İÇ HABERLER
okuma süresi: 11 dak.

2022 Mali Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı oy çokluğu ile kabul edildi

2022 Mali Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı oy çokluğu ile kabul edildi

Meclis Genel Kurulu’nda 2022 Mali Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı oy çokluğu ile kabul edildi.

Yayın Tarihi: 13/06/22 18:21
Güncelleme Tarihi: 13/06/22 19:33
okuma süresi: 11 dak.
2022 Mali Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı oy çokluğu ile kabul edildi

Meclis Genel Kurulu’nda 2022 Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmeler tamamlandı. 

2022 Mali Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı, oy çokluğu ile kabul edildi. Yasa tasarısı, 26 kabul ve 10 ret oy aldı, 11 kişi oylamaya katılmadı.  

BESİM

CTP Milletvekili Filiz Besim, ek bütçeye sağlık açısından bakmaya çalıştığını ifade ederek, pandeminin birçok alanda yeniden organize etmenin zorunluluğunu gündeme getirdiğini belirtti.

Girne hastanesinin bitirilmesi için ayrılan para haricinde sağlığa bütçe ayrılmadığını, sadece önceden edinilen borçların ödenmesini öngördüğünü söyleyen Besim, yurt dışında tedavi görenlerin sevk ücretlerinin Sağlık Bakanlığının sırtında olduğunu belirterek, kalp damar cerrahisinin yangından beri tadilatının bitirilemediğini hatırlattı.

Yanan anjiyo cihazının yenilenmediğini, hala pad cihazı olmadığını, bunların ciddi sevkler oluşturduğunu dile getiren Besim, ek bütçede Eczacılık Dairesine ait kalem de olmadığını, alımı için adım atılan ilaçların da yıl boyunca yeterli olmayacağını belirtti.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin öneminin artık herkes tarafından görüldüğünü söyleyen Besim, yapılamayan testleri sıralayarak, kürtaj, diş taraması gibi devletin görevi olması gereken hizmetlerin de yok sayıldığını söyledi.

Sağlık merkezlerinin ihtiyaçları için de bütçe ayrılmadığı eleştirisinde bulunan Besim, hastalıkların çoğunun tedavisindense erken teşhisin daha sürdürülebilir olduğunu kaydetti.

Yanan Devlet Laboratuvarıyla ilgili de neler yapıldığını soran Besim, Yataklı Tedavi Kurumlarının teşkilat yasasının yenilenmesinin “en önemli adım” olduğunu belirtti. Hemşirelerin de mevsimlik işçi muamelesi görmesini eleştiren Besim, Acil Durum Hastanesinin de teşkilat yasasının bir an önce tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Besim, hasta bakım ihalesinin gündeme geldiğini belirterek  çalışacak olanların sertifikalarını bakana sorarken,  Maraş’taki 112 istasyonunun hala tadil edilemediğini de ifade etti.

BAYBARS

HP Milletevkili Ayşegül Baybars, bu ülkede kriz olduğunu ancak bunun sadece ekonomi ve demokrasi olmadığını, en önemlisi krizin, yönetme kapasitesi olmayan ve çözüm bulamayan iktidar krizi olduğunu savundu.

“Bir ülke düşünün her şeyin fiyatı bir yılda 5 kart artsın, evine ekmek götüremesin ama krizin bizzat kendisi olan bir hükümet” diye konuşan Baybars, ülkede, yargı, basın, partiler, özel, halkın mutsuz olduğunu; hükümetin herkesi umutsuz bıraktığını savundu.

Bu ek bütçenin yasal zorunluluk gereği olduğunu, bütçe kalemlerinin aşılacağını fark edip hükümetin inisiyatifiyle yükselttiği kalemlerin olduğu zorunlu bir teknik çalışma olduğunu söyleyen Baybars, “nerde sizin enflasyonla mücadele planınız, kalkınma programınız” dedi.

Baybars, enflasyonla mücadele için tek kalem olmayan ek bütçede elektrik giderlerini karşılamak için kalem konmuş olmasını eleştirerek, bu bütçede halka gidecek tek kalemin doğrudan gelir desteği ödemesi olduğunu söyledi.

Kamuda sağlanacak sözleşmeli personel arttırımını da eleştiren Baybars, kamudaki çalışma barışını ortadan kaldıracak düzenlemeleri de doğru bulmadığını kaydetti.

ULUÇAY

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay ise, ek bütçe ihtiyacını uzun zamandır dile getirdiklerini, haziran ayı ortasında bugün bu bütçeyi görebildiklerini ancak herhangi bir yeterliliği olmadığını algıladıklarını belirtti.

Eldeki olanaklar çerçevesinde yapılan ek bütçenin ekonomiye hareketlilik katması gerektiğini dile getiren Uluçay, ortaya konan ek bütçeyle ekonomiye yeni bir yön verebilirler mi onu konuşmak gerektiğini belirtti.

Uluçay, dövizin TL karşısında değer kazanmasının ülke bütçesinde yarattığı açığın sürekli arttığını, hayat pahalılığının verilmesinin piyasaya da bir motivasyon sağlayacağını, o nedenle HP’nin ne zaman yansıyacağını bilmek istediğini söyledi.

TC’nin izlemeye çalıştığı para politikasının TL’nin değer kaybetmesinin önünü alamadığını, bu nedenle de enflasyonun yükselmesine engel olunamadığını dile getiren Uluçay, TC Merkez Bankasının halka senet satmaya başlamasını da değerlendirdi.

Uluçay, ek bütçeyle ikinci altı ayda yaşanan sıkıntıları gidermek için neler yapılacağını sorarak, yapılacakların ayrıntılı şekilde açıklanması gerektiğini kaydetti.

Uluçay, bir kez daha ekonomiye katkı yapacak adımları sıralayarak, sınır kapılarındaki geçişlerin kolaylaştırılması gibi önerilerini sundu ve yapılacak en önemli katkının da HP ödeneği vermek değil piyasadaki dengeleri korumak olduğunu belirtti.

Güven Arttırıcı Önlemler paketi olarak ortaya atılan ve bilgiye sunulan konunun istişare edilmesi gerektiğini yineleyen Uluçay, Euro bazlı muhasebe sistemi ve Euroya geçiş sürecinin hayata geçirilebileceğini, bunu hep beraber başarabileceklerini söyledi.

İNCİRLİ

Tasarının görüşmeleri sırasında söz alan CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, son birkaç yıldır hastaların hizmet alırken, hekimlerin de hizmet verirken canından bezdiğini, ek bütçede de buna yönelik bir kalem olmadığını kaydetti.

Sağlığa ek bütçede sadece yüzde 3.5 pay ayrıldığını, bu tutarla, ne yapılacağını ve ilaç kaleminin ne kadar arttırıldığını bilmek istediğini söyleyen Usar, 2 ay sonra ülkenin bir kez daha ilaçsız kalacağını ve bu bütçenin ilaç sorununu çözemeyeceğini söyledi.

Bir süredir sanki savaştaymışçasına bir sağlık hizmeti alındığını ileri süren Usar, sevklerin payını da bildiklerini ve yıllardır konuştukları gibi bunu önlemenin yolunun yatırım yapmak olduğunu vurguladı.

Nöroloji yoğun bakımının ortadan kaldırıldığının altını çizerek, var olanı ortadan kaldıran bir anlayışla karşı karşıya olunduğunu bunun çok endişe verici olduğunu savunan, Usar, teşkilat yasalarının meclise getirilmeyerek sözleşmeli personel alımına gidilmesini eleştirerek, var olan borçların kapatılması için ek bütçede pay ayrıldığını ancak sevklerin azaltılması için adım atılmadığını belirtti.

Bu ek bütçeyle sağlıkta yaşanan sorunlara çözüm getirilemeyeceğini, ilaçlara taneyle ulaşılmaya devam edileceğini, sevklerin süreceğini ve zor günlerin devam edeceğini savunan Usar, bakanın bütçe döneminde yaraları saracak bütçe için savaşmak zorunda kalacağını söyledi.

BARÇIN

CTP Milletvekili Devrim Barçın da, ek bütçeyi bilimsel temelde konuşacak bir yapı olmadığını, Maliye Bakanına sordukları sorulara cevap alamadıklarını belirtti.

Barçın, “HP’nin cumartesi günleri Türk Bankasından alınan kurlarla belirlendiği” ifadesinin doğruluğunu ve cep tel konuşma ücretinin 30 aydır değiştirilmemesinin nedenini sordu.

HP’nin 6 ayda yansıtılmasının yasal zorunluluk olduğunu 5 ayda yüzde 43 .10 yansıtılmasının 6. Ayda yapılan zamların göz ardı edileceğini sadece benzin zammının bile yüzde 12 olduğunu anlatan Barçın, Meclis açıkken HP’de değişiklik yapılamayacağını, 5 ayda vermek için yasal adım atılmadığını vurguladı.

Barçın, bunu 15 gün içinde yapmanın mümkün olmadığını insanları bu şekilde belirsizlikte bırakmanın doğru olmadığını savunarak, en son nisan ayı verilerine sahip olduklarını o nedenle de ek bütçeyle ilgili fikir beyan edecek bilgiye sahip olmadıklarını kaydetti.

KDV’nin yüzde birinin geri ödenmesiyle ilgili 3 yıl önce karar alındığını hatırlatan Barçın, “Bu vatandaşların alması gereken ödenek bütçenin neresindedir bilmek istiyoruz” dedi.

Bütçede yerel gelirlerin yanında mahali gelir diye bir şey uydurulduğunu savunan Barçın, böyle birşeyin neden olamayacağını teknik olarak anlattı.

AKSA’ya 1 milyar 46 milyonun devlet borcu olsun diye yasa gücünde kararname yapıldığını kaydeden Barçın, bunun anayasayı çiğnemek olduğunu, bono satışıyla birkez daha yasaları çiğnettirdiğini savundu.

Barçın, Doğrudan Gelir Desteğine öngörülen tutarın da şeffaf şekilde üreticiyle paylaşılmasının gerekli olduğunu vurgulayarak, AB’nin hiçbir ülkesinde böyle bir enflasyon olmadığını ABD’de yıllık enflasyonun yüzde 8 olduğunu kaydetti.

Barçın, Çavuşoğlu’na da sadece milli davada değil ekonomik olarak da işbiliğine gitmek gerektiğini söylediğini aktardı.

ŞAHİNER

CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, ek bütçenin tutarsız olduğunu ve son ek bütçe olmayacağına inandığını söyleyerek, bunun sebeplerini sıraladı.

Hayat pahallığının 6 aylık dönemde yüzde 60’ın üzerine çıkacağı öngörüsüne sahip olduğunu ifade eden Şahiner, mahali gelirlerin de gerçeği yansıtmadığını ve belediyeleri çıkmaza sokacağını söyledi.

Doğrudan gelir desteklerinin de hangi kalemlere yansıtılacağının paylaşılmasını isteyen Şahiner, şans oyunları vergisinde yüzde yüz artış olacağını varsayarken gümrük verilerinin düzgün alınamaması nedeniyle yüzde 13 artış öngörüldüğünü belirterek bunu eleştirdi.

Ek bütçe üzerindeki gelir beklentisi kalemlerini tek tek okuyarak dövizin niye her kalemde farklı öngörüldüğünü bilemediğini söyleyen Şahiner, belediyelerle ilgili reform hazırlığı yapılırken gelirlerinden kırpmanın işe yaramayacağını söyledi.

KÜRŞAT

Fide Kürşat ek bütçede tarıma ayrılan desteğin büyük oranının zaten kullanılmış olduğunu savunarak,  akaryakıta kalıcı destek verilmesinin önemine değindi ve, giderlerin artmasının tüketici fiyatlarının da artması demek olduğunu belirtti.

Süt üreticilerinin de korunması ve doğru şekilde desteklenmesinin önemine değinen Kürşat, ödemelerini zamanında alamayan üreticilerin borçlarının biriktiğini ve kredilendirmeleri gerektiğini söyledi. Kürşat, süte yapılan desteğin denetimsizlikten dolayı heba edildiğini savundu.

Hayvanlarını mezbahaya gönderenlerin hala süt parası aldığını, kapanan çiftliklerden nasıl numune alınarak ödeme yapıldığını anlayamadığını aktaran Kürşat, devletin kaynaklarına sahip çıkılmasını talep etti.

Kürşat, küçükbaş hayvanlara sahip çıkılmasını isteyerek, sütün sanayiye ulaşma miktarının yüzde 5 olduğunu ancak bunun 2024’de yüzde 50 olmasının öngörüldüğünü hatırlattı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.