BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Araştırmacılar ABD'ye giden son köle gemisinden DNA elde etmeye çalışıyor

Araştırmacılar ABD'ye giden son köle gemisinden DNA elde etmeye çalışıyor

Afrika'dan ABD'ye köleleştirilmiş kişiler getirdiği bilinen son köle gemisinin kalıntıları, yolcuların torunlarının kaderini keşfetmek için araştırmacılar tarafından inceleniyor.

Yayın Tarihi: 27/12/21 22:56
okuma süresi: 3 dak.
Araştırmacılar ABD'ye giden son köle gemisinden DNA elde etmeye çalışıyor
A- A A+

İlk kez National Geographic tarafından haberleştirilen Clotilda'nın kalıntıları, Alabama'daki Mobile Nehri'nin çamurlu kıyılarında son derece iyi korunmuş.

Gemi ilk olarak 2019'da tespit edilse de araştırmacılar, son yolculuğu sırasında 110 köleleştirilmiş kişinin tutulduğu ambar dahil geminin asıl yapısının üçte ikisi kadar büyük kısmının hâlâ sağlam olduğunu yakın zamanda keşfetti.

Araştırmacılara göre Clotilda, 1860'da Batı Afrika ülkesi Benin'den köleleştirilmiş kişilerle yola çıktı ve son varış noktası Alabama eyaletindeki Mobile kentiydi.

Gemi o kadar iyi korunmuş ki, araştırmacılar şu anda siltle (kumdan küçük, kilden büyük taneli malzeme -ed.n.) dolu olan gövdeden DNA elde etmenin mümkün olduğuna inanıyor. İçeride, gemiye hapsedilmiş köleleştirilmiş kişilerin erzakının saklandığı fıçılar ve torbalar hâlâ sağlam durumda. Sadece 7 metre uzunluğunda, yaklaşık 5,5 ila 7 metre genişliğinde ve 7 metreden daha alçak bölüm, neredeyse iki aylık bir okyanus yolculuğuna katlanmak için korkunç bir yer oluyordu.

Clotilda Torunları Derneği Başkanı Darron Patterson, The New York Times'a "Böyle bir şey gerçekleştirmek, insanlara mal muamelesi yapmak için belirli bir miktar kötülük gerekir" dedi.

Dünyanın asla unutmaması için o geminin sergilenmesini istiyoruz.

Araştırmacılar, herhangi bir DNA elde edebilip edemeyeceklerini görmek için gemiden tortu ve ahşap çıkarmayı planlıyor. DNA tespit edilebilirse, gemideki köleleştirilmiş kişilerin nereden geldiğinin belirlenmesini sağlayabilir ve torunlarının izini bulmak için kullanılabilir.

Gemideki köleleştirilmiş kişiler, Amerikan İç Savaşı'nın sona ermesinin ardından nihayetinde Mobile'da kendi topluluklarını, Africatown'ı kurmuştu.

Clotilda hakkında yazılar yazan tarihçi Sylviane Diouf, The New York Times'a, keşiflerin gemideki köleleştirilmiş kişilerin oluşturduğu topluluklar hakkında daha fazla bilgi sağlayacağını söyledi.

“Gemi, tüm hikayeye ışık tutması açısından inanılmaz derecede önemli.

En önemlisi, yaklaşık 6 hafta boyunca Clotilda'da olan insanların hikayesi.”

O dönemde ABD Kongresi, ülkeye yurtdışından köleleştirilmiş kişi getirilmesini 50 yıldan daha uzun bir süre önce yasakladığından, geminin son yolculuğu aslında yasadışıydı.

Clotilda'nın kaptanı William Foster, Mobile'a varmış, köleleştirilmiş kişileri bir nehir teknesine nakletmiş ve insan kaçakçılığının kanıtlarını gizlemek için gemiyi yakmıştı. Gemi o zamandan beri aynı yerde.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.