BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

İranlı hackerların fidye yazılımı siber güvenlik uzmanlarını şaşırttı

İranlı hackerların fidye yazılımı siber güvenlik uzmanlarını şaşırttı

ABD’de çeşitli taraflarca başlatılan ve enerji iletim şirketleri, hastaneler ve bankalar da dahil olmak üzere hayati kurum ve tesisleri hedef alan hacker saldırılarının artmasıyla birlikte, İranlı hackerlar da bu saldırıların hattına girdi. Bu durum, ABD’deki kolluk kuvvetlerini alarma geçirdi.

Yayın Tarihi: 19/12/21 18:32
okuma süresi: 3 dak.
İranlı hackerların fidye yazılımı siber güvenlik uzmanlarını şaşırttı
A- A A+

Önceki saldırıların çoğu, üyeleri Rusya merkezli gruplara atfedilirken, ABD merkezli Foreign Policy (FP) dergisinde yayınlanan haber, İranlı bilgisayar korsanlarının son zamanlarda hesaba katılması gereken bir güce dönüştüğünü ve siber aktivitede yüksek yetenekler sergilediğini ortaya koydu.

FP haberinde, İranlı tarafların ABD hedeflerine saldırılar düzenlediği ve geçen Kasım ayında bir çocuk hastanesi de dahil olmak üzere çok çeşitli hayati altyapı kurumlarına sızmayı başardığı belirtildi. Washington DC merkezli dış politika dergisi FP’ye göre ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya geçtiğimiz günlerde İran saldırılarına ilişkin ortak bir uyarı yayınlayarak İranlı hackerlar tehlikesinin arttığını belirtti.

ABD dergisine göre ABD Federal Polisi FBI, Avustralya Siber Güvenlik Merkezi ve Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi uzmanları Tahran’ın “Gelişmiş Kalıcı Tehdit” isimli bilgisayar korsanı grubunu desteklediği hükmüne vardı.

Haberde, arkasında Rus bilgisayar korsanlarının bulunduğu "fidye yazılımı" saldırılarına odaklanan güvenlik yetkililerinin, dikkate alınmayan yeteneklere sahip olduğu anlaşılan İran tehdidi karşısında şaşırdıkları da ifade ediliyor.

AFP haberine göre İranlı gruplar, verilerini kontrol etmeyi başardıkları için altyapı kurumlarına ve şirketlere yönelik saldırılar başlattı ve fidye talep etti. İran'ın "fidye yazılımı" saldırıları ABD’liler için tanıdık gelmese de dergi, bir yıldan fazla bir süredir bunun İsrail'de "gündelik hayatın" bir parçası olduğunu söylüyor. Tahran'a sadık bilgisayar korsanlarının, askeri nitelikteki saldırılara ek olarak, İsrail'deki ekonominin çoğu sektörünü hedef aldığı belirtiliyor.

Haberde, “Tahran'ın fidye yazılımını İsrail'e karşı başarılı bir şekilde kullanması, onu ABD'ye karşı da kullanmaya teşvik etti” ifadeleri yer aldı.

Eylül 2020'de bir İsrail siber güvenlik şirketi, İran'ın önde gelen İsrail kuruluşlarını hackleme ve onlardan fidye talep etme girişimlerini ortaya koydu.

İran ile bağlantılı olduğuna inanılan ikinci bir bilgisayar korsanlığı grubu olan Black Shadow, Ekim ayında İsrail'deki bir internet servis sağlayıcısını hedef alan büyük bir siber saldırı düzenlemekle suçlandı.

AFP haberde, "İran fidye yazılımı" programlarının önümüzdeki yıllarda küresel ölçekte genişleyebileceği konusunda uyardı.

2019 yılında Amerikan devi Microsoft Corporation'daki araştırmacılar tarafından hazırlanan bir raporda, İranlı bilgisayar korsanlarının dünya genelindeki sistemlere, şirketlere ve hükümetlere sızmak için çalıştıkları ve yüz milyonlarca dolarlık zarara yol açtıkları belirtildi.

Kaynak: Agence France Presse (AFP)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.