BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

En çok karbonu Çin ve ABD'nin ardından beton salıyor

En çok karbonu Çin ve ABD'nin ardından beton salıyor

Betonun temel bileşeni olan çimento tek başına, küresel karbon emisyonunun yüzde 7'sini oluşturuyor. Bu sayı, dünyanın en büyük iki karbon yayıcısı Çin ve ABD'nin hemen ardından geliyor.

Yayın Tarihi: 19/10/21 22:42
okuma süresi: 3 dak.
En çok karbonu Çin ve ABD'nin ardından beton salıyor
A- A A+

Her yıl yaklaşık 14 milyar metreküp üretilen beton, dünyanın en büyük karbon yayıcılarından biri.

Zira betonun temel bileşeni olan çimento tek başına, küresel karbon emisyonunun yüzde 7'sini oluşturuyor. Bu sayı, dünyanın en büyük iki karbon yayıcısı Çin ve ABD'nin hemen ardından geliyor.

İklim bilimci Valérie Masson-Delmotte AFP'ye yaptığı açıklamada, çimento endüstrisinin Avrupa Birliği veya Hindistan'dan daha fazla karbon salımı yaptığını kaydetti.

ÇİMENTO NASIL KARBONDİOKSİT YAYIYOR?

Betondaki çakılları ve taşları bir arada tutmaya yarayan çimento, bir fırında kil ve kireçtaşının pişirilmesiyle üretilen klinkerden yapılıyor. Bu süreçte karbondioksit ortaya çıkıyor.

Bir ton çimento üretmek için bin 400 santigrat dereceye kadar olan pişirme işleminde yaklaşık 1 ton karbondioksit yayılıyor.

Bu kimyasal reaksiyon, emisyonun yüzde 70'ine sebep oluyor. Geri kalan yüzde 30'sa fırında kullanılan enerjiden geliyor.

EMİSYON NASIL AZALTILABİLİR?

Beton endüstrisi 2050'ye kadar karbon nötr olmayı planlıyor. Küresel Çimento ve Beton Birliği ayrıca ekimde, 2030'a kadar emisyonları yüzde 25 azaltma hedefi belirledi.

Bu, 10 yılda yaklaşık 5 milyar ton karbondioksiti durdurma anlamına geliyor. AFP, haberinde sektörde emisyondan kurtulmanın büyük ölçüde karbon akalama ve depolama gibi henüz pek uygulanmayan teknolojilere bağlı olduğunu yazdı.

Eski betonların dönüştürülmesi ve fırınlarda biyoyakıtların kullanılması da öneriliyor.

Bu konuda bazı girişimler de çalışıyor. ABD merkezli Solidia, karbon yakalayıp bunu beton karışımını kurutmak için kullanmayı planlıyor. Bu, üretimde ihtiyaç duyulan su miktarını da en aza indiriyor.

Kanada'daysa CaronCure, sıvılaştırılmış karbondioksitin betona nasıl enjekte edileceğini ve orada nasıl depolanacağını araştırıyor.

"YEŞİL" ÇİMENTO

Endüstri ayrıca gözünü, geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış "yeşil" çimentolara dikti. Küresel Çimento ve Beton Birliği'ne göre Birleşik Krallık'ta betonun yüzde 26'sı halihazırda bu şekilde üretiliyor.

Geleneksel üreticiler, makinelerini modernize ederek "yeşil" çimento üretmelerinin zaman alacağını söylüyor.

Ancak yeni üreticiler buna odaklanmış durumda. Fransa'daki Hoffman Green Cement bunlardan biri. Hoffman Green Cement uçucu kül ve yüksek fırın cürufu gibi endüstriyel atıklardan çimento üretiyor.

Şirketin kurucusu Julien Blanchard, "yeşil" çimentonun daha pahalıya satılsa da talebin yüksek olduğunu söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.