edileceğini belirten Hasipoğlu, Yasa’nın Meclis’e sunulması açısından planlanan bir tarihin olup olmadığına ilişkin soru üzerine şöyle devam etti:

“Yaz dönemi diye rehavete kapılmayacağız. Komitemiz bir buçuk ayda 6 Yasa geçirdi. Burada son tarihimiz Ağustos ayı ortası. Ağustos orasına kadar Meclis olağanüstü çalışmaya devam edecek. Bu Yasayı Ağutos ortasına kadar yetiştirip, Meclis’e sunmayı hedefliyoruz.”

“HASTALIĞIN YAYILIMINI ÖNLEMEK VE ASKER SAYISINI KONTROL ALTINDA TUTMAK AMACIYLA İHTİYAÇ DUYULDU”

Tasarı’nın, KKTC yurttaşı olup bedelli askerlik hakkını elde etmiş veya 31 Aralık 2020 tarihine kadar elde edecek olanlara yönelik, bu hizmeti yerine getirme şartlarının yeniden düzenlenmesi gerekliliğiyle hazırlandığını belirten Hasipoğlu, şöyle devam etti:

“pandeminin 2020 yılı sonuna kadar etkili olacağı ihtimalinden hareketle hastalığın yayılımını önlemek ve birliklerdeki asker sayısını kontrol altında tutmak amacıyla mevcut Yasa'da düzenlemeye ihtiyaç duyuldu.”

TASARI KİMLERİ KAPSIYOR?

Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre Yasa ile 1 Ocak 2016’dan önce KKTC’den ayrılıp bir yabancı ülkeye giden ve 1 Ocak 2016’da saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumunda olan ve müracaat tarihine kadar da saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumunda bulunanlara ilişkin kurallarda düzenlemeye gidiliyor. Bu durumdaki kişiler, 6 bin Sterlin ödeme yapmak suretiyle mükellefiyet hizmetlerini yerine getirebilecek.

1 Ocak 2016 yılından önce KKTC’den ayrılıp bir yabancı ülkeye giden ve 1 Ocak 2016’da saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumunda olan ve müracaat tarihine kadar da saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumunda bulunanlara ilişkin kurallarda da düzenleme getiren tasarıya göre, Askerlik Yasası uyarınca statüsü çıkmaza giren ve yurtdışında yaşayan kişiler başvurarak yasadan yararlanabilecek.

“İKİNCİ 15 GÜN” KONUSUNDA DA DÜZENLEMEYE GİDİLDİ

Tasarıda, Askerlik Yasası uyarınca Bedelli Askerlik hizmetinin ilk 15 günlük süresini yerine getirip, ikinci 15 günlük hizmet süresini tamamlamamış olanlara ilişkin de, hastalığın yayılım riskini azaltmak amacıyla düzenlemeye gidildi.

3 BİN STERLIN’DEN BİN STERLIN’E

İlaveten, esas Yasa'nın 14'üncü maddesi uyarınca hak kazanmış olanların, mükellefiyet şartlarında düzenleme yapılarak, mükellefiyet hizmetlerini yaptıkları 1000 Sterlin tutarındaki ödeme ile yerine getirmiş sayılmalarının düzenlenmesine yönelik değişiklik maddesi hazırlandı. E

sas Yasa'da 3 bin sterlin olan bu meblağ azaltılarak Kıbrıs asıllı Türk anne veya babadan yabancı bir ülkede doğan ve doğduğu veya yerleştiği yabancı ülkede askerlik çağına kadar ikamet eden KKTC yurttaşları (Türkiye'de yerleşik çift uyruklu TC-KKTC hariç) ile 12 yaşını tamamladığı tarihten önce anne veya babası ile Kıbrıs'tan ayrılan ve gittiği yabancı ülkeye yerleşerek askerlik çağına kadar yurt dışında ikamet eden KKTC yurttaşları (Türkiye'de yerleşik çift uyruklu TC-KKTC hariç) kişilerin ülkeye dönüp askerlik mükellefiyetlerini yerine getirmelerinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.

HER MADDE İÇİN BELİRLİ BİR TARİH DÜZENLEMESİ VAR

Her madde için belirli bir tarih düzenlemesi olduğunu ifade eden Hasipoğlu, 1 Ocak 2016’dan önce KKTC’den ayrılıp bir yabancı ülkeye giden ve 1 Ocak 2016’da saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumunda olan kişilerle ilgili düzenleme için son tarihin, 31 Aralık 2020 olacağını ifade etti.

Öte yandan esas Yasa’nın 14’üncü maddesinde özel statüde olan kişilerin bulunduğunu, bu statüdeki kişiler için belirlenen tarihin ise 31 Aralık 2022 olduğunu ifade etti.

Hasipoğlu, özel statüde bulunan kişileri ise şöyle aktardı:

“Kıbrıslı Türk anne veya babadan farklı bir ülkede doğan veya askerlik çağına kadar farklı bir ülkede yaşam süren ya da 12 yaşını tamamladığı tarihten önce anne veya babası ile Kıbrıs'tan ayrılan ve gittiği yabancı ülkeye yerleşerek askerlik çağına kadar yurt dışında ikamet eden KKTC yurttaşlar.”

NEDEN STERLIN?

Söz konusu Yasa ile ilgili gelen eleştirilerden biri, ödemeler için belirlenen birimin Sterlin olması. Hasipoğlu, “neden Sterlin” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Askerlik Yasası ile ilgili ilk değişiklik 2000 yılında yapıldı. Daha sonra 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009, 2012, 2014, 2015 ve 2017’de 2 kez olmak üzere toplamda 12 kez yapıldı. Bu da 13’üncü değişiklik olacak. Tüm değişikliklerde, ödemelerde Sterlin para birimi olarak kullanıldı.”

Söz konusu Değişiklik Yasası’nın gündeme getirilmesinin ardından, en çok merak edilen iki konu; vicdani reddin de bu yasaya dahil olup olmayacağı ve KKTC’de yaşam süren ve askerliğini henüz yapmamış belli bir kesimin, Türkiye’de olduğu gibi, bedelli hakkına erişip, erişemeyeceği oldu.

“GÜNDEMDE YOK AMA KOMİTE BU KONUYU TARTIŞABİLİR”

İlk olarak “KKTC’de yaşam süren ve askerliğini henüz yapmamış belli bir kesimin, Türkiye’de olduğu gibi, bedelli hakkına erişip, erişemeyeceği” konusuna değinen Hasipoğlu, şöyle devam etti:

“Buradaki bir üniversitede doktora eğitimini tamamlayan ya da tıpta uzmanlığa ulaşan kişilerin böyle bir hakkı şuan için mevcut. Fakat söz ettiğiniz konu, Bakanlar Kurulu’nun belirlediği genel gerekçedeki radikal değişikliklerde yer almıyor. Ancak Komite bu konuyu da tartışabilir. Eğer Komite’nin gündemine bu konu gelirse, tartışılır. Ama dediğim gibi, şuan böyle bir gündem yok. İlk toplantı Çarşamba günü.”

“VİCDANİ RET, TASARININ İÇİNDE YOK”

Ardından vicdani ret konusuna değinen Hasipoğlu, “Vicdani ret konusu bu tasarının içinde yok” ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.