DÜNYA
okuma süresi: 10 dak.

Koronavirüs günlüğü: 28 bin 344 vaka, 565 ölüm, bin 299 iyileşen hasta

Koronavirüs günlüğü: 28 bin 344 vaka, 565 ölüm, bin 299 iyileşen hasta

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip virüs yüzünden son 24 saatte 74 kişi daha hayatını kaybetti.

Yayın Tarihi: 06/02/20 19:25
Güncelleme Tarihi: 07/02/20 07:58
okuma süresi: 10 dak.
Koronavirüs günlüğü: 28 bin 344 vaka, 565 ölüm, bin 299 iyileşen hasta

Çin’de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle can kaybı 565’e, virüs bulaştığı teşhisi koyulan kişi sayısı ise 28 bin 344’e çıktı. 

Salgında ölenlerin ikisi (Filipinler ve Hong Kong) Çin dışından.

Hayatın en çok kaybedenler 549 ölüm ile salgının çıktığı Vuhan'ın da bulunduğu Hubey eyaletinden.

Son bir gün içinde hayatını kaybedenlerin 70’i de salgının merkez üssü olarak anılan bu eyalette yaşıyordu.

Ölenlerden biri de Hunan eyaletinde salgın ortaya çıkmasının ardından 10 gün boyunca hastaların durumu ile ilgilenen, daha sonra kendisi de hastalığa yakalanan 28 yaşındaki bir doktor.

Virüs şu ana dek Çin'den 27 ülkeye yayılmış durumda.

 Bu ülkeler Japonya (45 vaka), Tayland (25 vaka), Singapur (28 vaka), Hong Kong (21 vaka, 1 ölüm), Güney Kore (23 vaka), Avustralya (14 vaka), Almanya (12 vaka), ABD (12 vaka), Makau (10 vaka), Tayvan (11 vaka), Vietnam (10 vaka), Malezya (12 vaka), Fransa (6 vaka), BAE (5 vaka), Kanada (5 vaka), Hindistan (3 vaka), İtalya (2 vaka), Rusya (2 vaka), Filipinler (2 vaka, 1 ölüm), Birleşik Krallık (2 vaka), Nepal (1 vaka), Kamboçya (1 vaka), Belçika (1 vaka), İspanya (1 vaka), Finlandiya (1 vaka), İsveç (1 vaka) ve Sri Lanka (1 vaka).

Dünya Sağlık Örgütü'nün Küresel Bulaşıcı Hastalık Hazırlığı bölümünün başkanı Sylvie Briand 20'den fazla ülkeye yayılan yeni koronavirüsün henüz "pandemik" düzeyde olmadığını açıklamıştı.

Örgüt dün düzenlediği basın toplantısında koronavirüs karşısında etkili bir ilaç bulunduğu şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

 Çin basını Zhejiang Üniversitesi araştırmacılarının virüse karşı etkili bir ilaç buldukları haberlerine yer vermiş, Sky News aşı geliştirilmesinde önemli bir dönemecin aşıldığını belirtmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), farklı ülke ve bölgelere yeni koronavirüsü salgınıyla mücadele konusunda destek vermek amacıyla Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı'nın başlatıldığını duyurdu.

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, dün Cenevre'de düzenlen basın toplantısında, planın çeşitli ülkelere virüsün önlenmesi, test edilmesi ve tespiti konusunda destek sağlayacağını söyledi.

Planın önümüzdeki üç ay içinde 675 milyon dolarlık bir sermaye desteğine ihtiyaç duyduğunu anımsatan Ghebreyesus, DSÖ'nün sermayenin 61,5 milyon dolarını örgütün salgınla mücadele çalışmalarında kullanırken, kalan kısmını ise büyük riskle karşı karşıya bulunan veya yardım ihtiyacı duyan ülkelere aktarmayı planladığını ifade etti.

"Çin devleti resmi rakamları saklıyor" iddiasını Çinli şirket gündeme getirdi mi?

Salgının başından bu yana Çin devletinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısını gizlediği, aslında rakamların binleri bulduğu yönünde çok sayıda iddia ortaya atıldı.

Bununla birlikte bu iddiaların hiçbiri kanıtlanabilmiş değil.

Çin merkezli bilişim şirketi Tencent'in 1 Şubat'ta sehven yaptığı paylaşım salgın gündeminin en çok konuşulup, tartışılan konularından biri oldu.

Tencent, koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısının 24 bin 589 olduğunu açıkladığı öne sürüldü.

Söz konusu haber II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Çin ile sayısız yaşayan Tayvan merkezli bir medya organında yer aldı.

 Salgın sırasında hayatını kaybedenler, vaka sayısı ve enfekte olup iyileşenler ile ilgili güncel istatistik tutan Tencent'in yanlışlıkla ölü sayısını 24 bin 589 olarak duyurması, bir gün sonra ise düzeltmesi Tayvan medyasının dikkatini çekti.

Bir gün sonra vaka sayısı 14 bin 446'ya, ölüm sayısı 304'e düşürüldü.

Çin'in başkenti Pekin'de sivil haklar, kamu işleri ve iş alanlarına odaklanarak toplumsal, politik ve ekonomik konuları kapsayan bağımsız dergi Caijing de söz konusu iddiaya yer verdi.

Çin'de hükümet tarafından sansürlenen haberde hayatını kaybedenlerin sayısının açıklanandan daha fazla olduğu, ölenlerin büyük çoğunluğunun yaşlılardan oluştuğu ifade edildi.

ÇİN BASINI: VİRÜSÜ TEDAVİ EDEBİLECEK İLACIN DENEMELERİNE BAŞLANDI

Çin'in en büyük gazetesi Halkın Günlüğü'nde bugün yer alan bir haber ise virüsü tedavi edebilecek bir ilacın denemelerine başlandığını duyurdu.

 The antiviral drug Remdesivir is officially in clinical trial stage in Wuhan’s Jinyintan Hospital as experts are testing its use in treating #koronavirus patients. The trial will include 453 critically ill patients and 308 with less severe symptoms, a medical expert said Wed

İlaç ile ilgili çalışmaların Vuhan'daki Jinyintan hastanesinde sürdürüldüğü, ilk denemelerin virüs nedeniyle kritik durumda olan 453 hasta üzerinde yapılacağı bildirildi.

Ayrıca Çin'in resmi yayın organlarında yer alan habere göre 2 bin metrekare genişliğinde ve günde 10 bin koronavirüs testi yapabilecek Huo-Yan labaratuvarının 5 gün içinde tamamlanacağı duyuruldu.

Vuhan'daki hastane: Virüs anne karnındaki bebeğe geçiyor olabilir

Vuhan Çocuk Hastanesi’nden dün yapılan açıklamada ise dikkat çeken bir uyarı yapıldı.

Hastanenin hekimleri hamile kadınların virüsü kapmaları halinde virüsün bebeğe de geçiyor olabileceğini sandıklarını bildirdi.

Vuhan'da üç yeni geçici hastanenin de hizmet vermeye başlandığı duyuruldu.

 Geçici olarak hastaneye dönüştürülecek yerler arasında kentteki uluslararası kongre merkezi de bulunuyor.

HÜKÜMETİN DRONE İLE UYARI UYGULAMASI SÜRÜYOR

Ülkedeki bazı köy ve şehirlerde, yerel sakinlere dışarıda olmaları gerekiyorlarsa ağız maskesi takmaları gerektiğini hatırlatan dronelar son olarak Çin'de özerk bölgelerden biri olan 25 milyon nüfuslu İç Moğolistan'da görüldü.

 Walking around without a protective face mask? Well, you can't avoid these sharp-tongued drones! Many village and cities in China are using drones equipped with speakers to patrol during the #koronavirus outbreak.

Dünya Sağlık Örgütü, virüsün her ne kadar pandemik (hastalıkların, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılıp etki göstermesi durumu) boyuta ulaşmadığını açıklasa da, salgının finans çevrelerinde yarattığı risk algısı sürüyor.

Son olarak Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ECB’nin Çin’den tüm dünyaya yayılan ölümcül koronavirüs salgınından kaynaklanan belirsizlikleri yakından izlediğini belirtti:

Bu risklerin nasıl geliştiğini ve ekonomiye ilişkin merkez senaryomuza nasıl girdiğini yakından izlemeye devam ediyoruz.

Kimi finans ve ekonomi analistleri ise yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin endişelerin hafiflemesi ve ABD ile Çin'in karşılıklı tarifeleri indireceğine dair haberler sonrası risk algısının düşüşe geçtiği kanaatinde.

Hastalığın yayılma hızının yavaşlaması ve çözüm konusunda açıklamalar sonrası Asya piyasalarında salgına yönelik fiyatlamaların ikinci plana atıldığı belirtiliyor.

Piyasalar açısından gündemin odağında Çin'in 75 milyar dolar değerindeki ABD ürününe uygulanan tarifelerinin 14 Şubat'tan itibaren geçerli olmak kaydıyla yarı yarıya düşüreceği var.

Risk iştahını artıran bu açıklamanın ardından, Asya borsalarında hızlı yükseliş yaşandı.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi, kapanışa yakın yüzde 1,72 artarak 2.866,51 puan oldu.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi de yükselişini hızlandırdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.