İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

“Seçimlere müdahale tartışmaları” nedeniyle Meclis nisaba takılabilir

“Seçimlere müdahale tartışmaları” nedeniyle Meclis nisaba takılabilir

İktidara mensup Milletvekillerinin “Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Müdahale Edilmesinin Araştırılması ile İlgili Meclis Araştırması Açılması Önergesi” görüşmelerine 28 Aralık Pazartesi gününe kadar katılmayacaklarını açıklamaları nedeniyle, bugünkü Meclis Genel Kurulu’nun nisaba takılması bekleniyor…

Yayın Tarihi: 22/12/20 08:40
okuma süresi: 6 dak.
“Seçimlere müdahale tartışmaları” nedeniyle Meclis nisaba takılabilir

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunun bugün saat 11.00’de toplanması ancak nisaba takılarak bir sonraki güne ertelenmesi bekleniyor…

Dün toplanan Genel Kurulda, Toplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) sunduğu “Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde, Halkın Karar Alma Süreçlerine Antidemokratik ve Siyasi Etik Dışı Bir Şekilde Müdahale Edilmesinin Araştırılması ile İlgili Meclis Araştırması Açılması Önergesi” görüşülürken iktidar partilere mensup Milletvekilleri salonu terk etmiş, nisap düşmüş ve toplantı bugüne ertelenmişti.

NELER YAŞANDI?

UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ersan Saner, UBP Meclis Grubunun bu konuda 28 Aralık Pazartesi günü bir toplantı yapacağını belirterek; 2004 ve 2015 seçimlerinin de dahil olduğu bir önergeyle geleceklerini ifade etmiş, Pazartesi gününe kadar süre istemişti.

Saner, Pazartesi gününe kadar bu konuda yapılacak hiçbir oturuma iktidarın katılmayacağını, nisabı düşüreceğini, “bunun istenilirse tehdit olarak algılanabileceğini” söyledikten sonra salonu terk etmiş ve nisap düşmüştü.

Meclis Başkanlığı nisabın düşmesiyle birlikte oturuma 15 dakika ara vermiş, daha sonra da toplanma denemesinde yeter sayıya ulaşılamamış ve toplantının bugün saat 11.00’e ertelenmesine karar verilmişti.

PAZARTESİNE KADAR ERTELENMESİ BEKLENİYOR

Bugünkü toplantıya iktidara mensup siyasi parti vekillerinin katılmaması ve nisabın sağlanamaması sonucu, Genel Kurul’un 28 Aralık Pazartesi gününe ertelenmesi bekleniyor.

Önergeyi sunan TDP’nin, önergeyi geri çekmemesi halinde Genel Kurul’un, önerge görüşülene kadar her gün toplanması denenecek.

Siyasi kulislerde, iktidara mensup vekillerin, Pazartesi gününe kadar Meclis Genel Kurulu’na katılmayacağı ve nisabın oluşamaması nedeniyle önergenin görüşülemeyeceği ifade ediliyor.

TDP VE CTP PAZARTESİNE KADAR NİSAP İÇİN MÜCADELE VERECEK

Öte yandan söz konuşu tartışmaların yaşandığı dünkü oturumunda, hem önerge sahibi TDP, hem de ana muhalefet CTP Milletvekilleri, her gün Meclis Genel Kuruluna geleceklerini, nisabın sağlanması için mücadele vereceklerini ifade etmişlerdi.

HP “RET” OYU VERECEK

Ancak Halkın Partisi Genel Sekreteri Jale Refik Rogers, seçim bittikten sonra bu “dokunuşları” Meclis’in nasıl belgeleyip raporlayacağından emin olamadıklarını ifade ederek komitenin oluşumuna ret oyu vereceklerini belirtmişti.

DÜNKÜ TOPLANTIDA KİM, NE DEDİ? SANER: “BUNU TEHDİT OLARAK ALGILAYABİLİRSİNİZ”

Başbakan Ersan Saner, her seçim döneminde dış müdahalelerin olduğunun konuşulduğunu, kendilerinin hiçbir şeyden çekinmediğini, Meclis Grubunda tartışarak pazartesi farklı bir öneri getirerek bugüne kadarki tüm seçimlerin araştırılmasını önereceklerini açıklamış ve tüm partilerin bu öneriyi kabul etmesini teklif etmişti.

Saner, geçmişte müdahale olduğuyla ilgili duyumlara da örnekler vererek, bu önerileri kabul edilmezse Meclis’te nisabı sağlamayarak 24 saatte bir toplanma girişimiyle karar alınmasını engelleyeceklerini belirtmiş, “bunun tehdit olarak algılanabileceğini” de kaydetmişti.

HP’Lİ ROGERS: “KOMİTE’NİN OLUŞUMUNA RET OYU VERECEĞİZ”

HP Milletvekili Jale Refik Rogers da, 21 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle tüm şehitleri anarak, araştırma komitesi kurulması noktasında somut ve belgeye dayalı veri olsa bile yaptırım hakkı olmaması nedeniyle tatmin edici olmadığını söylemişti.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde en kibar tabiriyle “dokunuşlar” olduğunun herkes tarafından bilindiğini, zaten bunu kimsenin saklamaya da çalışmadığını savunan Rogers, hatta Yüksek Seçim Kurulu’nun kurallarının da tüm toplumun gözü önünde çiğnendiğini söylemişti.

Rogers, seçim bittikten sonra bu “dokunuşları” Meclis’in nasıl belgeleyip raporlayacağından emin olamadıklarını ifade ederek komitenin oluşumuna ret oyu vereceklerini belirtmişti.

Rogers, Koronavirüsle ilgili testlerin önemine işaret ederek üst kurulun 25 Aralık’a kadar karar aldığını ve planlama için sonrasında ne yapılacağının bir an önce belirlenmesi gerektiğini kaydetmişti.

ERHÜRMAN: “10 AYLIK HÜKÜMET 26 YILLIK DÖNEMİ ARAŞTIRAMAZ”

Saner’den sonra söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, herhangi bir dönem için araştırma komitesine 'tamam' diyeceklerini ancak 10 aylık bir hükümetin 26 yıllık dönemin tüm seçimlerini araştıramayacağının herkes tarafından algılanabileceğini belirtmişti.

Erhürman, geçmişte de 1990 seçimleri için böyle bir komite kurulduğunu hatırlatarak, UBP’nin seçtiği farklı dönemlerin araştırılması için vereceği önergelere destek vereceklerini ancak 26 yıllık araştırma komitesi önergesini saçma bulduğunu söylemişti.

ÖZYİĞİT: “İRADE ORTAYA ÇIKTI”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ülkede her seçimle ilgili müdahale yapıldığının konuşulduğunu, kendilerinin bu önergeden bağımsız herhangi bir seçimle ilgili verilecek önergeyi kabul edeceğini kaydederek, "Tehditlere pabuç bırakmayacağız, irade ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullanmıştı.

Meclis Genel Kurulunda daha sonra nisap düşmüş ve toplantıya 15 dakikalık ara verilmişti.

Ancak daha sonra Meclis Başkanı Uluçay başkanlığında yapılan toplanma denemesinde yeter sayıya ulaşılamadı. Uluçay, toplantının bugün (22 Aralık Salı) saat 11.00’e ertelendiğini açıklayarak oturumu kapattı.

MECLİS ÖNÜNDE EYLEM VAR

Öte yandan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), UBP Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün istifasını kabul etmediği gerekçesiyle hükümeti protesto edecek.

Eylem saat 11.00’de, Meclis önünde gerçekleşecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.