İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nden Dünya Kalp Günü açıklaması

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nden Dünya Kalp Günü açıklaması

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kürşat Tigen, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Yayın Tarihi: 04/10/22 16:21
okuma süresi: 4 dak.
DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nden Dünya Kalp Günü açıklaması

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kürşat Tigen, 29 Eylül Dünya Kalp Günü ile ilgili bir yazı kaleme aldı.

Prof. Dr. Tigen, söz konusu yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Dünya Kalp Günü, ilki 29 Eylül 2000 tarihinde kutlanan ve her yıl tüm dünyada 15 milyondan fazla insanın yaşamını yitirmesine neden olan kalp damar hastalıkları ve inmenin toplumsal farkındalığının artırılmasına yönelik bilgilendirme ve aktiviteler içeren bir gündür. Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi kalp damar hastalıklarının başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80’inin önlenebileceği bilinmektedir. Bu nedenle risk faktörlerinin modifiye edilmesine yönelik gayretler halk sağlığı açısından çok önemlidir.

Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi olumsuz faktörler kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırmaktadır. Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktivitelerin kalp hastalığı ve inme riskini azalttığı bilinmektedir. Ayrıca tüketimi hızla artan şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdaların yanı sıra sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4’ü ile doğrudan bağlantılıdır. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olmaktadır. Tuz tüketimini günde beş gramla (bir tatlı kaşığı) sınırlandırılması özellikle hipertansiyon ve böbrek yetersizliğinin önlenmesinde önemlidir. Porsiyonların gözden geçirilmesi, tüketilen meyve ve sebze porsiyonlarının et ya da karbonhidratlı gıdalardan daha fazla olmasının sağlanması kalp sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı giderek artmaktadır. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu binlerce insan tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltmaktadır. Sigarayı bırakmak ve tavsiyeler almak üzere sağlık kuruluşlarında başvurabilir ve destek hizmetlerinden faydalanılabilir. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin bilgisayar oyunları gibi kişiyi fiziksel aktivitelerden uzaklaştıran bağımlılıkların yanı sıra, tütün kullanımı gibi sağlıklarını olumsuz etkileyecek kötü alışkanlıklardan uzak tutulması, hem çocuklarımızın güncel sağlığı hem de gelecek yıllara sağlıkla kavuşabilmeleri için dikkat edilmesi gereken konulardır.

Tüm bunlara ek olarak, düzenli sağlık kontrollerinden geçmek de en az yukarıdaki öneriler kadar değerlidir. Kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri düzeyleri, vücut ağırlığı ve vücut kütle indeksi ölçümü hastalıkların erken teşhisi ve kişisel farkındalık açısından değerlidir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak, düzenli egzersiz yaparak ve tütün kullanmayarak bozulmuş birçok vücut parametresinde anlamlı düzelmeler elde edilebilir.

Alınabilecek basit tedbirler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile sağlıklı bir ömür sürmek yanında ailesine, topluma ve insanlığa katkı sağlayan bireyler olabilmek adına hepinizin 29 Eylül Dünya Kalp Gününüzü kutlar, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam dilerim.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.