DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Bangladeş'ten BM Genel Sekreteri Guterres’e 'Arakan krizinin çözümüne yardım edin' çağrısı

Bangladeş'ten BM Genel Sekreteri Guterres’e 'Arakan krizinin çözümüne yardım edin' çağrısı

Bangladeş Dışişleri Bakanı Momen, Myanmar’da kötüleşen siyasi durumun mültecilerin geri dönüşünü engellediğini belirterek, BM Genel Sekreteri Guterres’e, BM'nin Arakan krizi çözülmesine yardım etmesi çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 18/06/21 18:00
okuma süresi: 3 dak.
Bangladeş'ten BM Genel Sekreteri Guterres’e 'Arakan krizinin çözümüne yardım edin' çağrısı
A- A A+

Bangladeş haber ajansı BSS'nin haberine göre, Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen, ABD’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü.

Momen, görüşmede, "birçok etkili ülkenin Myanmar’daki insan hakları ihlallerini alenen kınarken, bu ülkeyle ekonomik ilişkilerini artırdığını" kaydetti.

Myanmar’da kötüleşen siyasi durumun, Arakanlı mültecilerin ülkeye barışçıl şekilde geri dönüşünü önlediğini belirten Momen, Guterres’ten BM'nin Arakan krizinin çözümü konusunda yardım etmesini istedi.

Guterres’e, Arakanlı Müslümanlar’ın yerleştirildiği Bhasan Char Adası’ndaki tesislerin durumu hakkında bilgi veren Bangladeş Dışişleri Bakanı Momen, BM’nin de yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) aşılarının herkes için erişilebilir olmasını sağlamasını talep etti.

Momen ayrıca, Guterres'i ikinci defa Genel Sekreter olarak atanmasından dolayı tebrik etti.

Guterres ise dünyanın, Bangladeş’in en büyük mülteci kamplarına yaptığı ev sahipliği konusundaki cömertliğini unutmayacağını kaydetti.

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtlarına müdahalesi sonucu 865 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.