İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Yılın özel günlerinde hatırlanan engelli bireyler, sürdürülebilir yaşam istiyor!

Yılın özel günlerinde hatırlanan engelli bireyler, sürdürülebilir yaşam istiyor!

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Kuzey Kıbrıs’ta yılın özel günlerinde hatırlanan engelli bireyler geçmiş dönemlerde sıraladıkları taleplerini bu yıl da yetkili makamlara sundu. Bireyler, sürdürülebilir yaşam için ilk adımı atılan ancak uygulamaya geçirilemeyen projelerin faaliyete geçmesini talep ediyor.

Yayın Tarihi: 03/12/22 16:20
okuma süresi: 6 dak.
Yılın özel günlerinde hatırlanan engelli bireyler, sürdürülebilir yaşam istiyor!

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü…

1992 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “Dünya Engelliler Günü” olarak kabul edilen 3 Aralık tarihi; hayata engelli bireylerin penceresinden bakmak, engelli bireylere yönelik toplumsal bilinç ve farkındalık yaratmak, onların sorunlarına dikkat çekmek için önemli bir gün.

Engelli bireyler için en büyük sorun haline gelen ulaşım, erişim ve dolaşım noktalarında gerekli adımların atılması isteniyor. Ülkede engelli bireylere yönelik yasa olmasına rağmen, uygulama ve denetim noktasında sorunlar yaşanıyor. Dernekler, engelli bireylerin, hükümetler ve idareciler tarafından toplumun bir ferdi olduğunu unutmaması ve eksikliklerin giderilmesini ve gerekli adımların atılması istiyor.

“KAPALI KAPILAR ARDINDA SIKINTILAR YAŞANIYOR”

Engellilerin sadece özel günlerde değil, her zaman hatırlanması ve toplumdan ayrı tutulmaması gerektiğine dikkat çekiliyor. Dernek başkanları, engelli bireylerin yanında ailelerin de düşünülmesi gerektiğini vurgulayarak, kapalı kapılar ardında sıkıntıların yaşandığını söylüyor.

Kuzey Kıbrıs’ta engelli bireylere yönelik Engelliler Dairesi, Engelsiz Yaşam Evi, Engelli İnsan Hakları Bildirgesi Yasası gibi konulara ilk adımlar atılırken, uygulama ve denetim noktasında sorunlar yaşanıyor. Bireylerin yaşamını kolaylaştıracak projeler ve yasalar maalesef ülkede faaliyete geçemedi.

ENGELLİLER DAİRESİ’NİN 2014 YILINDAN BERİ HAYATA GEÇMESİ BEKLENİYOR

Engelli bireylerin genel sorunlarını çözebilecek Engelliler Dairesi, 2014 yılından beri hayata geçmeyi bekliyor.

2014 YILINDAN BERİ ENGELSİZ YAŞAM EVİ’NİN AÇILMASI İÇİN BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Minareliköy bölgesinde 2014 yılında temelleri atılan ve 2020 yılında inşaatı tamamlanan ve atıl durumda olan Engelsiz Yaşam Evi yasa eksiği nedeniyle iki yıldır açılmayı bekliyor. 80 kişiye günü birlik hizmet verecek merkezin aynı zamanda 32 engelliye yaşam boyu hizmet verme kapasitesinde…  Engelli bireylerin yaşam koşullarını iyileştirebilmek için büyük rol üstelenen Engelsiz Yaşam Evi’nin açılması elzem. Donanımın tamamlanması ve ilgili yasa tasarısının Meclis’ten geçmesiyle binanın hizmete açılması bekleniyor. Engelsiz Yaşam Evi’nin, engelli bireyin ailesini kaybetmesi durumunda çok önemli bir fonksiyon taşıyor, bu sebeple bir an önce hayata geçmesi isteniyor.

Engelsiz Yaşam Evi’nin atıl durumda olmasına tepki gösteren Umut Otizm Derneği Başkanı Mustafa Özerdem, “Biz o kadar zengin bir ülke değiliz bir şeyi yapıp, atmak için” ifadelerine yer verdi.

29 SENE ÖNCE ÇIKARILAN YASA İLE TALEP EDİLENLER ALINAMIYOR

İngiltere’de olmayıp, KKTC’de engelli bireylere yönelik 1993 yılında çıkarılan Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası çıkarılmasına rağmen yasada talep edilenler alınamıyor.

ENGELLİ İNSAN HAKLARI BİLDİRGESİ YASASI 12 YILDIR BEKLİYOR

2010 yılında Engelli İnsan Hakları Bildirgesi Yasası, Meclis’ten geçmesine rağmen 12 yıldır yasanın tüzüklerinin çıkarılmamasından dolayı bekliyor.

2006 YILINDAN BU YANA DEVLET KADROLARINA ENGELLİ İSTİHDAMI YAPILMADI

Kuzey Kıbrıs’ta 6 bin 500 raporlu engelli bulunuyor. Yasaya göre bireyler, asgari ücretin yüzde 50’si, 60’ı ve yüzde 100’ü oranında maaş alıyor. Dernekler bu durumun çözüm olmadığını ifade ederek, her iş yerinin yüzde 4’lük kota çerçevesinde 25 çalışana 1 engelli çalışan istihdam etmekle mükellef olmasına rağmen 2006 yılından bu yana devlet kadrolarına tek bir engelli istihdam edilmedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, “Başta devlet olmak üzere bu yasanın çiğnendiğini” belirtti.

“YEREL İDARE VE BELEDİYELERDE İSTENİLEN DÜZEYDE HİZMET VERİLMEDİ”

Yaşamlarını daha rahat sürdürmek isteyen engelli bireylerin başlıca sorunlarından bir tanesi de 2016 yılında İmar Yasası altında Engelli Standartları Tüzüğü’nün çıkarılmasına rağmen hiçbir yerel idare ve belediyenin, engellilerle ilgili istenilen düzeyde hizmet vermedi.

“DEVLETSEK DEVLETİN GEREKLERİNİ YERİNE GETİRMEK ZORUNDAYIZ”

Belediyelere, devlet katkısının yeterli verilememesi sebebiyle engellilere hizmet veremeyen belediyeler, kaldırımda takip çizgisi, yaya geçidinde sinyalizasyon ve umuma açık binalarda özel donanımlı asansör, rampa, tuvalet gibi özel ihtiyaçlar için hiçbir şey yapamıyor. Belediyelerin gerekli desteği gösterememesine tepki gösteren Yücetürk, “Devletsek devletin gereklerini yerine getirmek zorundayız” dedi.

“ENGELSİZ YARINLARA ULAŞABİLME NOKTASINDA MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında yaptığı açıklamada, “Engelsiz bir ülkede daha yaşanılabilir ortamda yaşayabilmek adına el birliği içerisinde elimizden geleni yapmaya ve daha engelsiz yarınlara ulaşabilme noktasında mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

“KALICI, SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER ÜRETİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği (KTOÖD) Başkanı Günay Kibrit, engelli bireylerin, ülkedeki idareciler tarafından bugüne kadar birçok ayrımcılığa maruz kaldığını ifade ederek, temel haklarına öncelik ve önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Kibrit, idareciler tarafından hakkı yenen engelli bireylerin ve ailelerin yaşadığı hak mahrumiyetin giderilmesini talep ederek, kalıcı, sürdürülebilir çözümler üretilmesini istediklerini aktardı. Kibrit yaptığı açıklamada, “İhtiyaç duyulan hizmetleri alabilme konusunda garanti istiyoruz” açıklamasında bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.