DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Bilimsel çalışma: Parayla saadet olur

Bilimsel çalışma: Parayla saadet olur

ABD'deki araştırma sonuçları artan gelirle birlikte mutluluğun arttığını gösteriyor...

Yayın Tarihi: 21/01/21 18:21
Güncelleme Tarihi: 21/01/21 18:38
okuma süresi: 3 dak.
Bilimsel çalışma: Parayla saadet olur
A- A A+

Düşük gelirli insanlar, yüksek gelirin insanı daha mutlu etmeyeceği gerçeğiyle kendilerini avutabilirler. Bu düşüncenin varlığı, gelir ve mutluluk duygusu arasındaki ilişkiyi inceleyen birçok bilimsel çalışma tarafından gösterilmişti.  Ancak Amerikalı bir araştırmacının, PNAS dergisinde yayınlanan kapsamlı çalışması, bu durumla çelişiyor.

Pennsylvania Üniversitesi'nden Psikolog Dr. Matthew Killingsworth tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde yürütülen çalışmada, 33 binden fazla çalışana, akıllı teefonlarındaki bir uygulama aracılığıyla günün farklı saatlerinde “Şimdi nasıl hissediyorsun?” diye soruldu. 1 milyon 700 bin gerçek zamanlı  verinin toplandığı çalışmanın sonuçlarına göre artan yıllık gelirle birlikte –örneğin 80 bin dolar- refah ve mutluluk seviyesi de artmaya devam ediyor.

Konuyla ilgili daha önce yapılan araştırmalar yıllık 75 bin dolar gelir seviyesine ulaşıldığında mutluluğun doyuma ulaştığını bu noktadan sonra artmadığını göstermişti.

Killingsworth ise elde edilen gelirin belli bir üst limite ulaşması ile mutluluğun doyuma ulaştığı ve artık artmadığı bir noktanın olmadığını söylüyor. Bunun sebebininse artan gelirle birlikte varlıklı insanların hayatları üzerinde daha fazla kontrole sahip olduklarını hissetmeleri olduğunu belirtiyor.

Killingsworth sonuçların diğer araştırmalar göre farklı olmasının sebebi olarak araştırmada kullandığı farklı yöntem olduğunu düşünüyor. Araştırmada akıllı telefonlar aracılığıyla katılımcılara sorulara gerçek zamalı olarak cevap verme imkanı sunuyordu.

Öte yandan Almanya’nın Magdeburg Üniversitesi'nden Sosyolog Prof. Dr. Jan Delhey, çalışmanın sonuçları hakkında "farklı bakış açıları ve yöntemlerle yapılan araştırmalarda genel olarak yeni ve farklı sonuçlar elde edilir.” yorumunda bulundu.

Bu sonuçların Alman toplumu için yorumlanması hususunda ise daha temkinli davranarak, ABD’ deki toplumun daha rekabetçi ve materyalist olduğuna dikkat çekiyor.

Delhey, bir insanın sadece ne kadar paraya sahip olduğunun değil, ne kadar harcadığının da önemli olduğunu belirterek, hayat tecrübelerinin insanları mal sahibi olmaktan daha mutlu ettiğini, çünkü bu tecrübelerin daha az tüketildiğini belirtti. Delhey, kişinin parasını sadece kendisine değil başkalarına harcadığında da mutlu olabildiğini söylüyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.