İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Taşpınar şehitleri anıldı

Taşpınar şehitleri anıldı

Taşpınar'da, bugün, 25 Temmuz 1974'te şehit düşenler düzenlenen törenle anıldı; ikinci bir törenle de köy merkezine yapılan Atatürk Büstü'nün açılışı yapıldı.

Yayın Tarihi: 25/07/11 13:56
okuma süresi: 6 dak.
Taşpınar şehitleri anıldı
A- A A+

Taşpınar Şehitliği'nde saat 09:00'da başlayan törene Başbakan İrsen Küçük, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, 49. Alay Komutanı Kurmay Albay Levent Ergün, İkinci Bölge Koordinasyon Komutanı Albay Erdinç Korkuter, Güzelyurt Kaymakamı Menteş Gündüz, Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG)'li bazı bölge milletvekilleri, kurum, kuruluş ve dernek temsilcileri, şehit yakınları ile köylüler katıldı.

Tören, şehit mezarlarına protokol sırasına göre çiçeklerin sunulmasıyla başladı. Bunu, saygı marşı eşliğinde saygı duruşu ve saygı atışı izlerdi. İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından şehitlik özel defteri imzalandı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Köy Muhtarı İzzet Erçağıl yaptı. Erçağıl'ın ardından Hatice Yıldız "Şehitlerimize" adlı şiiri okudu. Şiirin ardından Başbakan İrsen Küçük konuştu. Tören din görevlisinin okuduğu dua ile tamamlandı.

ERÇAĞIL

Taşpınar Köy Muhtarı İzzet Erçağıl, konuşmasında Kıbrıs'ta Rum ve Yunanların, Kıbrıs adasını bir Yunan adası yapmak için 1950'li yıllardan 1974 yılına kadar, savunmasız Türkler'i göçe zorladıklarını ve topluca acımasız şekilde katlettiklerini söyledi.

Erçağıl, "Savunmasız insanları katletmeyi bir marifet sayan acımasız katiller, köyümüzde de savunmasız insanlarımızı dünyada eşine rastlanmayan bir vahşetle katlederek şehit ettiler" diye konuştu.

Türk ulusunun yaşananlara rağmen hiçbir millete düşman gözüyle bakmadığını ve bakmayacağını ifade eden Erçağıl, Türk milletinin her zaman barış elini Rum tarafına uzattığını; ancak 1974 öncesindeki karanlık günleri görmemek için çok dikkatli davranmaları gerektiğini kaydetti.

İki bölgelilikten Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinden ve egemenliklerinden vazgeçmeyeceklerini dile getiren Erçağıl, Türk askerine şükranlarını sundu.

Erçağıl, şehitliğin düzenlenmesinde kendilerine katkı koyanlara da teşekkür etti.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük de, 1 yıl aradan sonra Taşpınar'a geldiğini ve hem genel olarak köyde hem de şehitlikte gördüğü gelişmelerden mutluluk duyduğunu söyledi ve katkı koyanlara teşekkür etti.

Mutlu Barış Harekatı'nın 37. yıldönümü dolayısıyla Türkiye Başbakan'ı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla kutlamalar yaptıklarını söyleyen Küçük, kutlamaların ardından şimdi de şehitleri anmaya başladıklarını kaydetti ve bunun anlamının büyük olduğunu vurguladı.

Ülkeye sahip çıkmak ülke insanının kanıyla oluyorsa o topraklardan vatan diye bahsedildiğini dile getiren Küçük, Kıbrıs'ta çok kan döküldüğünü ve verilen şehitlerle toprağın vatanlaştığını belirtti.

Kıbrıslı Türkler'in bugünlere Anavatan Türkiye'nin de desteğiyle büyük mücadeleler vererek geldiğini söyleyen Küçük, mücadele yılları boyunca halkın üzerine düşeni yaptığını vurguladı.

1974 Mutlu Barış Harekatı'na kadar Kıbrıslı Türkler'in topyekün savunma yaptığını ve bu topraklarda varlığını sürdürdüğünü dile getiren Küçük, 1974 Barış Harekatı'nın ardından Türkler'in Kuzey'e Rumlar'ın da Güney'e geçtiğini anlattı. Anavatan Türkiye'nin uluslararası anlaşmalardan doğan hakla Barış Harekatını gerçekleştirdiğini ifade eden Küçük, Türkiye'nin harekat ile Kıbrıslı Türkler'i katledilmekten, Yunanistan'ı cunta yönetiminden ve Rumlar'ı da askeri darbeden kurtardığını söyledi.

Rumlar'ın Türk köylerini basıp masum insanlara yönelik katliamlar yaptıklarını dile getiren Başbakan Küçük, Taşpınar Köyü'nün de bunlardan biri olduğunu belirtti.

Rumlar'ın Kıbrıslı Türklerle ilgili düşüncelerini, verilen şehitler ve şehitliklerle anlamanın mümkün olduğunu ifade eden Küçük, her şeye rağmen kendilerinin Rumlar'a barış eli uzattığını söyledi ve yaşanan patlamanın ardından Güney Kıbrıs'a yapılan elektrik takviyesini örnek gösterdi.

Bunun Kıbrıslı Türkler'in barışçıl ve çözüme endekslenen görüşlerinden kaynaklandığını belirten Küçük, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın Türk tarafının barış önerilerine yaklaşmadığını, buna rağmen kendilerinin Anavatan Türkiye ile birlikte barışçıl duruşlarını sürdüreceklerini ifade etti.

Mevcut durumun sonsuza kadar süremeyeceğini de kaydeden Küçük, Kuzey Kıbrıs'ın Anavatan Türkiye'nin de katkılarıyla her alanda gelişmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.

ATATÜRK BÜSTÜ AÇILIŞI

Taşpınar'da, şehitleri anma töreninin ardından düzenlenen ikinci bir törenle, köy kahvesi önüne yaptırılan Atatürk Büstü'nün açılışı yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Başbakan İrsen Küçük, burada da bir konuşma yaptı ve ardından büstü açtı. Daha sonra şehitliğin ve büstün yapımına katkı koyanlara plaket verildi.

Taşpınar Köyü'ne böyle bir Atatürk büstünün yıllar önce yapılmış olması gerektiğini söyleyen Küçük, Taşpınar Köyü'nün milli mücadele yılları içinde yer almış, görevlerini yerine getirmiş bir köy olduğunu belirtti.

Sınırda yer almasına ve küçük bir köy olmasına rağmen Taşpınar'ın Rumlar için caydırıcı olduğunu dile getiren Küçük, Rumlar'ın ancak Yunan askerlerinin takviyesiyle Barış Harekatı'nın 1. aşamasından sonra Taşpnar'a girebildiğini söyledi.

1963 yılında güvenlik sebebiyle bazı köylerden göç eden kişilere de Taşpınar Köyü'nün ev sahipliği yaptığını kaydeden Küçük, Taşpınar Köyü halkının mücadele yıllarında büyük direniş gösterdiğini kaydetti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.