İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Kudret Özersay: "Cenevre zirvesinden ortak müzakere zemini çıkmayacaktır"

Kudret Özersay: "Cenevre zirvesinden ortak müzakere zemini çıkmayacaktır"

HP Genel Başkanı Kudret Özersay, Cenevre zirvesine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, konferanstan "ortak zeminde bir müzakere" kararının çıkacağını düşünmediğini dile getirdi; HP olarak ortaya koymuş oldukları Üçüncü Yol’un bir çıkış yolu olabileceğine inanç belirtti.

Yayın Tarihi: 26/04/21 21:07
okuma süresi: 5 dak.
Kudret Özersay: "Cenevre zirvesinden ortak müzakere zemini çıkmayacaktır"

Koronavirüse yakalanan Halkın Partisi (HP) Milletvekili Erek Çağatay’ın temaslı olması nedeniyle Cenevre’ye gidemeyen HP Genel Başkanı Kudret Özersay, BRT’de Levent Kutay’ın sunduğu #burasıönemli adlı programa telekonferans yöntemi ile katılarak, zirveye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"KIBRIS SORUNUYLA İLGİLİ TÜKENMİŞLİK SENDROMU VAR"

Kıbrıs sorunuyla ilgili bir tükenmişlik sendromu olduğunu kaydeden Özersay, “Herkes çok yoruldu. Pek çok şeyi tekrar tekrar söyledik. Her zirve öncesinde o kadar çok köşe dönüldü ki, her zirve öncesinde bir dönüm noktası denildi. Döne döne herkes bir noktadan sonra yoruldu” dedi.

Cenevre zirvesinin diğerlerinden farklı olduğunu dile getiren Özersay, “Bugüne kadar taraflar en azından içerik olarak başka düşünseler de, iki toplumlu iki bölgeli federasyonu görüşmek için rıza vermiş durumdaydı. Şimdi öyle bir ortak rıza yok. Hangi şemsiyenin altında iki taraf bir araya gelecek noktasında uzlaşı yok. Bu zirve bu açıdan farklılaşıyor” ifadelerini kullandı.

"PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ VAR"

Özellikle KKTC ve Türkiye açısından bir tür paradigma değişikliği talebi ile Cenevre’ye gidildiğinin aşikar olduğunu söyleyen Özersay, sözlerine şöyle devam etti:

“Kıbrıs’ta ‘müzakere federasyon zemininde yapılır’ zannedilir. Ama öyle bir şey yoktur. BM’nin ‘siz sadece federasyona dayalı çözüm ile devlet sahibi olabilirsiniz’ dememiştir, demeye de hakkı yoktur. Uluslararası toplum gözünden bakınca, Kıbrıs’ta bir halk var. O halkın kendi geleceğini belirleme hakkı var. Onlar da Kıbrıs’ta oluşturulacak olan yapı ‘federal devlet olabilir’ deme hakkına sahip değildir. Kendi kaderini tayin edecek olan Kıbrıs’taki iki halktır. Federasyon BMGK kararları için değil, iki tarafın federayon görüşmeyi kabul ettiği için görüşülmüştür.”

"ORTAK ZEMİNDE MÜZAKERE KARARI ALINMAYACAKTIR"

 Cenevre’de ortak rızanın olmadığını, aksine taban tabana zıt iki görüş olduğunu dile getiren Özersay, “Rum tarafı tek yol ‘federasyon’ diyor, Türk tarafı ‘tek yol iki devlettir’ diyor” diyerek, Cenevre toplantısı ile federasyon ve iki devlet zemininde müzakere kararı alınmayacağını vurguladı.

Müzakere zemini konusunda tarafların uzlaşmaya varamaması nedeniyle BM’nin “mekik diplomasisi ve dolaylı görüşmelerle temasa devam edelim” diyebileceğini ve ilerleyen zamanda tekrar konferans yapma talebi olabileceğini vurgulayan Özersay, ilişkiyi tamamen kopartmadan diyaloga devam ettirmek istenebileceğini kaydetti.

"UZAK BİR İHTİMAL OLARAK GÖRSEM DE MÜZAKERE BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANABİLİR"

Özersay, ikinci olasılığın ise müzakerenin tam bir başarısızlıkla sonuçlanması olabileceğini ve bunu uzak bir ihtimal olarak gördüğünü dile getirdi.

Üçüncü olasılığın ise HP olarak dile getirdikleri “üçüncü yol” olduğunu savunan Özersay şunları kaydetti:

"HER İKİ MODEL AYNI SEPETE KONABİLİR, İŞ BİRLİĞİ YAPILABİLİR"

“Her iki çözüm modelini de aynı sepetin içine koymaya yönelebilirler. ‘Gelin bir yerden başlayın, belli başlı bazı konularda iş birliği yapın, zaman içinde bu federasyona da, iki devletli çözüme de dönüşebilir’ diyerek, kapayı kapatmayabilirler.”

Rum tarafının güven yaratıcı önlemleri görüşmek isteyebileceğini, Kıbrıs Türk tarafının buna hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizen Özersay, “Kıbrıs Türk tarafına nefes aldıracak adımları bizim de masaya koymamız gerekir” ifadelerini kullandı.

"İNGİLİZ PLANI BM'NİN MASAYA GETİRDİĞİ FEDERAL ÇÖZÜM ÖNERİLERİNDEN SADECE BİRİDİR"

Zirve ile birlikte gündeme gelen İngiliz Planı hakkında da konuşan Özersay, “İngiliz Planı denen şey 2000’li yılların başından itibaren BM’nin masaya getirdiği federal çözüm önerilerinden sadece biridir. Oysa İngilizlerin de dünyanın da bir şeyi anlaması gerekir. Kıbrıs Rum tarafı devleti ve zenginliği bizle paylaşmak istemiyor. Federasyon da yönetim ve zenginliği paylaşmaya dayalı bir ortaklık olduğu için bugünkü şartlarda federasyon mümkün görünmüyor” diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.