İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Kaptan Ulus Göker: Akaryakıt ihalesinde şartnameden menşei kaldırınca dolandırıcılara ‘hoş geldiniz’ dendi

Kaptan Ulus Göker: Akaryakıt ihalesinde şartnameden menşei kaldırınca dolandırıcılara ‘hoş geldiniz’ dendi

Kaptan Ulus Göker, KIB-TEK’te akaryakıt ihale sürecinin oldukça ilginç olduğunu, 7 Nisan’daki ihalenin neticesinin kaos doğurduğunu belirtti; İhale şartnamesinde yapılan değişiklikle dolandırıcılara ‘hoş geldiniz’ dendiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 03/06/21 08:39
okuma süresi: 5 dak.
Kaptan Ulus Göker: Akaryakıt ihalesinde şartnameden menşei kaldırınca dolandırıcılara ‘hoş geldiniz’ dendi

Kaptan Ulus Göker, KTV’de Hasan Hastürer’in konuğu oldu, önemli açıklamalarda bulundu.

AKARYAKIT İHALE SÜRECİ İLGİNÇLİKLERE GEBE

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) akaryakıt alım ihalesinin iptal edilmesine ilişkin konuşan Göker, kurumun 7 Nisan’daki akaryakıt alım ihalesine teklif veren iki firmadan biri olduklarını belirterek, sürecin ilginç olduğunu işaret etti.

7 NİSAN’DAKİ İHALENİN NETİCESİ KAOS DOĞURDU

Göker, ilk akaryakıt ihalesinin Aralık 2020’de yapılacağını, Ocak ayına kaldığını ve UBP-YDP-DP hükümetinin kurulmasıyla, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın ilk işinin ihaleyi iptal etmek olduğunu söyledi. İhalenin doru evraklarla birlikte şartnamesi hazırlanmış bir ihale olduğuna dikkat çeken Göker, “Şartname iptal olduktan sonra 24 bin tonluk ihaleye çıkıldı. O ihale de iptal oldu. 1 hafta arayla, gereksiz bir şekilde 220 bin ton luk ihaleye çıkıldı. Böyle bir uygulama hiç bir zaman görmedim” dedi. Göken, 7 Nisan’daki ihalenin neticesinin kaos doğurduğunu dile getirdi.

14 DOLAR MANTIĞA SIĞAR MI?

24 bin ton için çıkılan ihalenin şartnamesinde 28 dolar olarak çıkıldığını söyleyen Göker, 28 doların tamamen hayal ürünü olduğunu, Bakan Arıklı’ya bilgi veren ekibinin revize edilmesi gerektiğini, Arıklı’nın ciddi şekilde yanıltıldığını vurguladı. “7 Nisan’daki ihaleye 32-48 dolar makul bir sayı verdim. İhale iptal edildi” dedi. İhaleye 14 dolar teklif veren firmanın olduğunu görünce şok olduğunu belirten Göker, “İskenderun’dan Mağusa’ya 1 günlük mesafede sadece taşıma bedeli 14-16 dolar arasındadır. 20 yaşından küçük geminin yapacağı taşıma 14 dolar olabilir mi? Akla mantığa sığar mı?” diye sordu.

SENARYOYU BİLİYORDUK

Göker, rakip olarak firmadan yüksek bir teklif beklediklerini ancak 14 dolarlık teklifi görünce, “Allah bilir ne getirecekler dedim. Arkamda oturan iki arkadaş duyunca ‘su getireceğiz. Biz taşımadan değil, yakıttan kazanacağız’ dediler. O zaman başımdan aşağı kaynar sular döküldü, çünkü bu senaryoyu önceden biliyorduk” dedi.

MENŞEİ ŞARTNAMEDEN KALDIRINCA DOLANDIRICILARA ‘HOŞ GELDİNİZ’ DENDİ

Şartnamede yapılan değişiklikleri işaret eden ve bazı evrakların kaldırıldığını söyleyen Göker, menşei şartnameden kaldırınca dolandırıcılara ‘hoş geldiniz’ denildiğini söyledi. Rafineri teyidinin, teknik şartnamede yakıtın nereden tedarik edildiğini, hangi gemi ile taşındığını ve daha detaylı teknik bilgileri kapsayan önemli belgeler olduğunu belirtti. Şartnamedeki düzenlemelerin yapılması için Merkez İhale Komsiyonu’na ve Kıb-Tek’e bu işin doğru yapılması için dilekçe verdiğini kaydeden Göker, dikkate alınmadığını söyledi.

AKSA’NIN 1 MİLYAR DOLARINA EL KONABİLİRDİ

2013 yılında Kalecik’te meydana gelen çevre felaketi hakkında da konuşan Göker, küçük veya büyük farketmeksizin bir tanker uluslararası çalışıyorsa, deniz kirliliğine karşı 1 milyar dolarlık sigorta yaptırma zorunluluğu olduğunu kaydetti. Yaşananlardan sorumlu AKSA’yı işaret eden Göker, “1 milyar dolarına el konabilirdi” dedi. KKTC’de bilgiyi satın almanın bilinmediğini, angarya olarak görüldüğünü dile getiren Göker, “1 milyar dolar büyük bir paradır” ifadelerini kullandı.

ŞARTNAMEYE UYGUN HAREKET EDİLMEDİ

Akaryakıt şartnamesine göre, önce numunelerin alındığını ve analize gönderildiğini, bu sürede 4 gün geçtiğini ve uygunsa tahliye yapıldığını söyleyen Göker, akaryakıt alınan TPIC için böyle bir uygulama yapılmadığını ve direk tahliyenin gerçekleştiğini söyledi. Göker, analiz sonuçlarının ise 1 hafta sonra geldiğini anlattı.

YAKIT ALIMI İÇİN TPIC HAZIR

Akaryakıt ihalesinin 14 Haziran’da sonuçlanacağını dile getiren Göker, KIB-TEK Yönetim Kurulu ve Arıklı’ya seslenerek, yakıt alımı için TPIC’in hazır bekletildiğini belirterek; “TPIC hazırdır. 36 bin ton yakıt tanklarında bekliyor” diyerek, ihalenin adresinin belli olduğunu işaret etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.