İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Dursun Oğuz: “Arızanın giderilmesi 15 gün gecikti ama bize 15 yıl gibi geldi”

Dursun Oğuz: “Arızanın giderilmesi 15 gün gecikti ama bize 15 yıl gibi geldi”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Geçitköy Barajı’na tekrar suyun akmaya başlaması üzerine açıklama yaparak “Arızanın tamiri hava koşulları nedeniyle 15 gün gecikti fakat bize 15 yıl gibi geldi” dedi.

Yayın Tarihi: 06/10/20 17:09
Güncelleme Tarihi: 06/10/20 19:39
okuma süresi: 8 dak.
Dursun Oğuz: “Arızanın giderilmesi 15 gün gecikti ama bize 15 yıl gibi geldi”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, "Asrın Projesi"nde meydana gelen arıza tamir edilmesi üzerine Geçitköy Barajı’nda gerçekleşen canlı yayına katılarak açıklama yaptı.

Oğuz, “Biz bu günü çok bekledik, 15 gün önce gelmesi beklenirken hava şartları sebebiyle 15 gün geç geldi ama biz o 15 gün 15 yıl gibi geldi” ifadelerini kullandı.

“Asrın Projesi” olarak adlandırılan su projesinin bir hayal olarak nitelendiren Oğuz, “Hayalle bir proje gerçekleştirildi” diyerek teşekkürlerini iletti.

“TARIMSAL FAALİYETLER İÇİNDE KULLANILACAK”

Anamur suyunun yarın itibari ile çeşmelerden akacağını tekrar belirten Tarım Bakanı Oğuz, Türkiye’den gelen suyun tarımsal anlamda da suyun kullanılmasının amaçlandığını da söyledi.

Tarım ve Ekonomi Bakanı Oğuz, tarımın gelişiminde Türkiye’den gelen suyun büyük katkı sağlayacağını ve KKTC’nin ekonomik anlamda da kalkınacağını aktardı.

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ: "ZORLU ŞARTLARA RAĞMEN BİTİRİLDİ"

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Geçitköy Barajı'ndan açıklama yaptı. 

Pakdemirli, "Çıkan bu arızayı sistemi iyileştirmek adına fırsat bildik" diyerek olumsuz hava şartlarının borulardaki arızaları ciddi bir yönde etkilediğini belirtti. 

Tüm boruların karşılaşılan zorluklara rağmen 3 buçuk ay gibi kısa sürede bitirildiğini aktaran Pakdemirli, KKTC'ye tekrar su verilmeye başlandığını ifade etti. 

Pek çok kesim tarafından imkansız görülen, "olmaz", "yapılamaz" denilen su temini projesinin toplam 3 milyar lira yatırımla hizmete alındığını söyleyen Pakdemirli, böylece dünyada eşi ve benzeri olmayan bir rüyanın da gerçeğe dönüştüğünü dile getirdi.

Pakdemirli, KKTC Su Temin Projesi'nin, askılı boru sistemiyle deniz geçilerek su aktarılan dünyadaki tek proje olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Anavatandan yavru vatana uzattığımız Deniz Geçişi İsale Hattı, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte yani 85 katlı bina yüksekliğinde, askılarda tutulan deniz tabanına halatlar ve beton ağırlık kütleleriyle bağlanan 80 kilometrelik bir hattır. Bu hat Akdeniz geçilerek Kıbrısımıza ulaşmaktadır."

Bakan Pakdemirli, 200 bin metreküp kapasiteli KKTC İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin 2016'dan itibaren işletmede olduğunu belirterek, "Dünyada örneği olmayan bu hattan geçen suyun yarısını içme-kullanma, yarısını da sulama suyu olarak Kıbrıslı kardeşlerimize sunuyoruz." diye konuştu.

İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin ve toplam 529 kilometrelik Ankara-Mersin arası mesafeden daha uzun içme suyu dağıtım hatlarının, "kayıp-kaçak oranı yüzde 1'den daha az olan dünya standartlarının üzerinde bir sistem" olarak kurulduğunu dile getiren Pakdemirli, şunları ifade etti:

"Türkiye'den gelen bu suyu belediye meclisi kararıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile abonelik sözleşmesi imzalayan 28 belediye kullanmaktadır. Bu sayede toplam 300 bin kişiye içme ve kullanma suyu temin edilmiştir. Bugüne kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki içme suyu depolarına toplam 103,4 milyon metreküp su verilmiştir. Tabii Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hizmete aldığımız içme suyu projesinin yanında sulama projemiz de devam etmektedir. 72 bin dekar alan yani 35 bin futbol sahası büyüklüğünde alan sulanabilecek. Böylece ürün çeşitliliği ve verimliliği artacak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisine yıllık 127 milyon gelir artışı sağlanacaktır. Sulama inşaatının tamamlanmasıyla da yaklaşık 18 bin kişiye iş imkanı sağlanacaktır."

"ARIZAYI, SİSTEMİ MÜKEMMELLEŞTİRMEK İÇİN FIRSAT BİLDİK"

Pakdemirli, bugün "vizyon projesini" yenilenmiş, güçlendirilmiş ve sorunları giderilmiş şekilde yeniden hizmete açtıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Bilindiği gibi deniz geçiş isale hattında ocak ayının ilk haftasında arıza oluşmuştu. Hızlı bir şekilde teknik ve operasyonel çalışmaları başlattık. Bu arızayı sistemi iyileştirmek ve mükemmelleştirmek için bir fırsat bildik. Haziran ayında durum tespiti çalışmalarını yapacak gemiyle çalışmalarımızı başlattık. Yoğun çalışmalarımızla eylül ayının sonuna kalmadan hattın işletmeye alınmasını hedeflemiştik ancak dünya kamuoyuna 'Akdeniz Fırtınası' olarak yansıyan olumsuz hava şartlarıyla Antalya açıklarında meydana gelen ve bölgeyi etkisi altına alan hortum, yüksek dalga boyu hareketliliği ve şiddetli rüzgar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne su ileten borulardaki arızayı gidermeye yönelik çalışmaları ciddi manada etkilemiştir."

3,5 AYDA TAMAMLANDI

Bu dev projenin tüm borularının montaj işlemlerinin karşılaşılan bütün zorluklara rağmen kararlılıkla çalışılarak bitirildiğini söyleyen Pakdemirli, "Kara şartlarında küçük bir bent veya gölet gibi bir su yapısı en az 5-6 ayda yapılabilirken, Türk mühendislerinin azmi ve çalışkanlığı sayesinde bu mega proje, deniz şartlarında ve her türlü zorluğa rağmen fiilen 3,5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Bu proje, 6 ana operasyon gemisi, 4 römorkor, 4 destek gemisi olmak üzere toplam 14 gemi ve 325 personelle yürütülmüştür." diye konuştu.

Pakdemirli, projenin çalışma şartlarının, deniz üzerinden yapılan zorlu çalışmaların yanında "deniz altında insansız robotlarla yapılan bir nevi ay yürüyüşüne" benzetilebileceğini dile getirerek şunları kaydetti:

"Bu proje, kullanılan malzeme itibarıyla yerlilik oranı en yüksek projelerden bir tanesidir. Tüm hattı besleyen ve deniz geçişini sağlayan boruların tamamı yerli imalattır. Bu sayede projede maliyet tasarrufu da sağlanmıştır. Yenileştirme ve güçlendirme kapsamında toplam 520 milyon lira bütçe ayrıldı. Dün olduğu gibi bugün de yarın da KKTC için sizin önderliğinizde yatırımlarımız devam edecektir. Hamdolsun bu meşakkatli çalışmanın sonucunda Anadolu'nun bereketli suları tekrar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne akmaya hazır hale gelmiştir. İnancımız odur ki Anadolu'nun bu feyizli suları kardeşliğimizi, birliğimizi beslemeye devam edecektir."

Pakdemirli, isale hattının, Türkiye ve KKTC'nin kopmaz bağlarının yeni ve güçlü bir kolu ve atardamarı olduğunu da sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.