BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Bilim insanları yanıtladı: Sivrisinekler neden kulağımızın dibinde vızıldar?

Bilim insanları yanıtladı: Sivrisinekler neden kulağımızın dibinde vızıldar?

Yaz aylarında evleri istila eden sivrisinekler, birçok kişinin korkulu rüyası. Zira bu minik böcekler, bazı geceler vızıltılarıyla ev sakinlerini uykusuz bırakabiliyor.

Yayın Tarihi: 07/06/21 08:05
okuma süresi: 3 dak.
Bilim insanları yanıtladı: Sivrisinekler neden kulağımızın dibinde vızıldar?
A- A A+

Arizona Üniversitesi'nden entomoloji profesörü Michael Riehle, "Kulaktaki uğultu, çoğunlukla sivrisineklerin kanat çırpmasının yan etkisi" diyor.

Profesör, "Bu sesin menzili uzun değildir. Bu nedenle onu, sineklerin en çok kulaklarınızın etrafında uçtuğu sırada fark edersiniz" diye ekliyor.

Buna göre insanlar kulakları etrafında vızıldayan sivrisinekleri kolayca algılayabilse de sivrisineklerin çoğu, kafa yerine ayakları tercih ediyor olabilir. Zira ayaklar, sivrisinekleri cezbeden kokuları yayan bakterileri besliyor.

Trends in Parasitology isimli hakemli bilimsel dergide 1996'da yayımlanan bir araştırma, sıtma parazitini bulaştırmaktan sorumlu olan Anopheles cinsi dişi sivrisineklerin, insan ayaklarındaki bakterilere çekildiğini ortaya koymuştu.

Brevibacterium linens isimli bu bakteri, Limburger peynirine kendine özgü kokusunu veriyor. Bir diğer hakemli bilimsel dergi PLOS One'da 2013'te yaymlanan takip çalışması, sivrisineklerin aslında Limburger peynirine de çekildiğini doğrulamıştı.

Yine de Prof. Riehle'ya göre çoğu kişi, ayak bileklerinin etrafında vızıldayan sivrisineği fark etmiyor.

DUYDUĞUNUZ VIZILTILAR, ÇOĞU ZAMAN DİŞİLERDEN GELİYOR

Bunun yanı sıra ev sakinlerini rahatsız eden o vızıltılar, genelikle dişi sivrisineklerden geliyor. Nedeni, erkek ve dişilerin çok farklı hayatlar yaşaması.

Erkekler çoğu zaman çiçeklerin nektarını yudumluyor ve ortalıkta dolaşan insanları daha az umursuyor. Ancak dişilerin yumurta üretmek için yeterli enerjiyi toplaması ve bu nedenle çiftleştikten sonra emecek kan bulması gerekiyor.

Prof. Riehle, "Vücudumuzdan koni şeklindeki tüyler halinde dışarı attığımız karbondioksit, dişi sineklere sinyal verir. Karbondioksit dişi sivrisinekleri konak aramaya başlamaları için uyarır" diyor.

Başka bir deyişle dişi sivrisinekler insanların başlarının etrafında da uçuşuyor çünkü en fazla karbondioksit bu bölgeden dışarı atılıyor. İşte bu esnada insanlar o rahatsız edici vızıltıları kulaklarının dibinde buluveriyor.

SİNİR BOZAN VIZILTI, ERKEK SİNEKLERE MÜZİK GİBİ GELİYOR

Uzmanlara göre dişi bir hedefe doğru uçarken kanatlarını 450 ila 500 hertz frekansında saniyede yaklaşık 500 kez çırpıyor. Üstelik bu frekans, A notasına ayarlanıyor.

Bu ses insanlara sinir bozucu ve tiz bir uğultu gibi gelse de erkek sivrisinekler için adeta bir müzik. Aslında kanatları dişilere göre daha yüksek frekansta çırpan erkekler, eş ararken dişilerin tatlı seslerini dinliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.