BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 4 dak.

3200 megapiksellik karnabahar: Dünyanın en yüksek çözünürlüklü dijital fotoğrafı çekildi

3200 megapiksellik karnabahar: Dünyanın en yüksek çözünürlüklü dijital fotoğrafı çekildi

Bir kamyonet büyüklüğündeki fotoğraf makinesi yakında Şili'deki gözlemevinde bulunan teleskoba yerleştirilecek ve diğer galaksilerin fotoğraflarını çekecek.

Yayın Tarihi: 10/09/20 09:07
okuma süresi: 4 dak.
3200 megapiksellik karnabahar: Dünyanın en yüksek çözünürlüklü dijital fotoğrafı çekildi

Şili'de yapım aşamasında olan Vera C. Rubin Gözlemevi'nin Legacy Survey of Space and Time Teleskobu’nun (LSST) fotoğraf makinesi ilk deneme fotoğrafını çekti.

Böylece bir dijital fotoğraf makinesi tarafından şu ana kadarki en büyük fotoğraf çekilerek yeni bir rekor kırıldı.

Vera Rubin Gözlemevi'nin bir kamyonet büyüklüğündeki dijital fotoğraf makinesinin odak düzlemi, Kaliforniya'daki Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi'ndeki (SLAC) testlerde 3 bin 200 megapiksellik (3,2 milyar piksel) fotoğraflar çekmeyi başardı.

SLAC yetkilileri bunların şu ana kadar tek seferde çekilen en büyük fotoğraflar olduğunu söyledi. Fotoğraflar o kadar büyük ki bir tanesini gerçek boyutunda göstermek için 378 adet 4K ultra yüksek çözünürlüklü televizyon gerekiyor.

Fotoğrafın çözünürlüğü de devasa boyutta. Bu boyuttta çekilen bir fotoğrafta 25 kilometre uzaklıktaki bir golf topunu görebilmek mümkün.

PİRAMİT KARNABAHARININ FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Ancak LSST'nin fotoğraf makinesinin çektiği ilk fotoğraflar uzaktaki bir golf topu değil. SLAC ekibi makineyi test etmek için ilk olarak çok detaylı yüzeye sahip olduğu için bir piramit karnabaharının fotoğrafını çekti.

LSST'nin odağı tıpkı cep telefonlarındaki fotoğraf makineleri gibi ışığı bir dijital fotoğraf yaratmak için elektrik sinyallerine çeviriyor.

Ancak LSTT''nin fotoğraf makinesi çok daha büyük ve karmaşık. Test edilen odak düzlemi 0,6 metre genişliğinde ve 189 tekil sensöre sahip. Söz konusu sensörler, kameranın odağını oluşturan 25 ayrı düzleme yerleştirildi. Bu sayede kameranın odağında toplamda 3,2 milyar piksel bulunuyor. Her biri 3 milyon dolar değerinde olan yüzeyleri odak düzlemine yerleştirme işlemi 6 ay gibi oldukça uzun bir süre aldı.

2021 itibarıyla devasa fotoğraf makinesi LSST'ye monte edilecek ve Şili'deki gözlemevine götürülmeden önce tekrar test edilecek.

GALAKSİLER, KARANLIK ENERJİ VE KARANLIK MADDE HAKKINDAKİ BİLGİMİZİ GENİŞLETECEK

LSST'nin görevi 10 yıl boyunca yaklaşık 20 milyar galaksinin fotoğraflarını çekmek olacak. Ayrıca Evren'in ilk stop-motion (durağan 3 boyutlu objeleri hareket edermiş gibi gösteren bir animasyon türü) filminin çekilmesi de amaçlanıyor.

LSST'nin fotoğraf makinesini geliştiren bilim insanlarından Steven Ritz bununla elde edilecek görüntülerin galaksiler, karanlık madde ve karanlık enerji hakkındaki bilgilerimizi artıracağını vurguladı.

Ritz "Bu veriler galaksilerin nasıl zaman içinde evrimleştiği konusundaki bilgilerimizi genişletecek ve karanlık enerji ve karanlık madde hakkındaki modellerimizi daha derinlemesine ve her zamankinden daha kesin olarak yapmamıza olanak sağlayacak" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.