İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Loizidou dosyası… Prof. Dr. Ahmet Sözen: “Kritik olan TMK’nın bütçesi…”

Loizidou dosyası… Prof. Dr. Ahmet Sözen: “Kritik olan TMK’nın bütçesi…”

DAÜ’den Prof. Dr. Ahmet Sözen, Loizidou dosyasının kapatılmasının olağan bir bürokratik süreç olduğunu, Rumların gelişmeye “bozulmasının” ise davanın Türkiye’nin tepesinde Demokles'in kılıcı gibi durmasını arzu etmelerinden kaynaklandığını, kritik olan şeyin ise TMK’nın “bütçesi” konusundaki sıkıntılar olduğunu anlattı... 

Yayın Tarihi: 02/10/22 13:30
Güncelleme Tarihi: 02/10/22 16:14
okuma süresi: 5 dak.
Loizidou dosyası… Prof. Dr. Ahmet Sözen: “Kritik olan TMK’nın bütçesi…”

DAÜ’den Prof. Dr. Ahmet Sözen Ankara-Brüksel-Strazburg hattında on yıllardır en pürüzlü konulardan olan, Türkiye’nin AİHM’de kaybettiği Kıbrıs’la ilgili ilk Rum mülkiyet davası olarak kabul edilen Titina Loizidou dosyasının kapatılmasının olağan bir bürokratik süreç olduğunu, Rumların gelişmeye “bozulmasının” ise davanın Türkiye’nin tepesinde Demokles'in kılıcı gibi durmasını arzu etmelerinden kaynaklandığını, bizim için kritik olan şeyin ise TMK’nın daha hızlı çalışması ve aldığı kararların da geciktirilmeksizin uygulanması ve bunları ikmal eden “bütçesi” konusundaki sıkıntılar olduğunu anlattı.

Loizidou dosyasının kapatılması hakkında çoğu kez siyasi saik ve angajmanlarla yapılan değerlendirmeler yansımaya devam ederken konuyu Kıbrıs Postası için değerlendiren Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Politikalar Merkezi (DAÜ-KPM) Başkanı ve DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen, Loizidou’ya 2003’te tazminatı zaten ödendikten sonra TMK’nın kurulduğunu 2010’dan itibaren de mülkiyet davalarının AİHM’e gittiğini hatırlattı.

“Bu gayet normal bir bürokrasi… Büyük bir zafer değil, zaman aşımı” diyen Prof. Dr. Sözen, konseyin çoğunluk ülkelerinin “yıllanmış” davanın takip masrafından da kaçındığını da kaydetti.

Ahmet Sözen, “Büyük bir zafer değil, zaman aşımı eskimiş bir dava... Bu konularda bir çözüm mekanizması var ve konseyin eski şeylerle artık işgal edilmemesi lazım. Bu gayet normal bir bürokrasi… TMK’nın ciddi kaynak sıkıntısı var; Bu çözülmez ise ileride ve AİHM TMK’nın meşruiyeti sorgulamaya başlayabilir ve davaları sonuçlandıramadığı için bu risk de var… Asıl bizim buna dikkat etmemiz lazım…” dedi.

Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Xenides-Arestis davasında, Türkiye aleyhinde verdiği hükümler uyarınca Taşınmaz Mal Yasası kapsamında 2005'te kuruldu. 

Kurulduğundan bu yana TMK’ya toplam 7 Bin 159 başvuru var.  

LOİZİDU DAVASI NEDİR?  

Loizidu Davası, eski evlerine ve mülklerine dönmek isteyen mültecilerin haklarına ilişkin tarihi bir davadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Loizidu ve dolayısıyla diğer tüm mültecilerin eski mülklerine dönme hakları olduğuna karar verdi. AİHM, Türkiye'nin Loizidu'nun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin I. Protokolünün I. Maddesi kapsamındaki insan haklarını ihlal ettiğine evine dönmesine izin verilmesi ve Türkiye'nin Loizidu'ya tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi. Türkiye başlangıçta bu kararı görmezden geldi.  

22 Temmuz 1989'da Kıbrıs uyruklu bir Titina Loizidu adlı bir Kıbrıslı Rum kadın, Kıbrıslı Rum avukat Ahilles Demetrides tarafından temsil edilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Türkiye aleyhine başvuruda bulundu. Loizidu, 1974 Kıbrıs Harekâtı sırasında, yaklaşık 200.000 Kıbrıslı Rum ile birlikte evinden çıkmaya zorlanmıştı. 20 yıldan fazla bir süre boyunca Girne'deki evine dönmek için bir dizi girişimde bulundu, ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) girişi yerel otoriteler tarafından reddedildi.  

Loizidu'nun başvurusu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'yi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel kontrolü altındaki Kuzey Kıbrıs'taki insan hakları ihlallerinden sorumlu tutan üç kararıyla sonuçlandı.  

Mahkeme ayrıca, hükmedilen zararların mülkün başlı başına bir tazminat olmadığını, sadece mülkün mülkiyetinin ve kullanımının reddi için olduğunu ve Loizidu'nun mülkünün tam yasal mülkiyetini elinde tuttuğunu açıkça belirtmiştir.  

2003 yılında Türkiye, Loizidu'ya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından hükmedilen tazminat miktarını (1 milyon doların üzerinde) ödedi. 

Emsaller…  

Dava, Kıbrıs sorununa ilişkin uluslararası hukuk mahkemelerinde verilen kararlar için önemli bir emsal teşkil etmektedir. AİHM'e taşınan benzer davalar karar bekliyor ve iki dava da benzer şekilde sonuçlandı:  

Mayıs 2007: Mira Ksenides Davası'nda Mira Ksenides'in Mağusa'daki mülkünü kullanma kaybı nedeniyle Türkiye tazminata hükmedildi.  

Nisan 2008: İoannis Demades'in Girne mülkünün kullanım kaybı nedeniyle Türkiye 835.000 € tutarında tazminata hükmedildi.  

Loizidu Davası, devletlerarası Kıbrıs-Türkiye Davası'na ilişkin 2001 tarihli kararda da yer almıştır. 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.