İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Şefik: “Sessiz olması gereken yargı, ses çıkarıyor”

Şefik: “Sessiz olması gereken yargı, ses çıkarıyor”

Yüksek Mahkeme yargıçlarının sayısının arttırılması ve yargıdaki tıkanmaların aşılması hedefiyle hazırlanan Anayasa Değişikliği Halkoylaması konusunda siyasilerin halka gerekli izahı yapacağını umduğunu belirten Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, “Halka bu konuda bilgi verilmesi gerektiğini düşündüğümüz için; sessiz olması gereken yargı ses çıkarıyor” dedi.

Yayın Tarihi: 04/08/20 12:53
okuma süresi: 7 dak.
Şefik: “Sessiz olması gereken yargı, ses çıkarıyor”
Özel Haber

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, yeni Adli Yıl açılışı kapsamında basın toplantısı düzenleyerek, hem yargının sorunlarını aktardı hem de Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte yapılacak halkoylamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs dolayısıyla ülke genelinde aksayan konular arasında mahkemelerin de olduğuna işaret eden Şefik, her ne kadar KKTC’de önlemler esnemiş olsa da bugünden itibaren daha sıkı olması gerektiğinin anlaşıldığını belirtti.

Mahkemelere giriş-çıkış konusunda sıkı denetim gerçekleştirildiğini, her şeyin kayıt altına alındığını söyleyen Şefik, randevusuz girişin kabul edilmediğini aktardı.

“E-MAHKEME KONUSU GÜNDEMİMİZDE”

Elektronik ortamda duruşmaların gerçekleşmesinin de gündemlerinde bulunduğunu belirten Şefik, konuyla ilgili tartışmaların sürdüğünü ifade etti.

Mahkemelerin e-dosya şeklinde dosyalanması ve mahkemelerin elektronik ortamda gerçekleşmesi konularının enine boyuna tartışıldığını aktaran Şefik, bunun bütün dünyada gerçekleştirildiğini fakat kolay bir şey olmadığını söyledi.

“MAHKEMEYİ İZLEMEK İSTEYENLER İÇİN ‘ARZU EDEN GELSİN’ KURALIMIZ ZORA DÜŞECEK”

Koronavirüs karşısında KKTC’de bir rahatlama yaşandığına dikkat çeken Şefik, Mahkeme’de Covid-19’a karşı alınan önlemlerden söz etmeye devam etti.

Şefik, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Mahkemeye girmek isteyenlerin kesinlikle ateşleri ölçülüyor, buna bizler de dahiliz. Kayıt yapılıyor ve burada çalışan bir kişi değilseniz randevunuz olduğu teyit ediliyor, o şekilde giriş kabul ediliyor. Randevusuz giriş kabul etmiyoruz. Duruşma günlerinde de sağlık tedbirleri alınıyor.  Mahkemelerin ‘e-dosya’ şeklinde dosyalanması gibi düşünceler var, bütün dünyada olan bir şeyden kaçmak çok mümkün değil.  Mahkemelerin de elektronik ortamda gerçekleşmesi gündemde ama bunun kolay bir şey olmadığı da bir gerçektir. Arzu eden gelsin izlesin kuralı elektronik ortamda gerçekleştirilecek duruşmada sıkıntıya düşecek ama alternatifler üzerindeki tartışmalarımız sürüyor… Değişim yapılmadan önce enine boyuna detaylı bir şekilde düşüneceğiz.”

Mahkemenin kapalı olduğu dönemde çalışan nöbetçi personel ve yargıçlara, bu süreçte PCR testi yapıldığını belirten Şefik, “Belirli dönemlerde PCR testi yapılsın talebimiz olmadı ama bundan sonra olmayacak anlamı taşımıyor” dedi.

Son 1 ay içinde mahkemede çalışanların 15 gün izne çıktığını belirten Şefik, yurtdışı tatili yapanlara evde kendilerini izole etmeleri açısından 7 gün süreyle ekstra izin verildiğini de kaydetti.

“SEÇİM YASAKLARININ BAŞLAYACAĞI TARİHE KADAR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİM”

Aynı zamanda Yüksek Seçim Kurumu (YSK) Başkanı olduğunu ifade eden Şefik, Yüksek Mahkeme yargıçlarının sayısının arttırılması ve yargıdaki tıkanmaların aşılması hedefiyle hazırlanan Anayasa Değişikliği Halkoylaması konusunda da konuştu.

YSK Başkanı olarak, seçim yasaklarının başlayacağı günden itibaren, söz konusu halkoylaması konusunda konuşmayacağını, bunun doğru olmayacağını belirten Şefik, “Ancak, seçim yasaklarının başlayacağı tarihe kadar, değişikliğin neden gerekli olduğunu anlatmaya devam edeceğim” dedi.

“UMARIM SİYASİLER BU İHTİYACIMIZI İZAH EDEBİLİR”

Anayasa Değişikliği’nin siyasi bir içerik olmadığını, siyasilerin bu konuda olumlu görüş paylaşmasını umduğunu belirten Şefik, “Umarım siyasilerden destek verilir, bu ihtiyacımız izah edilebilir” şeklinde konuştu.

“SESSİZ OLMASI GEREKEN YARGI, SES ÇIKARIYOR”

Şefik, “Halka bu konuda bilgi verilmesi gerektiğini düşündüğümüz için; sessiz olması gereken yargı ses çıkarıyor. 12’sine kadar birkaç kez daha konuşup, bu değişikliğin nedenini halka izah etmeye çalışacağım. Benim dışımda muhakkak baro da konuşacaktır. Yargıç sayısıyla ilgili bir sorun, yargının sorunudur. Avukatlar da bu konuda sorun yaşamakta. Ama birinci ses yargının kendisinden gelmeli” ifadelerini kullandı.

“B PLANI YOK”

Halkoylamasında “hayır” yanıtının çıkması halinde ne yapılacağını, B planının olup olmadığının sorulması üzerine Şefik, “Halkın iradesi ne olur bilemem ama saygı duymaktan başka bir şey yapamayız. B planı diye bir şey yok. Halkın onaylamadığı halde, Yüksek Mahkeme yargıç sayısı artmaz. Artmadığı taktirde mevcut zor koşullar devam eder. Bu bize neler getirir, yaşayıp görmek gerek” dedi.

“YARGIYA AYRILAN BÜTÇE, GENEL BÜTÇENİN YÜZDE 0,66’SI”

Son olarak yargıya ayrılan bütçeden söz eden Şefik, “KKTC bütçesi 8 milyar 814 milyon TL. Mahkemelere ayrılan, 58 milyon 286 bin TL. Bu, bütçenin yüzde 0,66’sını oluşturuyor. Devletin 3 ayağından biri olan yargıya ayrılan rakam bu. Yüzde 0,66 çok düşündürücü bir rakamdır diye düşünmekteyim” dedi.

Bilişim, elektrik gibi zorunlu harcamaların ortadan kalkmasının ardından Yargı’nın elinde 923 bin TL kaldığını belirten Şefik, bu sözlerle yeni adli yılın hayırlı olmasını diledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.