DÜNYA
okuma süresi: 5 dak.

Çin: "Tayvan ile birleşme kaçınılmaz"

Çin: "Tayvan ile birleşme kaçınılmaz"

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, Çin’in egemenlik iddialarını reddederek, Tayvan’ın ‘‘tek ülke, iki sistem’’ özerklik önerisi çerçevesinde Çin’in bir parçası olmayı asla kabul etmeyeceğini söyledi. Çin ise yeniden birleşmenin kaçınılmaz olduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 21/05/20 12:57
okuma süresi: 5 dak.
Çin: "Tayvan ile birleşme kaçınılmaz"

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, Çin’in egemenlik iddialarını reddederek, Tayvan’ın ‘‘tek ülke, iki sistem’’ özerklik önerisi çerçevesinde Çin’in bir parçası olmayı asla kabul etmeyeceğini söyledi.

TAYVAN: ''DİYALOGDAN YANAYIZ''

Tsai Ing-wen ikinci ve son başkanlık dönemi için yemin ettikten sonra yaptığı bir konuşmada, Tayvan ve Çin arasındaki ilişkilerin tarihsel bir dönüm noktasına ulaştığını belirtti. ‘‘Her iki tarafın da uzun dönemde bir arada var olmanın yolunu bulma ve çelişki ve farklılıkların şiddetlenmesini önlemek gibi bir görevi var’’ diye konuşan Tsai, Beijing’in Tayvan’ı küçük düşürmek ve Tayvan Boğazı’ndaki statükoyu zayıflatmak için ‘‘tek ülke, iki sistem’’ formülünü kullanmasını kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

Tsai bugüne kadar Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı korumak için en fazla çabayı Tayvan’ın gösterdiğini ileri sürerek, bu çabaları sürdüreceklerini ve Çin ile diyalog kurmak ve bölge güvenliğine daha somut katkılarda bulunmak istediklerini sözlerine ekledi.

ÇİN: ''TEK ÜLKE, İKİ SİSTEM'' POLİTİKASINA BAĞLIYIZ

Çin’in Tayvan İşleri Ofisi’nden yapılan açıklamadaysa, Tayvan’ın anakara ile ‘‘yeniden birleşmesi’’nin Çin ulusunun yeniden canlanması için tarihsel bir zorunluluk olduğu ve adanın bağımsızlığını elde etme çabalarının hiçbir geleceği bulunmadığı belirtildi.

Ofis Sözcüsü Ma Xiaoguang, Tsai’ye yanıt olarak, ‘‘bir ülke, iki sistem’’ politikasına bağlı kalmayı sürdürecek olan Çin’in çeşitli biçimler altındaki ‘‘Tayvan’ın bağımsızlığı’’ arayışlarına asla izin vermeyeceğini ve Tayvan’ın Çin’den ayrılmasına yönelik herhangi bir hareketi hoş görmeyeceğini söyledi.

GERGİNLİK GİDEREK ARTIYOR

Çin, Tsai’yi Tayvan’ın resmi bağımsızlığının peşinde koşan bir ayrılıkçı olarak görürken, Tayvan’ın Çin Cumhuriyeti adını taşıyan bağımsız bir devlet olduğunu savunan Tsai’nin göreve başladığı 2016 yılında Tayvan’la olan resmi görüşme mekanizmalarını sona erdirmişti.

Çin 1997 yılında kendi yönetimi altına giren Hong Kong’a kayda değer bir özerklik veren ‘‘tek ülke, iki sistem’’ politikasını Tayvan’a da önerirken, Tayvan’ın bütün önde gelen siyasi partileri bu formüle karşı çıkıyor.

ABD’nin ise resmi diplomatik ilişki kurmadığı Tayvan’ı gayri resmi yollarla destekleme politikasını daha da güçlendirdiği görülüyor. Salı günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Tsai’yi kutlayarak, ‘‘Tayvan’ın canlı demokrasisine liderlik etmedeki cesaretini ve vizyonunu’’ övdü. ABD yönetiminin doğrudan Tayvan hükümetine bu tür mesajları nadiren verdiği belirtilirken, Çin yönetimin tepkisi de sert oldu. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pompeo’nun sözlerini kınayarak hükümetin ‘‘gerekli karşı tedbirleri alacağını’’ açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.