İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Oğuzhan Hasipoğlu: “Cenevre’ye çözümsüzlük için gitmedik ama pozisyonumuzdan da vazgeçmedik”

Oğuzhan Hasipoğlu: “Cenevre’ye çözümsüzlük için gitmedik ama pozisyonumuzdan da vazgeçmedik”

UBP Genel Sekreteri ve müzakere heyeti üyesi Oğuzhan Hasipoğlu, Cenevre’ye çözümsüzlük için gitmediklerini belirterek, “Ama pozisyonumuzdan da geri adım atmadık. Bunu bekleyenler vardı ancak bu beklentileri karşılanmadığı için 'çözümsüzlük için gittiler' dediler. Ortak bir zemin çıkmadı, evet çıkmadı. Yıllardır süren federasyonda da ortak bir zemin çıkmadı” şeklinde konuştu.

Yayın Tarihi: 04/05/21 13:05
okuma süresi: 5 dak.
Oğuzhan Hasipoğlu: “Cenevre’ye çözümsüzlük için gitmedik ama pozisyonumuzdan da vazgeçmedik”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri ve müzakere heyeti üyesi Oğuzhan Hasipoğlu, BRT ekranlarında yayınlanan ve Levent Kutay’ın hazırlayıp sunduğu ‘50+1’ adlı programa katılarak, 27-29 Nisan tarihlerinde Cenevre’de gerçekleştirilen 5+BM gayriresmi toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cenevre zirvesinin çökmediğini belirten Hasipoğlu, “Tam aksine, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri, tekrardan bir toplantı yapılması gerektiğine işaret etti. Bu sefer farklı şeylerin görüşülmesi gerektiğini de ifade etti. 'Mevcut BM parametreleri, güvenlik konseyi kararları var' demedi” şeklinde konuştu.

Muhalefetin sanki yeni bir sürprizle karşılaşmış gibi eleştirileri olduğuna da işaret eden Hasipoğlu, buna katılmalarının mümkün olmadığını belirtti ve şöyle devam etti:

“6 MADDELİK ÖNERİMİZDE 'TANINMAYI' TALEP ETMEDİK”

“6 maddelik önerilerimiz dikkatlice incelendiğinde, biz tanınmayı talep etmedik. Tanınma zaten bu şekilde olmaz. Biz doğru bir zemin bulma kapsamında bir öneri sunduk. 'Adil bir başlangıç olsun' dedik. Rum tarafı her defasında tanınmışlığını kullandı. Petrol, doğal gaz konusunda oturup onun keyfini bekleyecek değiliz. Önerilerimiz açıktır.

Masaya otururken ve masadan kalktığımızda eşitlenmiş olmamız gerekiyor. Kıbrıslı Türklere karşı uygulanan izolasyonlar ve ambargoların kalkması lazım. Yapmış olduğumuz bu talepler makul taleplerdir.

Bizim bu topraklar üzerinde kendi kendimizi yönetme hakkımız vardır. Öbür türlü Rum tarafının hiçbir niyeti yoktur. Biz adımlarımızı atmaya başladık.”

“ÇÖZÜMSÜZLÜK İÇİN GİTMEDİK, AMA POZİYONUZMUZDAN DA GERİ ADIM ATMADIK”

Çözümsüzlük için Cenevre’ye gitmediklerine de dikkat çeken UBP Genel Sekreteri Hasipoğlu, “Pozisyonumuzdan da geri adım atmadık. Bunu bekleyenler vardı. Ancak bu beklenti olmadığı için 'çözümsüzlük için gittiler' dediler. Ortak bir zemin çıkmadı, evet çıkmadı. Yıllardır süren federasyonda da ortak bir zemin çıkmadı. Biz bir müzakere zemini başlatmak istiyoruz. Kalıcı yaşayabilir bir çözüme ulaşabilmek için…” dedi.

Rum Lideri Nikos Anastasiadis’in Cenevre görüşmelerinde ‘Siz 1963 yılında bu Cumhuriyeti terk ettiniz’ dediğini de açıklayan Hasipoğlu, Rum tarafının 1963 yılındaki Cumhuriyet’ten Kıbrıslı Türkleri attığını ve bunun bir gerçek olduğunu dile getirdi.

“RUM TARAFININ KAFASI ÇOK KARIŞIK”

Rum tarafının 2017’de gerçekleşen Crans Montana’daki tavrının sürdüğünü de belirten Oğuzhan Hasipoğlu, “Kafaları net değil. Kafaları çok fazla karışık. Gerçekten Rum tarafı ne istediğini bilmiyor. Bizler ne istediğimizi biliyoruz. Bu egemenlik talebinden vazgeçmek mümkün değil…” ifadelerini kullandı.

“BM’NİN KAYITLARINA GEÇİRDİK”

Kıbrıs Türk tarafının talebinin BM parametrelerinin değişmesi olduğunu belirten Hasipoğlu, “Bunun talebini yaparak, BM’nin kayıtlarına geçirdik. Federasyon BM Güvenlik Konseyi kararlarında geçen bir ifadedir. Bunlar neden bu şekilde olmuştu, iki taraf bunu istediği için olmuştu…” diyerek, şöyle devam etti:

“GENEL SEKRETER 'SÜREÇ ÇÖKMÜŞTÜR' DEMEDİ, SAYGI GÖSTERDİ”

“BM’nin bize 'siz illa ki federasyonu görüşeceksiniz' diye bir empoze çözüm yapması mümkün değil. Biz Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Anavatan Türkiye ile tarihi bir adım attık. Kabul etseler de etmeseler de resmi pozisyon egemen eşitliğe dayalıdır. Genel Sekreter, süreç çökmüştür demedi, saygı gösterdi.

HER ZAMAN İYİ ÇOCUK OLDUK DA NE OLDU? TANINDIK MI?

Rum tarafının ne kadar uzlaşmadan uzak olduğunu gören bir Genel Sekreter var. Her zaman iyi çocuk olduk da ne oldu? Biz iyi olduk da tanındık mı? Ambargolar mı kalktı? Ne oldu? BM tarafından böyle bir şey söylenmedi bize. Bizi çok iyi anlayarak kayda geçirdiler. Önemli olan burada bu zeminde müzakerelerin başlayabilmesidir.

Jane Holl Lute, sanıyorum ki devam edecek. Bu egzersizin iki üç ay daha devam etmesi noktasında rızamızı ortaya koyduk. Mekik diplomasi devam edilecek. Bir ortak nokta bulunması için çaba gösterilecek. Diğer toplantının nerede olacağı hususunda bir New York lafı geçti ama henüz kesinleşmedi…”

“İNGİLTERE’NİN BİZİMLE AYRI BİR İLİŞKİ KURMA NOKTASINDA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

İngiltere’nin bu adanın eski yöneticilerinden ve garantörlerinden biri olduğuna da işaret eden Hasipoğlu, “Kıbrıs sorununu çok iyi biliyorlar. Crans Montana’yı bizimle yaşadılar. İki tane üstleri var ve bunu tehlikeye atmaktan kaçınacaklarını düşünüyorum. Brexit sonrasında bizimle de ayrı bir ilişki kurma noktasında da olduklarını düşünüyorum” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.