İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Çevre Platformu, "Kanser Savaş Birimi" kurulmasını istiyor...

Çevre Platformu, "Kanser Savaş Birimi" kurulmasını istiyor...

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, KKTC'de kanser hastalığının fazlalığına dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı bünyesinde "Kanser Savaş Birimi" oluşturularak, özellikle kanser kayıt sistemine daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 22/07/11 15:25
okuma süresi: 7 dak.
Çevre Platformu, "Kanser Savaş Birimi" kurulmasını istiyor...
A- A A+

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu'nu oluşturan sivil toplum örgütlerinden bazıları bugün düzenledikleri basın toplantısıyla, KKTC'de kanser ve çevre sorunlarıyla mücadelede öneriler hakkında kamuoyunu bilgilendirdiler.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği merkezinde yer alan basın toplantısına; Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Suphi Hüdaoğlu, K.T. Tabipleri Odası Başkanı Dr. Erol Uçaner, K.T. Diş Hekimleri Birliği Başkanı Dt. Hüseyin Bıçak, K.T. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık yanında dün yapılan Çevre ve Kanser konulu panele katılan Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bikri Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Neşet Kılıçer ve moderatör Taner Selçuk katıldı.

HÜDAOĞLU: "KANSER YAYGIN GÖZLEMİ HERKESÇE PAYLAŞILIYOR"

Basın toplantısında Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu adına söz alan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Suphi Hüdaoğlu, KKTC'de kanser hastalığının yaygın olduğu gözleminin hemen her kesim tarafından paylaşıldığına dikkat çekerek, 2000 ile 2010 yılları arasında KKTC'de doğuştan kalp hastalığı sıklığının Avrupa ülkeleri oranının iki katına eşit olduğunu belirtti. Hüdaoğlu, kalp hastalıklarının fazla olduğu yerlerde kanser hastalığının da fazla olduğunun bilindiğini vurguladı.

Dün yapılan "Çevre ve Kanser" panelinde, KKTC'de kanser konusunun ele alındığını ve devletin Sağlık Bakanlığı bünyesinde "Kanser Savaş Birimi" oluşturması gerektiğinin vurgulandığını ifade eden Hüdaoğlu, panelde, özellikle kanser kayıt sistemine daha fazla önem verilmesi gerektiğinin saptandığını belirtti.

Kuzey Kıbrıs'ta yaygın çevre sorunlarının kanser yanında birçok hastalığa yol açtığına dikkat çeken Hüdaoğlu, kanser ve çevre sorunlarıyla mücadele konusunda önerilerini açıkladı.

Katı atık (çöp) sorununun çözülmesi için ayrıştırma, yeniden kullanma ve depolama işlemlerinin çağdaş şekilde yapılması gerektiğine işaret eden Hüdaoğlu, sıvı atıkların (kanalizasyon) arıtım ünitesi olmaksızın derelere, ovalara ve kıyılara boşaltıldığını, bunun ciddi halk sağlığı sorunu yarattığını ve derhal çözümlenmesi gerektiğini vurguladı.

Filtresiz çalıştırılan elektrik santrallerinin ciddi hava kirliliğine yol açtığına dikkat çeken Hüdaoğlu, belediyelerin sivrisinek mücadelesinde yaygın olarak yaptığı kimyasal zehirlemelerin de zararlarına işaret etti.

Hüdaoğlu, sivrisinekle mücadelede kaynağında larva döneminde biyolojik yöntemler kullanılması gerektiğini söyledi.

Organik tarımın yaygınlaştırılması ve gerekli altyapının tüm boyutlarıyla eksiksiz oluşturulması gerektiğini ifade eden Hüdaoğlu, bunun için devlet kadrosundaki ziraat mühendisi kadrolarının hızla artırılmasını önerdi.

Tarım Dairesi'nin son günlerde giderek artan kimyasal kalıntı analizini olumlu karşıladıklarını belirten Hüdaoğlu, kimyasallarla mücadelede sürekli yeni kimyasallar çıktığı için Devlet Laboratuarı'nın güncellenmesi ve hormon analizlerinin yapılabilmesi gerektiğini kaydetti.

Mağusa Serbest Limanı'ndan halk sağlığını tehdit eden birçok yükün KKTC'ye girdiğini, bu konuda yetkililerin daha dikkatli olmasını ve görevlerini yapmasını beklediklerini ifade eden Hüdaoğlu, sigarayla mücadelede daha etkin olunması gerektiğini belirtti.

"Okul kantinlerinde sağlığa aykırılık taşıyan ürünlerin önerilmemesi ve bunun Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenmesini Diyetisyenler Birliği, Okul Aile Birlikleri ve Tabipler Birliği olarak özellikle önermekteyiz" diyen Hüdaoğlu, elektromanyetik kirlilik konusunda önleyici tedbirlerin uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

KILIÇER: "SİVRİSİNEKLE MÜCADELEDEKİ İLAÇLAMA ZARARLI"

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bikri Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Neşet Kılıçer, sivrisinekle mücadele konusunda belediyelerin yaptığı ilaçlamaların sağlık açısından birçok zararı olduğunu ifade ederek, sivrisinekle mücadelenin larva döneminde yapılması gerektiğini kaydetti.

Birçok gelişmiş ülkede sivrisinekle mücadelenin larva döneminde biyolojik yöntemlerle yapıldığını anlatan Kılıçer, sorunun entegre mücadele yönetimiyle çözümlenmesi gerektiğini belirtti.

Organik tarımın toplumsal bir talep haline geldiğini söyleyen Kılıçoğlu, organik tarımın başarılı olabilmesi; kimyasal ilaçlar ve gübrelerle kirletilen topraklardan arınmak için altyapının yeniden oluşturulması, üreticilerin eğitilmesi, denetimlerin yapılması ve pazarlama olanaklarının arttırılması gerektiğini kaydetti.

GÜLER: "BİLİNÇLENME GEREKLİ"

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler, kanser yapar maddelerin günlük hayatta sık sık kullanılmaya başladığına işaret ederek, bu maddelerden uzak durulması için vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ülke sağlık kayıtlarının güncelliğini sağlayacak bir sistemin şart olduğunu ifade eden Güler, kanser konusunun ayrı ayrı projeler oluşturularak ele alınması gerektiğini belirtti.

ÖZUYANIK: "SAĞLIKLI TOPLUM İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM"

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık da, sağlıklı bir toplum için çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

UÇANER: "KAMUOYUNU BİLGİLENDİRMEK GÖREVİMİZ"

K.T. Tabipleri Odası Başkanı Erol Uçaner, çevreye kanseri sokmamak için yapılması gerekenlerin ayrıntılı şekilde ele alındığı ifade ederek, tu tür toplantıların önemine değindi ve birlik olarak kamuoyunu bilgilendirmek için üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

BIÇAK: "KANSER KAYGI VEREN BOYUTLARDA"

K.T. Diş Hekimleri Birliği Başkanı Dt. Hüseyin Bıçak ise, KKTC'de kalp hastalıkları yanında kanser hastalıklarının da başı çektiğine dikkat çekerek, kanser hastalıklarındaki artışın son dönemlerde kaygı veren boyutlara ulaştığını belirtti.

Bıçak, toplumun bilinçlendirilmesi için üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını vurgulayarak, bilimsel olarak çalışacak bir kanser araştırma biriminin kurulması ve kanser haritasının çıkarılmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.