TÜRKİYE
okuma süresi: 6 dak.

Süleyman Soylu’dan mülki amirlere ‘kadına şiddet’ talimatı: Tedbir kararı almakta gecikmeyin

Süleyman Soylu’dan mülki amirlere ‘kadına şiddet’ talimatı: Tedbir kararı almakta gecikmeyin

Türkiye İçişleri Bakan Süleyman Soylu, mülki amirleri kadına şiddet vakalarında şikayet gelmesi halinde mülki amirleri gecikmemeleri hatta acele etmeleri konusunda uyardı.

Yayın Tarihi: 24/11/20 14:01
okuma süresi: 6 dak.
Süleyman Soylu’dan mülki amirlere ‘kadına şiddet’ talimatı: Tedbir kararı almakta gecikmeyin
A- A A+

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Mülki İdare Amirleri Eğitim Semineri" programında konuştu.

Mülki idare amirlerine mağdurlarla ilgili olarak koruyucu tedbir alabilme imkanı getirildiğini dile getiren Soylu, "Gerek kolluk birimlerimiz, gerek mülki idare amirlerimiz, böyle bir mesele geldiğinde lütfen tedbir kararı vermekten çekinmesinler ve gecikmesinler. Çünkü sonrasında 'eyvah' yetmez. Hatta 'bu kararları verirken gecikmeyin' demek bile belki doğru değil, 'acele edin' demek lazım. Öyle hassas davranın ki, şiddet mağduru bir kadın, sizin yanınızdan asla tedbir alınmamış şekilde çıkmasın. 'Gittim ama bir şey yapmadılar' demesin" dierek mülki amirleri uyardı.

“6284 SAYILI YASA DAHA ÖNCE ÖRNEĞİ OLMAYAN BİR ADIMDIR”

Kadına yönelik şiddete ilişkin AK Parti hükümetleriyle birlikte bu samimi bir gayret ortaya konulduğunu belirten Soylu, “Bunun en önemli ve kilit adımı da 2012 yılında kabul edilen 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'dur. Türkiye'de daha önce örneği olmayan önemli bir adımdır, bana göre de aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede milattır" dedi.

81 İLDE TOPLANTI YAPILACAK

2019'da İçişleri Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ortak çalışmasıyla "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı"nı oluşturduklarını belirten Soylu, Türkiye'nin 81 ilinde "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantısı" düzenleneceğini söyledi.

AYBÜKE VE NECMETTİN ÖĞRETMEN MESAJI

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla tüm öğretmenlerin gününü kutladığını söyleyen Bakan Soylu, "Şenay Aybüke Yalçın gibi Necmettin Yılmaz gibi gencecik yaşlarında bu ülkenin çocukları doktor olsun, mühendis olsun, bilim insanı olsun, sanatkar olsun diye emek verirken, hain terör örgütü PKK tarafından şehit edilmiş tüm öğretmenlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Dün annelerinin, babalarının röportajlarını dinledim, bu sabaha karşı. 'Yine olsa yine öğretmen yapar, yine aynı yere gönderirim' dediler. Biz asaletli bir milletin evlatlarıyız" ifadesini kullandı.

KADINLAR ‘6284 UYGULANSIN’ DİYOR

Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet suçlarının önüne geçmek amacıyla 20 Mart 2012'de yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu’n uygulanması konusunda yaşanan sıkıntılar üzerine, bu kanuna dair Adalet Bakanı Abdulhamit Gül imzalı genelge, 17 Aralık 2019’da Hakimler Savcılar Kurulu ve tüm başsavcılıklara gönderildi.

Genelgede, 6284 sayılı Kanunda, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ile bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esaslar hatırlatıldı.

Ancak 2012’de kabul edilen yasa için 7 yıl sonra uygulama amaçlı genelge çıkarılması, kadın örgütlerinin tepkisini çekti. İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı yasanın eksiksiz şekilde uygulanmasını talep eden kadın dernekleri, yayımlanan genelgenin aslında yasasının 7 yıldır uygulanmadığının kanıtı diyerek tepki göstermişleri.

Genelgede yer alan “Kural olarak gizli olan soruşturma evresiyle ilgili ifade, tutanak, belge, ses ve video kaydı gibi delillerin internet ve sosyal medya gibi platformlarda paylaşılmasının önüne geçilmesi, kanuni zorunluluk nedeniyle gizli tutulan bilgilerin üçüncü kişilere verilmesinin, Türk Ceza Kanunu’nun 285’inci maddesi uyarınca gizliliğin ihlali suçundan sorumluluk doğuracağı” ibaresi ise, özellikle kadına yönelik şiddet eylemlerinde  sosyal medya üzerinden yaratılan farkındalık kampanyaları ile sonuç almaya çalışan kadın örgütleri tarafından ‘sansür girişimi’ olarak niteleniyor.

HSK GENELGESİ DE TEPKİ ÇEKTİ

Kovid-19 salgınının Türkiye’de görülmesinin hemen ardından mart ayında Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yayımladığı gengelgede ‘6284 sayılı Yasa kapsamında verilen tedbir kararlarının yükümlülerinin sağlığının riske atılmayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiği’ kararına kadın örgütlerinden tepki gelmişti. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, “Bu karara Adalet, Aile ve Çalışma ve İçişleri bakanları acele itiraz etmelidirler. Son günlerde artan kadın cinayetlerini göz önünde bulundurmayan sadece ‘erkeklik dayanışması’ sergileyen bu kurulun kararının iptali sağlanmalıdır. Bu 6284 sayılı yasanın askıya alınmasıdır” açıklaması yaparak tepki göstermişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.