İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Dönemin Medya Etik Kurulu Başkanı Süleyman İrvan sordu: “Gerekli değişiklik neden zamanında yapılmadı?”

Dönemin Medya Etik Kurulu Başkanı Süleyman İrvan sordu: “Gerekli değişiklik neden zamanında yapılmadı?”

"Etik Kurul olarak" pek çok platformda kurumsal uyarılarını yapan dönemin Medya Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan'a göre ‘özel hayatın gizliliği’ ile ilgili yasada zamanında önerilen bazı değişiklikler dikkate alınsaydı, bugün yaşananlar yaşanmayacaktı…

Yayın Tarihi: 10/06/21 16:19
Güncelleme Tarihi: 10/06/21 16:52
okuma süresi: 4 dak.
Dönemin Medya Etik Kurulu Başkanı Süleyman İrvan sordu: “Gerekli değişiklik neden zamanında yapılmadı?”

Yaptıkları bir haberin ardından ‘özel hayatın gizliliği’ ile ilgili yasa çerçevesinde 3 gazetecinin gözaltına alınması sonrası 2014’te yürürlüğe giren yasa tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Bu noktaya nasıl gelindiği, sürecin nasıl işlediği meselesi ise bir başka tartışmanın konusu olarak sürüyor…

Meseleyi vaktinde itinayla takip ederek uyarılar yapan dönemin Medya Etik Kurulu başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan konu hakkında Kıbrıs Postası’na konuştu, kritik bir hatırlatma yaptı.

İrvan’a göre zamanında önerilen bazı değişiklik önerileri yapılsaydı, bugün yaşananlar yaşanmayacaktı…

"YETERKİ NİYET OLSUN..."

Kıbrıs Postası’na konuşan Süleyman İrvan konu hakkında “Tufan hoca, Medya Etik Kurulu ile (o dönemde) yaptığı görüşmelerde, yasaya gazeteciler lehine 2 madde eklenmesini kabul etmiş ve bir öneri hazırlamıştı. 12. maddeye ekleneceklerdi… 4. ve 5. fıkra olarak. Bunlar yapılmamış görünüyor… Aslında çözüm çok basittir, yeter ki niyet olsun.” değerlendirmesini yaptı.  

AİHM KARARLARINA DOĞRUDAN ATIF YAPILAN SÖZ KONUSU DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ İSE ŞUNLAR;

(4) Bu Yasada yer alan hiçbir hüküm, bu Yasa’ya aykırı biçimde kaydedilmiş veya elde edilmiş olsa da, bir basın mensubunun veya kayıt kendisine ulaştırılmış herhangi bir kişinin, ele geçirilen haberleşmeye ilişkin veriyi, haberleşme içeriğini veya başka herhangi bir ses veya görüntü kaydını incelemesini engellemez.

(5) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin konuyla ilgili içtihatları çerçevesinde, haberleşmenin gizliliğinin ve özel hayatın gizliliğinin ihlali niteliğinde sayılmayan bir fiili işleyen bir basın mensubunun veya herhangi bir kişinin böyle bir fiili bu Yasa’daki herhangi bir hüküm tahtında suç teşkil etmez.

Medya Etik Kurulu, 10 Mart 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası”na ilişkin kaygıları değişik platformlarda dile getirmiş ve yasa önerisini hazırlayan Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Tufan Erhürman’la iki kez toplantı yaparak kaygılarını iletmişti

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimi hafta Yeni Bakış Gazetesi’nin "Komisyonla 50 bin vatandaşlık için düğmeye basıldı" haberi ve yayınladığı ses kaydının ardından polisin yürüttüğü soruşturmada 5 kişi hakkında yasal işlem başlatılmıştı.

Konuyla ilgili haberde kullanılan ses kayıtlarının özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği ifade edilmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.