BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

4,200 ışık yılı ötede yıldız keşfedildi

4,200 ışık yılı ötede yıldız keşfedildi

Gökbilimciler teleskopların 18 yıl arayla elde ettiği görüntüleri inceleyerek, Dünya'dan 4 bin 200 ışık yılı uzaklıkta bir yıldızın doğduğunu ortaya çıkardı.

Yayın Tarihi: 06/04/15 08:37
okuma süresi: 2 dak.
4,200 ışık yılı ötede yıldız keşfedildi
A- A A+
Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 'bebek yıldızın' çevresinde bir toz bulutu bulunuyor. Toz bulutu yıldızdan uzaya doğru hareket eden sıcak, iyonize hava dalgalarının yavaşlamasını sağlıyor.

Meksika Üniversitesi Astronomi Bölümü'nden Carlos Carrasco-Gonzalez, 'W75N(B)-VLA2' adı verilen yıldızın Güneş'ten 300 kez daha parlak olduğunu söyledi.

Carrasco-Gonzales, "Yıldızın doğumunu Meksika çöllerine yerleştirilen Çok Büyük Dizi (VLA) adlı 27 antenden 1996 ve 2014 yılında sağlanan verileri inceleyerek bulduk" dedi.

Hollanda'daki Leiden Üniversite'nden Prof. Dr. Huib van Langevelde, yıldızın 18 yıl içinde kaydettiği büyümeyi izlemenin "heyecan verici" olduğunu kaydetti. Langevelde "Tarihte ilk kez bir gök cisminin doğumuna ve gelişimine gerçek zamanlı olarak tanık oluyoruz" ifadesini kullandı.

Araştırmaya destek veren Avrupa Çok Uzun Tabanlı İnterferometre Enstitüsü'nden (JIVE) Gabriele Surcis de 1996'da yıldızın doğduğu bölgede devasa bir manyetik alan keşfettiklerini hatırlattı.

Araştırmanın, manyetik alanın yıldızların doğumunda çok büyük role sahip olduğunu gösterdiğini vurgulayan Surcis, bebek yıldızın geçirdiği değişimleri izlemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.