TÜRKİYE
okuma süresi: 3 dak.

İnekler için "seyyar manikür pedikür aracı"

İnekler için "seyyar manikür pedikür aracı"

Türkiye'nin Burdur ilinde hayvanların ayaklarındaki hastalıkların giderilmesi ve 6 ayda bir yapılması gereken tırnak kesimleri ile bakımlarında, özel olarak hazırlanan seyyar araçlar kullanılıyor.

Yayın Tarihi: 13/07/13 14:17
okuma süresi: 3 dak.
İnekler için "seyyar manikür pedikür aracı"
A- A A+

Yaklaşık 195 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu Burdur'da yılda 362 bin ton süt üretiliyor. Hayvancılıkla ilgili çalışma yapan işletme sayısı 28 bin olan Burdur, bu özellikleriyle ''Türkiye'nin Hollanda'sı'' olarak nitelendiriliyor.

Burdur'da büyükbaş hayvanların ayaklarındaki hastalıkların giderilmesi ve 6 ayda bir yapılması gereken tırnak kesimleri ile bakımları için de çiftlik sahiplerince özel olarak yaptırılan seyyar araçlar kullanılıyor. Demirden kafes şeklindeki araca sokulan ineklerin ayakları, halatlar yardımıyla sabit hale getirildikten sonra veteriner ve görevliler tarafından hastalıklı ayaklar tedavi ediliyor, tırnak kesimleri ile bakımları yapılıyor.

Veteriner Hekim Yavuz Yüksel, büyükbaş hayvanların tırnak bakımlarının yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Düzenli olarak tırnakları kesilmeyen ve bakımları yapılmayan hayvanların ayaklarında iltihap oluştuğunu anlatan Yüksel, "İneklerin en büyük problemlerinden biri ayak hastalıklarıdır. Bu hastalıklar, cerrahi manipülasyonla tırnaktan uzaklaştırılmadığı takdirde bütün tırnağı kaplıyor ve hayvanın hayatının son bulmasına kadar gidebiliyor" dedi.

MANİKÜR VE PEDİKÜR YAPTIRILMAYAN İNEKLERDE VERİM KAYBI

Yüksel, ayak müdahaleleri için hazırlanan aracın, hayvanların zapt edilmesine büyük katkı sağladığını söyledi. Hayvanların ayaklarını araç içerisinde sabit tutarak rahatlıkla müdahale edebildiklerini ifade eden Yüksel, "Hayvanların en az 6 ayda bir manikür ve pedikür bakımlarının yaptırılıp, yara olmadan, herhangi bir cerrahi müdahaleyi gerektirecek durum yaşanmadan koruyucu önlemler alınmalı" diye konuştu.

Hayvancılıkla uğraşan Hasan Çeç ise bazı hayvanların ayağına taş battığını, bazılarının ayağında iltihap oluştuğunu belirterek, "Sütte ve ette verim kaybı yaşamamak için düzenli tırnak bakımlarını yaptırıyoruz. Bu bakım elle yapılacak bir iş değil. Böyle cüsseli bir hayvanı kaldırıp tırnaklarını kesmek kolay değil. O yüzden bu araç çok işimize yarıyor" şeklinde konuştu.

Eskiden inekleri yatırarak tırnaklarını kestiğini anlatan Abdurrahman Çelebi de kafes sayesinde hayvanın tırnak bakımlarının rahatça yapılabildiğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.