İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Adaylardan, Türkiye ile ilişkiler, Doğu Akdeniz ve Maraş değerlendirmesi

Adaylardan, Türkiye ile ilişkiler, Doğu Akdeniz ve Maraş değerlendirmesi

11 Ekim’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak 5 aday, “Er Meydanı Seçim Özel” programında bir araya geldi. Adaylar, Türkiye ile ilişkiler, Maraş ve Doğu Akdeniz konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 29/09/20 23:13
Güncelleme Tarihi: 30/09/20 07:54
okuma süresi: 7 dak.
Adaylardan, Türkiye ile ilişkiler, Doğu Akdeniz ve Maraş değerlendirmesi

Mustafa Alkan’ın hazırlayıp sunduğu, Kıbrıs Genç TV’de canlı yayınlanan “Er Meydanı Seçim Özel” programına Mustafa Akıncı, Tufan Erhürman, Erhan Arıklı, Serdar Denktaş ve Kudret Özersay katıldı.

Türkiye ile ilişkilerin son derece önemli olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Öteden beri Türkiye ile saygıya dayalı, kişilikli ilişki olmalı vurgusunu yaptık. İlk kardeş belediye ilişkisini kuran benim” dedi.

“Türkiye’den bazı kesimlerin, bir adayın seçilmemesi için ve şu an ki cumhurbaşkanının seçilmemesi için ellerinden yaptıklarını görüyüyoruz” diyen Akıncı şöyle konuştu:

AKINCI: “TOPLUMU BÖLÜYORLAR”

“Toplumu ciddi şekilde bölüyorlar. Toplumun kendi kendini yönetme hak ve iradesine sahip olduğunu en başta Türkiye’deki yetkililerin kabul etmesi gerekir. Oradan buraya bazı kesimler tarafından yapılan bazı söylemler olduğunu görüyoruz. Kıbrıs Türk halkının kendi özgür iradesini ortaya koyacak yetenekte olduğunu herkesin kabul etmesi lazımdır. Türkiye’ye karşı sevgi ve saygıdan başka besleyeceğimiz duygu yok. Benim adıma Türkiye düşmanı algısı yaratma çabası abestir.”

Türkiye ile ilişkiler açısından en sıkıntılı dönemin yaşandığının aşikar olduğunu kaydeden Tufan Erhürman şunları söyledi:

“Diyaloğun kurulması gerekiyor. Diyalog ağının zarar görmemesi ve ilişkinin yönetilmesi lazımdır. Şu an yönetilemeyen bir ilişki haline geldi. İrade Lefkoşa’dadır. Özne Kıbrıs Türk halkıdır. Burada en ufak bir tartışma olamaz. Ama birbirimizle konuşma olanağı ortadan kalktıysa, bunun diplomasiyle doğru zeminde oturtulması gerekir. 5’li konferansa gideceksek, bunun kurulamayan diyalog, müzakere masasındaki çabalarımızı boşa gitmesi riskini taşır. 19 Ekim’den itibaren, ilgili tüm taraflarla diyalog çağrısı ve görüşme talebini ileteceğim.

ERHÜRMAN: “KAYBEDECEK NESLİMİZ YOK”

Bir tarafından kapsamlı çözüm için sonuç odaklı ve ucu açık olmayan bir masaya oturalım ama Cumhurbaşkanının eş zamanlı olarak Kapalı Maraş açılımına ilişkin çalışmaları başlatması gerek. Doğalgaz meselesini eş zamanlı açmaktan, doğrudan ticaret tüzüğü, sporcularımızın meseleleriyle ilgilenmekten bahsediyoruz. Müzakere sürecini başlatmak istiyoruz. Bununla birlikte ya süreç başlamaz, ya da sonuca doğru taşımazsa vakit kaybetmeyi kabul etmiyoruz. Eş zamanlı olarak iki alanda yürümeyi istiyoruz. Kaybedecek bir neslim daha yok.

19 Ekim’den sonra 5’li konferansa hazırlanırken, Maraş’ın askeri bölge statüsünden çıkarılması, BM ile istişareye giderek, sözü edilen BM yönetimine devir meselesini gerekirse müzakere etmektir. Haklı olduğumuz durumda BM kararlarını kullanarak, yanlış hamlelerle Maraş’ta bir kez daha üzerimizde yeni sıkıntılar yaratılmasına izin vermeyiz.

Doğu Akdeniz’de biz varız. KKTC’nin tanınmaması başka bir şeydir. İki kurucu halktan biri olarak varız. Doğu Akdeniz’deki diplomasi masasının taraflarından biriyiz. Bunu dünyaya anlatmalıyız. Bu bizim hakkımızdır.”

ÖZERSAY: “CUMHURBAŞKANI, TÜRKİYE’NİN DOĞU AKDENİZ VE KIBRIS POLİTİKASINI YÖNLENDİREBİLMELİ”

Kıbrıs Türk halkının iradesinin esas olacağı, Türkiye’nin desteğini de alınacağı iyi ilişkiler kurmak gerektiğini söyleyen Kudret Özersay, “Diyalog ve diplomasi ile Türkiye iyi ilişkiler kurulabilir. Doğrudan doğruya diyalog kurarak geçtiğimiz dönemlerde de duruşumuzu ortaya koyduk. Mütettik ilişkimizi unutmamız gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Görevde bulunan cumhurbaşkanının Türkiye ile karşılıklı güvene dayalı bir ilişki kurması ve diyalog içinde olması gerektiğine işaret eden Özersay şunları kaydetti:

“Türkiye’nin uluslararası alanda gücünden yararlanmamız gerekir. Göreve gelecek olan Cumhurbaşkanının KKTC politikasını şekillendirmesi esas olandır. Yapmamız gereken Türk kamuoyunda Kıbrıs Türk halkının imajını yenilemek.

Kapsamlı çözümden önce doğalgaz konusunda iş birliğinin kapıları açılıyor. Bu konudaki duruşumuzu dünyaya göstermek durumundayız. Göreve gelecek cumhurbaşkanı Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Kıbrıs politikasını yönlendirebilmelidir. Bunun için bilgi birikimi lazım. Bunu başarabilirim.

Kapalı Maraş konusunda 6 yıl önce ortaya koyduğum, Maraş’ın Kıbrıs Türk yönetiminde açılması düşüncesi altı doldurumuş bir düşünce halini aldı. Maraş’ın eski sahiplerine iade edilmesinden bahsediyoruz. Bu bizi BM ile yakınlaştıracak bir noktadır. “

DENKTAŞ: “SEÇİME MÜDAHALELER YAPILIYOR”

Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Serdar Denktaş ise, Türkiye tarafından seçimlere müdahaleler yapıldığını kaydederek, “Bu akşam yapılan, bizimle tartışma noktasında kapasite acizliği olduğunu gösteriyor. Ersin Tatar ile ilgili yapılan girişimler halkımız tarafından kabul görmüyor. Bunu artık anlasınlar” dedi.

Bir takım bürokratların tavırlarının ilişkileri bozduğunu söyleyen Denktaş şöyle konuştu:

“Türkiye ile ilişkimiz asırlardan beri devam eden güçlü bir gönül ilişkisidir. Kimsenin bunu bozmaya hakkı yoktur. Kimse beni Türkiye’yi sevmeyen kısmına sokmaya çalışmasın. Hepimizin Türkiye sevgisi doğuştan vardır. Bunu bozmaya çalışıyorlar. Yapmasınlar.

Maraş, Kıbrıs Türk yönetiminde açılabilir. Maraş kendi yönetimimizde her iki halkın da fayda sağlayabileceği, çözüme endeksli olarak açılabilir. Bunun için yapılacak diplomatik girişimler dikkat etmemiz lazım.”

 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.