İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Doç. Dr. Serdar Yurtsever: "UBP içindeki meselenin 'erken seçim'e dönüştürülmesini anlamak çok güç"

Doç. Dr. Serdar Yurtsever: "UBP içindeki meselenin 'erken seçim'e dönüştürülmesini anlamak çok güç"

AKÜN Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Serdar Yurtsever, erken seçimin gündeme gelmesiyle ilgili açıklama yaparak, “UBP’deki iç mesele yüzünden sonuçlanamıyor olmasının neticesi veya çözümü erken seçim midir?” diye sordu.

Yayın Tarihi: 12/01/21 14:59
okuma süresi: 6 dak.
Doç. Dr. Serdar Yurtsever: "UBP içindeki meselenin 'erken seçim'e dönüştürülmesini anlamak çok güç"
A- A A+

Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN) Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Serdar Yurtsever, yazılı açıklama yaparak, erken seçimin çözüm olup olmadığı konusu hakkında açıklama yaptı.

Yurtsever, Meclis Başkanlık seçimi iki tur yapılan oylamanın ardından sonuçsuz kalması ve mevzuata göre beşinci turda çoğunluk aranmaksızın en çok oyu alan aday Meclis Başkanı seçilecek olması fakat demokratik yöntem açısından bakıldığında tek adayın bulunduğu oylamaların dört tur sonuçsuz kalarak beşinci turda yine tek aday olan Milletvekilinin seçilecek olmasının hiç uygun olmadığını ifade etti.

Bugün itibariyle sürecin ne yönde gelişeceği belirsizliğini koruduğunu dile getiren Yurtsever, “Ulusal Birlik Partisi (UBP) Başkanı Ersan Saner erken seçimi gündeme getirmiştir. Bu açıklamanın ardından Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Başkanı Erhan Arıklı, erken seçimin Nisan 2021 ayı ortalarında yapılabileceği yönünde değerlendirmelerde bulunmuştur” dedi.

“KONUNUN ERKEN SEÇİME DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ”

Doç. Dr. Yurtsever, Meclis Başkanlığı adaylık konusunda UBP’nin içinde bir birlik sağlanamadığının görüldüğünü de aktararak, bir iç meselesi olarak gözüken bir konunun erken seçime dönüştürülmesini anlamakta güçlük çektiklerini belirtti.

“ÇÖZÜM ERKEN SEÇİM Mİ?”

AKÜN Rektör Yardımcısı Yurtsever, “Hâlihazıra hükümeti oluşturan diğer partiler açısından Cumhuriyet Meclisi Başkan adayı konusunda problem yok iken güvenoyu alabilmiş bir hükümetin büyük ortağı olan UBP’deki iç mesele yüzünden sonuçlanamıyor olmasının neticesi veya çözümü erken seçim midir?” diye sordu.

Doç. Dr. Serdar Yurtsever, KKTC’de neden bu kadar sık hükümet değişikliği olduğunun cevaba muhtaç olduğunu söyleyerek şunları ifade etti:

“1974’den bu yana seçim konusuna baktığımızda 1974-1983 arasında 7 hükümetin, 1983-2020 arasında 31 hükümet olmak üzere toplam 38 hükümetin görev yaptığını görüyoruz. 46 yılda 38 hükümet, böldüğümüzde bir hükümet ömrünün ortalama 1,2 yıl olduğunu buluyoruz.”

“MEVCUT SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ”

Her seçim öncesi uygulanan seçim yasakları kapsamında, vatandaşların hizmet alamamasının ciddi bir sıkıntı yarattığına dikkat çeken Yurtsever, her seçim öncesi açılan münhallere liyakate aykırı alımların yapılması ile kamu çalışan sayısının giderek artmasının da ciddi bir sorun olduğunun altını çizdi.

Bu durumun, devlet kadrolarının şişirilmesine neden olduğunu ve aslında ideal hedef olması gereken üreten toplumun gelişmesine engel olduğuna işaret eden Doç. Dr. Yurtsever, bunlara ek olarak, tüm siyasi partiler ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanı tarafından ifade edilen mevcut seçim sisteminin değiştirilmesi konusu mutlak suretle hayata geçirilmesi gerektiğini aktardı.

“KKTC HALKI SEÇİMLERDEN BIKTI”

Mevcut sistemle yapılacak seçimlerden elde edilecek sonucun, mevcut sorunların çözülmesini sağlamayacağına da dikkat çeken Yurtsever, KKTC halkının seçimlerden bıktığını ve artık güçlü, istikrarlı, uygulanabilir bir program yaratabilen, liyakate önem veren, yolsuzluklara ve talana geçit vermeyen, sosyal devlet ilkelerini eşit uygulayabilen, kamu reformunu hayata geçirmeye cesareti olan ve Cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışan bir hükümet görmek istediğini belirtti.  

“HÜKÜMETİN ÇALIŞMA KANALLARI TIKALI”

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinin de çok sancılı geçtiğini ifade eden Serdar Yurtsever, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Bu seçim sürecinde mevcut partilerin taraf ve görüşleri belirgin bir şekilde ayrışmıştır. Muhtemel erken seçimde, partilere göre oluşacak oy dağılımı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından ilan edilmiş ve uygulanmakta olan iki devletli çözüm arayışının da bir anlamda referandumu niteliğini taşıyacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Bu yazı ile erken seçim yapılmasın gibi bir iddia ortaya konulması amaçlanmamaktadır. Ancak gözüken, hükümet çalışma kanallarının tıkalı olduğudur. Hükümet seçimleri cephesinde de artık radikal bir dönüşüme ihtiyaç bulunduğu aşikârdır.

Demokrasinin gereği her görüşün temsil edilmesidir. Ancak farklı görüşlerin bulunuyor olması, hükümet çalışmalarında hükümet dışında kalanların hükümeti oluşturanların oluşturdukları politikaların tamamına karşı olmasını gerektirmez.

İNATLAŞMANIN SONUÇLARI ÜLKEYE ZARAR VERECEKTİR”

Asgari müştereklerde buluşulması her zaman mümkündür. İki taraf için de inatlaşmanın sonuçları ülkeye zarar verecektir. Siyasi sorumluluk bazen fedakârlık da gerektirir.

Mutlu, müreffeh, adil, güven ve barış içinde yaşam hepimizin arzusu, bu ortamı yaratmada yönetme yetkisini vermiş olduğumuz siyasilere büyük sorumluluk düşmektedir. Ve hatta cümleyi şöyle kurmak gerekir: Bu ortamı yaratma ve yaşatmadaki tüm sorumluluk siyasilere aittir.

Artık, siyasilerden halkın göstermiş olduğu teveccühe sahip çıkarak, çıkar çatışmalarından uzak kalarak ve toplum menfaatini gözeterek hizmet etmelerini bekliyoruz.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.