İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Gençler sordu, Tufan Erhürman cevapladı

Gençler sordu, Tufan Erhürman cevapladı

Kıbrıs Postası ve Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi iş birliğinde düzenlenen “Geleceği Konuşuyoruz” programında gençler sordu, 8 siyasi parti başkanı cevapladı. Parti başkanlarından CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, sorulan soruları ve verdiği cevapları, canlı aktarım olarak buradan okuyabilirsiniz…

Yayın Tarihi: 19/01/22 23:18
Güncelleme Tarihi: 20/01/22 13:56
okuma süresi: 8 dak.
Gençler sordu, Tufan Erhürman cevapladı

Kıbrıs Postası ve Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi iş birliğinde, Rauf Denktaş Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Geleceği Konuşuyoruz” programı başladı.

Gençlerin soruları ve 8 siyasi parti başkanının cevaplarından oluşan program, Kıbrıs Postası Haber Merkezi tarafından canlı çözümlerle okuyucuya aktarıldı.

Parti başkanlarından Erhürman, sorulan soruları ve verdiği cevapları, canlı aktarım olarak buradan okuyabilirsiniz…

Program ilk olarak başkanların 5’er dakikalık gençlere hitabıyla başladı.

Erhürman, kendisine verilen sürede şu ifadelere yer verdi:

“Bütün genç arkadaşlarımı sevgiyle selamlayarak başlamak istiyorum. Burada farklı görüşlerden, farklı partilere mensup arkadaşlarla buluşmak gerçekten beni mutlu ediyor. Gençlerin geleceğine dair umutlarının biraz kırıldığı, hayal kırıklarının yaşandığı bir dönemden geçiyoruz.  ‘Gençler gelecektir’ lafını çok sevmem.

“GENÇLER HALKIN KENDİSİDİR”

 Gençler, hem bugündür, hem gelecektir hem de halkın kendisidir. Bizim varoluş meselemizdir diye düşünüyoruz. Ama öyle bir günde konuşuyoruz ki bugün hala bazı bölgelerimizde elektrik kesintileri oluyor. Bugün hala tüp gaz bulamayan insanlarımızın olduğunu duyuyoruz. Akaryakıt kuyruklarında beklemek zorunda bırakıldığımız bir dönemde yaşıyoruz. E

czanelerde ilaç bulmakta güçlük çektiğimiz bir dönemden geçiyoruz. Yüzde 30 genç işsizliğine ulaştığımız bir dönemden geçiyoruz ve bir de tabii ki okullarımızdaki plansızlık dolayısıyla pandemi içerisinde, kamu okullarındaki çocuklarımızın maalesef 5 gün okula gidebilenler, 5 gün değil 2 gün okula gidebilenler ya da 3 gün okula gidebilenler diye 2’ye bölünen bir dönemden geçiyoruz. Dolayısıyla umutsuz olmak için çok fazla sebep var diye düşünebiliriz; çünkü 2022 yılında yaşıyoruz aranızda pek çoğunuz 3’üncü ülkede eğitim görüyor, Türkiye’de de eğitim görenleriniz var.

“UMUTSUZLUĞA KAPILMANIN ALEMİ YOKTUR”

Çok net söylemek istiyorum; hiçbir şekilde umutsuzluğa kapılmanın alemi de yoktur anlamı da yoktur; çünkü başka şeyleri de daha önce başardık. Toplum olarak kendi ayakalrımızın üzerinde durmayı başarıdk. Hani derler ya dışarıdan kaynak gelmezse Kıbrıs Türk halkı maaşları bile ödeyemez. Bunun böyle olmadığı 2018’de net olarak görüldü. Döviz krizine rağmen bu ülkenin maliyesi 380 milyon TL ile de artıda kapattı. Bu ülke, kendi ayakları üzerinde durabilir durdu da çok daha fazla da durabilir.

Bu ülke dışa kapalı olmak zorunda da değildir. Bu ülkenin insanı Sarayönü’ne hapsolmak gibi kadere de sahip değildir. 2004’te Kıbrıs Türk halkı iradesini açık bir şekilde ortaya koyduktan sonra, AB tüzüğü olarak Yeşil hat tüzüğü, Mali Yardım tüzüğü, gençlerin Avrupa ülkelerinde okumak için burs imkanı ortaya çıktı. Yine 2005’te Taşınmaz Mal Komisyonu’nu kurduk. Doğru adımları attığımız zaman iddia edildiği gibi kendi içimize hapsolmak zorunda kalmadığımız dünyayla gençlerimizi de buluşturabildiğimizi gördük. 2006 yılında 3’üncü ülkede okuyan öğrencilere burslar verildi, 2016’da ise lisans okuyanlara burslar verildi.

“VİZYONUNUZUN NE OLDUĞU ÇOK ÖNEMLİ”

Vizyonunuzun ne olduğu, gailenin ne olduğu çok önemli. 2022 yılı AB’de gençlik yılı olan ilan edildi. Hepimizin ve hepinizin bildiği bir şey var bu ülkenin insanı tek tek başarı hikayeleri yazdı kendi potansiyelini bütün dünyaya gösterdi. Umut sizlersiniz, umut Kıbrıs Türk halkıdır.

Soru:  Binlerce Üniversite öğrencini ilgilendiren ciddi bir konu var. Dönemin sonuna gelmiş olmamıza rağmen burslarımız yatmadı.  Bursların belirlenmesinde başarı bursu asgari ücretin yüzde 50’dir. Biz gençerin burslara artışı geçtiğimiz senenin asgari ücretine göre olacaktır. Binlerce üniversite öğrencisi mağdur. Hükümetteki birinci parti bunu onaylarken siz neden bu sisteme karşı çıkmadınız? Mağuduriyetimizi çözmek için bir şey planladınız mı?

Cevap: Bu sorunun muhatabı burada yok. Geleceğim diyerek, bu saate kadar gelmedi takdiri size bırakıyorum. Para var arkadaşlar. Bütçede burslarla ilgili ayrılan rakamlar var. Neye öncelik veriyorlarsa... Bursların ödenmemesi meselesi bu memlekette alışılagelmiş bir şey değildi. 2017'de UBP iktidarında ilk kesilmesi şey sanki burslarmış gibi burslar kesilmeye başladı.

"BÜTÇE MASKARALIĞA DÖNDÜ"

Sadece eleştiride kalmak istemiyorum. HP yüzde 37.26. belediyelerde çalışanlar yansıyacak mı endişesi yaşıyor. Asgari ücreti ve burslarını alabilecekler mi şeklinde endişeler var. Biz ek bütçeyi geçireceğiz. Bu bütçe maskaralığa döndü. Bugün de para sınırlı da olsa var. Seçim biter; ek bütçe de geçer ve bu burslar da artırılarak verilir. Gençlerin aileri hayat pahalılığı nedeniyle çok zor durumdadır. Bu konuda da umutsuzluğa kapılmayın. 

Soru: Seçim sonuçlarına göre istifa etmeyi düşünüyor musunuz?

Cevap: CTP organlarıyla karar veriyor. Seçim sonuçlarına bağlı kalarak oturup karar veririz.

"CTP, BİR ŞEY YAPMAK İÇİN SİYASETİ TERCİH EDENLERİN PARTİSİDİR"

Bu görevlere ‘bir şey olayım diye gelmedik’. CTP organları tamamdır dediğinde görevi bırakmayı biliriz. Bir şey yapmak için siyaseti tercih eden siyasi partisidir CTP.

Soru: 4’lü hükümet döneminde TİS’e teşvik edilmesine yönelik ifadeler yer aldı. DAÜ Ekonomi Bölümü’nün önerisine ‘uygulanabilir’ dediniz fakat uygulamadınız. Gerekçe nedir?

Erhürman: “Öyle bir proje önümüze gelmedi.”

Soru: “O dönemde Merkez Bankası’nın başına Kıbrıslı Türk birisinin atanmasına yönelik Akıncı’nın önerisini neden değerlendirmediniz de Kıbrıslı Türk olmayan birisini atadınız?

Cevap: “Akıncı’nın konuyla ilgili önerisi olmadı. Bakanlar Kurulu atamayı gerçekleştirdi.

Bu vesileyle önceki sorulara da değinmek isterim...

KÜLLİYE İÇİN YAPILAN PROTOKOL 14 MİLYON TL İDİ, YANİ ‘HARCANMAZSA GERİ DÖNECEK’ YANITI DOĞRU DEĞİL

Sucuoğlu’nun az önceki konuşmasındaki 586 milyon TL’lik külliye parası konusu Türkiye ile yapılan protokolde 14 milyon TL idi. İlk turda sorulan soruya Sayın Sucuoğlu’nun vermiş olduğu yanıt daha anlam kazanmış oluyor. Türkiye’den yeni bir kaynak gelecekse, ‘yani harcanmazsa geri dönecek’ ifadesi doğru değildir.

KIB-TEK’İN SAHİP OLDUĞU BÜTÜN SANTRALLER CTP DÖNEMİNDE YAPILDI

Yatırım yapılmadığı için KIB-TEK bu halde... Kaç tane santral varsa KIB-TEK’te, hepsi CTP döneminde yapıldı. 2019’dan bu yana alınmayan önlemlerdir bu yaşadığımız sıkıntılar...

BURSLAR KONUSU...

Tarihin en büyük iç borçlanması gerçekleşti... Bursların ödenmesi akla gelmedi!

Bu kadar borçlanmaya gidiliyorsa, mağduriyetleri de gidermek aklınıza gelmelidir.

KADIN HAKLARI... LGBTİ+ HAKLARI...

Kadın hakları LGBTİ haklarının korunması noktasında bizim sunduğumuz önerilerde gerçekleştirilen değişiklikleri gözardı etmeyelim.

Kadına yönelik şiddet birimleri ne zaman kuruldu?”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.