DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Afrikalılar, koronavirüs aşı denemelerinin kendileri üzerinde yapılmasını protesto etti

Afrikalılar, koronavirüs aşı denemelerinin kendileri üzerinde yapılmasını protesto etti

Güney Afrikalılar, Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının yoksul ve savunmasız Afrikalılar üzerinde denenmesine karşı çıkan gösteriler düzenledi...

Yayın Tarihi: 03/07/20 19:07
Güncelleme Tarihi: 03/07/20 19:33
okuma süresi: 4 dak.
Afrikalılar, koronavirüs aşı denemelerinin kendileri üzerinde yapılmasını protesto etti

Güney Afrikalılar, Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının yoksul ve savunmasız Afrikalılar üzerinde denenmesine karşı çıkan gösteriler düzenledi.

Daily Mail gazetesinin haberine göre geçtiğimiz hafta Johannesburg'da başlayan aşı çalışmalarına Güney Afrika'dan yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Geliştirilen aşı ayrıca Birleşik Krallık ve Brezilya'da da test ediliyor. Araştırmacılar, yeterli yüz maskesi ve tedavi imkanı olmadığından aşının yerel koşullardan etkilenmemesini sağlamak için Afrika'da test edilmesi gerektiğini savunuyorlar.

Johannesburg'daki Witwatersrand Üniversitesi'nde toplanan protestocular yüz maskelerini yaktılar. Testlerin risklerinin farkında olmayan yoksullar üzerinde deney yapıldığını öne sürdüler.

Protesto organizatörü Fabano Paşa, aşı denemelerine gönüllü olarak seçilen insanların sağlıklarına yönelik riskleri anlayacak kadar nitelikli olmadıklarını söyledi.

Paşa açıklamasında, “Zayıfları manipüle ettiklerini düşünüyoruz. Araştırmacılar aşıyı Afrika'ya getirmeden önce başka bir yerde denenmesini sağlamalıdır” dedi.

Paşa,  test denemelerinin neden Güney Afrika toplumunda daha zengin olan insanların üzerinde yapılmadığını sorguladığı açıklamasında “Bilime inanıyorum. Bence bilim toplumun karşılaştığı sorunların çoğunu çözmeyi başardı. Ben aşılara karşı değilim. Yoksulların ve zayıfların sömürülmesine karşıyım” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan bir diğer gösterici de “Aşıyı test etmek istiyorsanız bunu dünyadaki salgının merkez üssü olarak bilinen bölgelerinde yapın” dedi.

Güney Afrika'daki aşı testlerinden sorumlu isim olan Profesör Shabbir Ay Madhi, geçen pazar günü çevrimiçi olarak düzenlenen bir seminerde gazetecilere, yerel bağlamda nasıl performans gösterdiklerini görmek için Afrika'da aşıların test edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Madhi açıklamasında, gönüllülere aşı testine katılmaya karar vermeden önce potansiyel riskler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dün Koronavirüs için klinik araştırmalara tabi tutulan 17 olası aşı olduğunu duyurdu.

Örgüt tarafından yapılan açıklamada, Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının, klinik çalışmaların üçüncü aşamasına giren ilk aşı olması nedeniyle kullanımı açısından en gelişmiş aşı adayı olduğu kaydedildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.