TÜRKİYE
okuma süresi: 3 dak.

Türkiye'den AB raporuna sert tepki: "Kıbrıs konusunda Yunan tezlerini savunan iddialar var"

Türkiye'den AB raporuna sert tepki: "Kıbrıs konusunda Yunan tezlerini savunan iddialar var"

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı, AB'nin yayımladığı 'Türkiye İlerleme Raporundaki' ifadelere sert tepki göstererek, raporda Kıbrıs konusunda Yunan tezlerini savunan bazı iddialar olduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 29/05/19 18:00
okuma süresi: 3 dak.
Türkiye'den AB raporuna sert tepki: "Kıbrıs konusunda Yunan tezlerini savunan iddialar var"
A- A A+
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliği'nin (AB) bugün yayımladığı 'Türkiye İlerleme Raporu'ndaki ifadelere sert tepki gösterdi.

Kaymakçı, açıklamasında AB'nin Türkiye'nin katılım sürecini Kıbrıs'ı bahane ederek müzakerelere başladıktan kısa bir süre zorladığını hatırlattı. Faruk Kaymakçı, Raporda Kıbrıs konusunda Yunan tezlerini savunan bazı iddialar olduğunu işaret ederek, Türkiye, hem kendi haklarını, hem de KKTC'deki insanların haklarını korumak zorundadır. "Kıbrıs sorunu çözülmeden, Güney Kıbrıs'ın AB'ye alınması büyük bir hatadır, bugün de Avrupa'da bu hata kabul edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı'nın konuşmasından satır başları:

Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin temeli tam üyeliğe dayanmaktadır. Biz AB ile al-ver ilişkisine dayanan bir ilişkiden yana değiliz. Biz hem Avrupa'nın hem de Türkiye'nin çıkarına olacak tam üyelikten bahsediyoruz.

Raporda, tüm aday ülkelerden sadece aday ülke olarak bahsedilirken, Türkiye'den hem aday ülke hem de stratejik ortak ve bölgesel ortak olarak bahsedildi. Bu Türkiye'nin ağırlının rapora yansıma demektir.

Raporda, Türkiye'nin AB'den uzaklaştığına dair tutarsız ifadeler var. Türkiye, sapsağlam yerinde duruyor. Türkiye, Avrupa'dır. Ancak AB'yi Avrupa'dan ve aday ülke Türkiye'den uzaklaştırmaya çalışan bazı çevreler de var. Biz bunlara itibar etmek istemiyoruz.

AB, katılım sürecimizi Kıbrıs'ı bahane ederek müzakerelere başladıktan kısa bir süre zorlaşmıştır. Şu anda müzakere sürecimizde 14 fasıl siyaseten engellenmiş durumda. 16 fasıl açtık, 1'ini kapattık. Eğer siyasi engellemeler olmasaydı, şu anda rahatlıkla 25-30 faslı açıp kapamış olabilirdik.

Raporda Kıbrıs konusunda Yunan tezlerini savunan bazı iddialar var. AB'nin üçüncü ülkelerle sınır belirleme yetkisi yoktur. Türkiye bu konuda uluslararası hukuka uygun hareket etmektedir. Hem kendi haklarını, hem de KKTC'deki insanların haklarını korumak zorundadır. Hem Mogherini, hem Hahn AB'nin ikili sorunları ithal etmemesi gerektiğini ifade etti. Kıbrıs sorunu çözülmeden, Güney Kıbrıs'ın AB'ye alınması büyük bir hatadır, bugün de Avrupa'da bu hata kabul edilmektedir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.