DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Tunus’ta Uluslararası Radikalizmle Mücadele Konferansı düzenlendi

Tunus’ta Uluslararası Radikalizmle Mücadele Konferansı düzenlendi

Tunus'ta Avrupa Konseyi tarafından organize edilen konferansta Güney Akdeniz’deki şiddete dayalı radikalizmle mücadele konusu ele alındı.

Yayın Tarihi: 24/06/22 19:00
Güncelleme Tarihi: 24/06/22 19:16
okuma süresi: 4 dak.
Tunus’ta Uluslararası Radikalizmle Mücadele Konferansı düzenlendi
A- A A+

Tunus’ta 22-23 Haziran tarihlerinde düzenlenen, “Terörizm ve Şiddete Dayalı Radikalizmle Mücadele” konulu bölgesel konferansa katılanlar, güney Akdeniz bölgesinde insan haklarına dayalı ‘koordineli bir yaklaşım’ aracılığıyla radikalizm olgusuyla mücadele etme çağrısında bulundu.

Konferans “Terörizm ve Şiddete Dayalı Radikalizme Karşı Mücadele: Güney Akdeniz Bölgesinde İnsan Haklarına Yönelik Koordineli Bir Yaklaşım” başlığıyla Tunus Belediyesi binasında düzenlendi.

Avrupa Konseyi ve ortakları ile iş birliğinde düzenlenen bölgesel konferansta, Tunus’taki Tunus Terörle Mücadele Komitesi temsilcileri, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas ve Tunus’tan temsilcilerin yanı sıra Avrupa Konseyi uzmanları ve temsilcileri ve ulusal kurumlar, organlar ve Tunuslu kuruluşlar katıldı. İki gün sürmesi planlanan konferans, şiddete dayalı radikalizme karşı mücadele etme ve önlemenin yanı sıra terörle mücadele alanındaki çalışanlar için bölgesel bir eğitim programının temellerini atmaya yönelik dinamikleri desteklemeyi hedefliyor.

Program, Avrupa Konseyi’nin insan hakları alanındaki hukukçulara yönelik eğitim programı çerçevesinde geliyor.

Avrupa Konseyi’nin Tunus Ofisi Başkanı Pilar Morales konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Avrupa Konseyi’nin 1978 yılından bu yana, Terörizme Karşı Mücadele Avrupa Sözleşmesi, 2005 yılındaki Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi ve 2008 yılında kara para aklamanın ve terör suçlarında kullanılan materyalleri bulundurmanın önlenmesine ilişkin anlaşmanın yanı sıra diğer anlaşmalar aracılığıyla terörizm konusu üzerinde çalıştığını vurguladı. Morales, Avrupa yaklaşımının son 10 yılda, terörizm ve şiddet içeren radikalizmle mücadeleyle bağdaşmayan bir yaklaşıma dayandığını ve terör olgusunun özgürlükleri ve insan haklarını ihlal etmeye devam etmemesi gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele ve İnsan Hakları Özel Raportörü Fionnuala Ní Aoláin video teknolojisi ile yaptığı konuşmada, özellikle ebeveynlerinin suça karışması durumunda, terör mağduru olan çocukların, terörist unsurlara karşı yasal olarak korunmaları gerektiğine yönelik çağrıda bulundu. Yetkili “Çocuklar savunmasız gruplar arasında yer alıyor. İnsani haklarına saygı gösterilmesi ve haklarını ihlal edilmesini önlemenin yanı sıra korunmaya ve topluma katılımlarının sağlanmasına ihtiyaçları vardır” ifadelerini kullandı.

Adaletsiz Barış Olmaz Örgütü Bölgesel Temsilcisi Farac Feniş ise bir basın açıklamasında, “Terör olgusuna karşı mücadeledeki başlangıç ​​noktası, güvenlik ve siyaset değil bunun yerine, bu çetrefilli sorunları çözmek için insan haklarına ilişkin uluslararası ilke ve standartlara dayalı farklı yaklaşımlar benimsenmesidir” ifadelerini kullandı. Farac Feniş “Bu konferansın odak noktası, ebeveynlerinin radikalizm yanlısı gruplara mensup olmasından şüphelenilmesi sebebiyle cezaevinde tutulan çocuklardır. Bu konumda olan tüm çocuklar mağdurdur. Sorumlu tutulamazlar zira anne ve babalarının davranışlarından sorumlu değiller” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Babalarının suça karışması sebebiyle terör kurbanı olan, Libya ve Suriye’de tutuklu olan yaklaşık 100 Tunuslu çocuk bulunuyor. Birkaç Tunuslu insan hakları örgütü, çocukların ‘suçsuz’ olarak geri gönderilmesi için çağrıda bulundu, ancak çeşitli güvenlik ve idari zorluklar buna engel oldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.