DÜNYA
okuma süresi: 5 dak.

Tahrir darbe değil demokrasi istiyor

Tahrir darbe değil demokrasi istiyor

Mısır devriminin simgesi Tahrir Meydanı, panayır alanını andırıyor. Meydanı dolduran her yaştan Mısırlı, ordunun muhtıralarına karşı çıkıyor, Mursi'nin halkın isteği doğrultusunda istifa edeceğine inanıyor.

Yayın Tarihi: 03/07/13 08:32
okuma süresi: 5 dak.
Tahrir darbe değil demokrasi istiyor
A- A A+

Mısır'ın başkenti Kahire'de, artık adı 'devrim' ile özdeşleşmiş Tahrir Meydanı, panayır yerinden farksız. Mısırlılar, çoluk çocuk genç yaşlı demeden meydana çıkmış.

Çokça telaffuz edilen ortak kelime, 'özgürlük'. Uluslararası kamuoyundaki genel havanın ve ordunun açıklamalarının aksine, protestocular, "darbe değil demokrasi" istiyor. Darbe kelimesini daha duyunca 'irkilen' muhalif kesim, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin istifa edeceğinden ise oldukça emin.

Gerekçeleri de net: "Çünkü halk öyle istiyor!"?Arap baharının en yakıcı biçimde yaşandığı ve Hüsnü Mübarek'in devrildiği Mısır'da, seçimden sadece 1 sene sonra Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevini bırakması için yapılan gösteriler, ordunun gerilime dihil olması ile farklı bir boyuta taşındı.

Milliyet, Mısır'ın kalbi Tahrir Meydanı'ndaki gösterileri yerinde izledi, protestocularla konuştu.??

Yollar barikatlarla kapalı?

Tahrir için çıktığımız yolda birkaç kez yönümüzü değiştirmek zorunda kalıyoruz. Bazı gidiş yolları trafiğe kapatılmış. Müslüman Kardeşler'in muhaliflerin sokak protestolarına karşı, Mursi'ye destek vermek için geçtiğimiz cuma günü önünde toplandığı Rabia-tül Adeviyye Camii'nin bulunduğu yola barikatlar kurulmuş.

Caminin önünde fosforlu sarı yelekli onlarca 'gönüllü' güvenlik görevlisi nöbet tutuyor.?Az ileride bulunan Cumhurbaşkanlığı konutu yolu ise muhalifler tarafından barikatlarla çevrilmiş. Barikatların ardında Mursi karşıtlarının sabahladığı çadırlar var. Duvarlarda sprey boya ile yazılmış "Go out" ifadeleri. Askerler, konut etrafında görevlerinin başında ancak çadırlara ve içinde oturan insanlara karışan yok.

?Nihayet vardığımız Tahrir Meydanı, festival alanı gibi. Bayraklar, düdükler, sulu boyalar, yiyecek-içecek stantları. Yüzleri boyalı minikler, ellerinde bayraklar bir o yana bir bu yana koşuşturuyor. Erkek arkadaşları ile kol kola vermiş genç kızlar, gezmeye gelmiş gibi meydanı baştan sona dolanıyor.

Göze en çok ABD karşıtı pankartlar çarpıyor. Bu pankartlarda, ABD ve Başkanı Barack Obama, 'diktatör' Mursi'ye, dolayısıyla 'faşizm'e destek vermekle suçlanıyor. Meydanın çevresinde, üzerinde Obama'nın fotoğraflarının bulunduğu, "Obama terörizmi destekliyor" pankartları var. "Amerikalı mısınız" sorularına verdiğim yanıt, gergin yüz ifadelerinin yumuşatıyor.?Tahrir'de her yaştan sokağa dökülen muhalifler, hep bir ağızdan aynı şeyi dile getiriyor: "Sözler tutulmadı". Müslüman Kardeşler'in bir siyasi programı olmadığından yakınan Mursi karşıtları, istifanın 'şart' olduğunu tekrarlıyor. İktidarın halkı değil, yalnızca Müslüman Kardeşler'in çıkarlarını düşünerek hareket ettiği sıklıkla dile getirilen bir durum. Koca meydanda, iki senelik çiçeği burnunda devrimin yeşerttiği umutların yerini hayalkırıklığının aldığı her adımda hissediliyor.

Boyunlarında İngilizce ve Arapça "Git" yazılı kırmızı kart taşıyanlar, söz konusu hayalkırıklığını öfkeye dönüştürmüş olanlar. Tahrir'deki kalabalık, iktidarda bir senesini dolduran Mursi ve onu destekleyen Müslüman Kardeşler'in kendi çıkarlarını gözetmelerinden yakınıyor. Yapısal sorunlar olan, ülke çapındaki güvenlik zafiyeti ile işsizlik ve enflasyon gibi ekonomik sıkıntılar ise insanları canından bezdirmiş. Turizmci Adil bey, Mursi'ye oy vermiş ancak şimdi pişman. Esasen Müslüman Kardeşler'in 'radikal', muhaliflerin ise 'ılımlı' olduğunu savunuyor.

?Ümmü Osman (46), kızı Semiye ile bir ağacın gölgesine çökmüş. "Zulme karşı durmak için geldim" derken gözleri parıldıyor. Kızı konuşmak istemiyor ancak kendisi epey 'dolu': "İktidara geldiklerinden beri ne yaptılar? Hiç! Yalnız kendi çıkarları için çalıştılar. Bize bir şey yok!" Ümmü hanıma gençler de destek veriyor. Nur ile Nuran, 16 yaşında iki gencecik kız. Nur, "ülkesini müdafaa etmek için" geldiğini söylerken, Nuran söze giriyor. Genç kız, 'özgürlük' istediklerini üstüne basa basa belirttikten sonra, sesini yükselterek anlatıyor: "Devletin, iktidarın her kademesinde Müslüman Kardeşler var. İstemiyoruz onları, gitsinler."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.