DÜNYA
okuma süresi: 7 dak.

İsrail ordusu Lübnan sınırındaki askerlerinin sayısını azaltıyor

İsrail ordusu Lübnan sınırındaki askerlerinin sayısını azaltıyor

Bu adımın ayrıntılarını açıklayan Tel Aviv’deki bir askeri yetkili, güvenlik kurumlarının ve birimlerinin çoğunun Hizbullah’ın yakında İsrail’e karşı bir misilleme operasyonu gerçekleştirmeyeceği görüşünde olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 07/08/20 17:26
okuma süresi: 7 dak.
İsrail ordusu Lübnan sınırındaki askerlerinin sayısını azaltıyor

İsrail toplumunda Beyrut felaketi karşısındaki tutum ve Lübnan halkının acısını paylaşmak ya da onların sıkıntısını gidermek ile ilgili yoğun tartışmalar sürerken İsrail ordusu, dün Lübnan sınırındaki asker sayısını azaltmaya ve teyakkuzda olma durumunu birkaç derece düşürmeye başladı. Bu adımın ayrıntılarını açıklayan Tel Aviv’deki bir askeri yetkili, güvenlik kurumlarının ve birimlerinin çoğunun Hizbullah’ın yakında İsrail’e karşı bir misilleme operasyonu gerçekleştirmeyeceği görüşünde olduğunu belirtti.

Arap medya kuruluşlarına açıklama yapan yetkili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ordu yönetimi ve istihbarat servisleri, Lübnan’ın Beyrut Limanı’nda meydana gelen büyük patlama, yaraları sarma, olay hakkında soruşturma yapma ve bölgeyi yeniden imar etme çalışmaları ile meşgul olmasından ötürü Beyrut’un başındaki felaketin şu anki dönem için Hizbullah’ın motivasyonunu düşürüp İsrail hedeflerine yönelik operasyon yürütme gücünü büyük ölçüde kıracağını düşünüyor. Bu yüzden ordu, durumu değerlendirmek ve Lübnan’daki gelişmeleri takip etmek üzere kuzeydeki askerlerin sayısının azaltılmasına ve her gün tekrar toplantı yapılmasına karar verdi.”

Toplantı sırasında İsrail Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından bir rapor sunuldu. Söz konusu raporda kurumun sismograflarının yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine ve binlerce kişinin yaralanmasına yol açan Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamayı kaydettiği bildirildi. Aynı zamanda raporda, kurumda çalışan araştırmacılar tarafından patlamanın ülkenin dört bir yanındaki etkisinin izlendiğine ve patlamadan çıkan enerjinin 3.5 şiddetinde bir depreme denk geldiğine ilişkin ifadelere yer verildi.

İstihbarat raporlarına göre şu anda yapılan analizler, patlamanın amonyaktan ve havai fişek bileşenlerinden oluşan büyük patlayıcı maddeler yüzünden çıktığına işaret ediyor ve patlamanın Hizbullah’ın limandaki faaliyetleri ile bir ilişkisi bulunuyor. Bununla birlikte, İsrailli yetkililerin soruşturmanın sonuçları çıkmadan ve bunun şeffaf ve profesyonel bir şekilde yürütülüp yürütülmediği netleşmeden bu konu hakkında konuşmak için acele etmemeleri yönünde bir karar alındı.

İsraillilerin Lübnan’daki durumun gelişmelerini yakından takip ettiği ve bu olaya ne derece yakınlık gösterecekleri konusunda ikiye bölündükleri belirtiliyor. Bazıları hükümetin Lübnan’a insani yardımda bulunmasını desteklerken, bazıları da Lübnan’ı düşman olarak kabul edip buna karşı çıkıyor. Bağış toplayan ve tıbbi ve sivil savunma ekipleri göndermeyi teklif eden dernek ve hareketler tarafından kitlesel ve sivil girişimler başlatıldı. Tel Aviv Belediyesi, binasını Lübnan bayrağı ile aydınlatarak dünyanın ilgisini çeken sembolik bir adım attı. Ancak İsrail’in Lübnan’ı işgal ettiği (1982-2000) ve İsrail’in Lübnan’la savaştığı (1978, 1982 ve 2006) dönemlerden bir grup engelli asker ve subay, herhangi bir yardım sağlanmasına karşı çıkan bir kampanya yürüttü. İsrail’deki sağcı Zehut (Kimlik) Partisi Başkanı ve eski Meclis Başkan Yardımcısı Moshe Feiglin ise patlama hakkında yorum yaparken “sevgililer gününde (İbrani takviminde 4-5 Ağustos), beni mutlu eden bir havai fişek gösterisi” ifadelerini kullandı.

Buna karşılık Lübnan halkıyla yakın aile bağları ve soyları bulunan İsrail’deki Arap vatandaşları (1948 Filistinlileri) özellikle de el-Celil sakinleri, Lübnanlıları bu zor günlerinde yalnız bırakmamak için Filistin, Arap ve uluslararası kesimler tarafından gösterilen çabalara katılıyor. Bu kapsamda 48 Filistinlileri dün kiliselerde, camilerde ve sosyal, hayır ve siyasi kurumlarda bağış kampanyaları başlattılar. Yüksek profesyonel standartlara sahip yetenekli tıbbi personele sahip oldukları bilinmekle birlikte yaralıların tedavisine yardımcı olmak üzere Lübnan’a sağlık ekipleri gönderme teklifinde bulundular. Arap hastane yöneticileri, yaralıları hastanelerinde kabul edeceğini açıkladı. Nasıra şehrinde kiliselere bağlı üç Arap hastanesi ve Safed ve Nehariye şehirlerinde İsrail hükümetine bağlı iki Arap doktor tarafından yönetilen iki hastane daha bulunuyor.

Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi Başkanı Muhammed Bereke yaptığı açıklamada Filistin’in Beyrut Büyükelçisi Eşref Tebbur aracılığıyla Lübnan halkı ile temas kurduğunu, yaşanan felaketin karşısında Lübnan halkının yanında olduğunu ve onları destekleyeceğini ilettiğini duyurdu. Dün komite tarafından özel olarak bu konu için Nasıra şehrinde düzenlenen acil bir toplantıda konuşan Bereke, onlarca Arap sağlık ekibinin Lübnan’a ellerinden gelen her türlü yardımı sağlamak istediğini ve toplantıda  Lübnan’ı desteklemek için tüm çabaların tek bir çatı altında toplanmasına ve bunun komite tarafından yapılmasına karar verildiğini söyledi.

Bereke’ye İsrail’in Lübnan’a insani yardım sağlama tutumu hakkında ne düşündüğü soruldu. Buna karşılık Bereke “İsrail hükümeti, üzerinde inandırıcılık emaresi bulunmayan değişken bir tavır sergiliyor. Bir taraftan sadece birkaç gün önceye kadar Lübnan’ı tehdit ediyordu, diğer taraftan Gazze Şeridi’ndeki insanlarımızı abluka altına alıp oradaki hastaların tedavi almasını engelliyor. Şimdi ise insanlık çağrısında bulunup yardım teklifinde bulunuyor. Buna hiç kimse inanmıyor” şeklinde cevap verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.