BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 4 dak.

Elon Musk, gizemli beyin çipinin depresyonu ve bağımlılığı iyileştirebileceğini öne sürdü

Elon Musk, gizemli beyin çipinin depresyonu ve bağımlılığı iyileştirebileceğini öne sürdü

Elon Musk, gizemli beyin-bilgisayar çipi startup'ı Neuralink hakkında daha fazla ayrıntı verdi ve bağımlılık ve depresyon tedavisine yardımcı olabileceğini iddia etti.

Yayın Tarihi: 11/07/20 14:54
okuma süresi: 4 dak.
Elon Musk, gizemli beyin çipinin depresyonu ve bağımlılığı iyileştirebileceğini öne sürdü

Musk, Neuralink'i 2016'da kurdu. Ancak o zamandan beri teknolojinin çalışma biçimine dair pek az ayrıntı ortaya çıktı. Neuralink, 158 milyon dolardan fazla fon almasının ardından, 2019'daki bir sunumda beyinleri doğrudan bilgisayarlara bağlayabilen “dikiş makinesi benzeri” bir cihaz geliştirdiğini duyurmuştu.

Musk'ın perşembe günü, 28 Ağustos'ta Neuralink hakkında daha fazla bilgi açıklanacağını söylemesi, Twitter kullanıcısı Pranay Pathole'yı milyarder girişimciye şirketin gelecekte neler yapabileceğini sormaya itti.

Pathole “Neuralink beynin bağımlılık veya depresyondan sorumlu kısmını yeniden düzenlemek için kullanılabilir mi? Neuralink'in bağımlılık/depresyon gibi bir şey için kullanılabilmesi harika olurdu" dedi.

Musk şöyle cevapladı: “Tabii ki. Bu hem harika hem de korkutucu. Hissettiğimiz veya düşündüğümüz her şey elektrik sinyalleri olageldi. İlk zamanlarda evren sadece kuark ve lepton çorbasıydı. Evrenin çok küçük bir parçası kendini hisli görmeye nasıl başladı?”

Neuralink, kısa vadede, Parkinson gibi beyin hastalıklarını tedavi etmek için kullanılacak. Ancak teknolojinin uzun vadeli hedefleriyse insanlığın yapay zekayla rekabet etmesine olanak sağlamak.

Halihazırda sistemin ilkel bir versiyonu hayvanlar üzerinde test edildi ve insan denemelerinin bu yıl bir noktada başlaması bekleniyor.

Musk, nihayetinde insan dilini demode kılacak, bir çeşit yapay zeka simbiyozu üretmeyi umuyor.

Musk bu yıl Joe Rogan Podcast'e kouşmuş ve bunun önümüzdeki 5-10 yıl içinde gerçekleşeceğini söylemişti. Musk "Konuşmanıza gerek kalmayacak" demişti.

Çok hızlı ve çok daha hassas bir iletişim kurabileceksiniz.

Beyin-bilgisayar arayüzleri alanındaki önde gelen bilim insanlarına göre, böyle bir olasılık tümüyle abartı değil. Royal Society'nin 2019 tarihli raporu, sinirsel arayüzlerin insanların birbirlerinin zihinlerini okuyarak sessizce iletişim kurmasını sağlayabileceğini ortaya koydu.

Raporda, "İnsanlar bir dereceye kadar telepatik hale gelebilir. Yalnızca konuşmadan değil, kelimeler de olmadan, birbirlerinin düşüncelerine kavramsal düzeyde erişerek sohbet edebilirler" dendi.

Sadece düşünceler değil, duyusal deneyimler de beyinden beyne iletilebilir. Tatildeki biri gördüklerinin, duyduklarının ya da tattıklarının 'nöral karpostalını' evdeki arkadaşının zihnine ışınlayabilir.

Öte yandan bu teknolojiyle ilgili şüpheler de bulunuyor. Ünlü dilbilimci ve filozof Noam Chomsky sadece düşüncelerle iletişim kurmanın mümkün olup olmadığını sorgulamıştı.

Chomsky, 2017'de, projenin kamuoyuna açıklanmasından kısa süre sonra Inverse'e konuşmuş, "Geliştirilen yöntemlerle elimi hareket ettirmeyi düşünürsem elimi hareket ettirmeye çalıştığımı söyleyen elektrik sinyalleri alabilecekmişsiniz" demişti.

Diyelim ki ne düşündüğümü bulmaya çalışıyorsunuz; bunun teknolojisini geliştirmenin bir yolu yok çünkü nasıl ilerleyeceğimizi anlamıyoruz. Bu teknoloji... yeterli gelişkinliğe yakın bile değil.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.