TÜRKİYE
okuma süresi: 5 dak.

"Türkiye ülkesinden kaçırılan tarihi eserlere karşı büyük zafer kazandı"

"Türkiye ülkesinden kaçırılan tarihi eserlere karşı büyük zafer kazandı"

Times Gazetesi, Türkiye'nin son yıllarda ülkesine geri aldığı kaçırılan tarihi eserlerine karşı verdiği savaşı yazdı. Kendine güveni gelen ulusun, geçmişinden artık korkmadığını, AKP iktidarıyla Osmanlıya ait sanat eserlerine karşı uyanışın başladığına dikkati çeken gazete, " Türkiye artık Bizans, Yunan ve Roman kalıntılarını, kendi egemenliğine karşı rakip görmüyor" yorumunda bulundu.

Yayın Tarihi: 24/07/11 08:52
okuma süresi: 5 dak.
"Türkiye ülkesinden kaçırılan tarihi eserlere karşı büyük zafer kazandı"
A- A A+

İngiltere'de yayınlanan Times Gazetesi, ekonomisi en hızlı büyüyen ülkeler arasında gelen Türkiye'nin, ülkesinden kaçırılan tarihi eserlere karşı son yıllarda büyük zafer kazandığını yazarak, " Kendine güvenen bu ulus, artık geçmişinden korkmuyor. Bizans, Yunan ve Roman kalıntılarını egemenliğine karşı rakip görmüyor" yorumunda bulundu.

Türkiye'nin antika eser kaçakçılarının üzerine kararlılıkla gideceğini yazdı. Alexander Christie-Miller'in kaleme aldığı tam sayfalık yazıda, ABD'de Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nde bulunan 1800 yıllık Herakles heykelinin, 4 yıllık pazarlık sonunda yakında Antalya Müzesi'ne geri gönderileceğini kaydeden gazete, " Vücudunun üstünü gösteren bu paha biçilmez eser, 30 yıldır sadece bacaklarının yer aldığı müzeye dönerek, vücuduyla bütünleşecek" diye yazdı.

AKP HÜKÜMETİ OSMANLIYA AİT ŞEYLERE AŞKLA YAKLAŞIYOR

AKP iktidarının hükümete geldikten sonra Osmanlıya ait tüm şeylere aşkla yaklaştığını ve ülkenin geçmişine karşı uyanışın gerçekleştiğine işaret eden gazete, " Ekonomik büyümede, G20 (zenginler) ülkeleri arasında ikinci konumdaki Türkiye, yeni keşfettiği kendine güveniyle , ülkesinden çalınan sanat eserlerinin geri dönmesine karşı savaş açtı. Ancak bu sanat ilgisinde bir ironi mevcut..

Bir yanda tarihi eserlere ilgi artarken, dev yapılarla, dev barajlarla sanat geçmişi de sular altında yok olma tehlikesi karşısında" yorumunu yaptı.

DEĞİŞİKLİK AK Parti İKTİDARI İLE GELDİ

Son yıllarda kendine güveni giderek artan Ankara hükümetlerinin, İngiltere, Fransa ve Almanya ile daha başka ülkelerdeki müzelerle, kaçırılan eserlerine karşı başa baş mücadele ettiğini yazan Times, şunları belirtti; " Mayıs ayında, Almanya'daki Pergamon Müzesi istemeden de olsa, Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Alman arkeolojik ekiplerine kazı izni vermeme tehdidi karşısında, 3500 yıllık Hitit sfenksini Türkiye'ye iade etti. British Museum'daki M.Ö birinci asra ait siyah mermer mezar taşı, 1895 yılında tamir için Fransa'ya götürülen, sonra sahtesi gönderilen, aslı Louvre Müzesi'ne yerleştirilen i Osmanlı sultanına ait seramik panel de hedefler arasında.

Yorgun Herakles heykelinin öyküsü 1980 yılında başladı. Perge'de Yunan heykelinin alt kısmı bulundu. Biryıl sonra ise üst kısmı Boston'da müzede ortaya çıktı. New York'lu özel koleksiyoncuların bunu Alman antikacılardan aldığı söylendi. Türk arkeolojistleri , Boston müzesindeki büstün Perge'deki kazılar sırasında bulunduğu ve kaçırıldığı görüşünde. Zaten 1992'de heykelin alt kısmının modeli, üstüyle karşılaştırıldığında aynı heykele ait oldukları ortaya çıktı.

Herakles heykeli iki müze arasında karşılıklı anlaşmayla mutlu sonla çözümlendi. Türkiye artık yabancı arkeologlara kazı izni vermemekle, o ülkelerdeki kaçak tarihi eserlerinin geri verilmesi tehdidini savuruyor. Türkiye, artık arkeolojik kazılarda yabancı uzmanlara muhtaç değil. Son 20 yılda Türkiye inanılmaz ekonomik kalkınma içinde. Bu yeni üniversite ve araştırmalar için yeni fonların gelmesine yol açtı. Yabancı kazı ekiplerine yıllık kazı izni artık eskisi gibi kesin değil.

Mustafa Kemal Atatürk 1923'de modern Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduğunda, kimliği İslamik geçmişini inkar üzerine kurulmuştu. Yıllarca Türk liderleri, hem Osmanlıya ait eserlere , hem de diğer medeniyetlerin bıraktıklarına karşı farklı görüşteydi. Bu AK Parti iktidarıyla değişti."

BRİTİSH MUSEUM, ROMALILARDAN KALAN MEZAR TAŞINI VERMİYOR:

Times Gazetesi, British Museum ile yaptığı görüşmede Türkiye'den kaçırıldığı öne sürülen M.Ö 1. Asra ait Romalılardan kalma siyah mermer dikilitaşın Türkiye'ye iade edilmeyeceğini öğrendi.

Müze yetkililerinin eseri 1926 yılında ele geçirdiğini yazan gazete, onların "Türk makamları 1927'den 2005'e kadar eserin uygunsuz şekilde ele geçirildiğini öne sürmedi. Eser sık sık müzenin antikaları arasında yayınlandı, yeri izi biliniyordu. Müze yetkilileri bu nedenle mezar taşını Türkiye'ye iade etmeyecek. Bu eserin British Museum'un bir parçası olduğuna inanıyoruz" açıklamasına yer verdi.

Mihrişah Safa - Star Kıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.