BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 4 dak.

Sarı: Daha hızlı internet sağlık konusunda bazı sorunlar yaşatabilir

Sarı: Daha hızlı internet sağlık konusunda bazı sorunlar yaşatabilir

GAÜ Yönetim ve Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Sarı ve GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Akkaya, 60 GHz teknolojisinin kullanımının sağlığa zararlı olup olmadığı konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 17/04/22 13:45
okuma süresi: 4 dak.
Sarı: Daha hızlı internet sağlık konusunda bazı sorunlar yaşatabilir
A- A A+

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Yönetim ve Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Sarı ve GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Akkaya tarafından gerçekleştirilen bir program kapsamında, KKTC’de gündeme gelen 60 GHz teknolojisinin kullanımının sağlığa zararlı olup olmadığı konusuna değinildi.

SARI: DAHA HIZLI İNTERNET SAĞLIK KONUSUNDA BAZI SORUNLAR YAŞATABİLİR

Burada konuşan Prof. Dr. Arif Sarı, 69 GHz internetin kullanımının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde serbest bırakılması konusunda talepte bulunulduğunu ve söz konusu talebin n Ulaştırma Bakanı tarafına iletildiğini söyledi.

Sarı açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Ulaştırma Bakanımız söz konusu talebi inceledi ve internetin daha hızlı ve kaliteli olması için, frekansın 60 GHz’e çıkarılması konusundaki mevzuat da değişiklik talimatı verdi. Daha hızlı bir internet birçok yönden iyi olabilir fakat sağlık konusunda bazı sorunlar yaşatabilir. Sarı konu ile ilgili 2011 yılında yapılan bir araştırmadan söz ederek, “60 GHz’nin sağlığa zararlı olduğunu dair bir sonuç var. İletilen frekansın %90’nın dan fazlası insan vücudunda emiliyor”

AKKAYA: 60 GHZ VÜCUTTA EMİLEBİLİR VE HIZLI TÜMÖR OLUŞUMUNA SEBEP OLABİLİR

Prof. Dr. Murat Akkaya ise konuyla ilgili konuşmasında, “Öncelikle bazı ülkelerde 60 GHz internet kullanılmakta fakat kullanıldığı coğrafik yapı buna uygun. İnsanların fazla yaşamadığı yerlerde belli bir internet oranını arttırmak için kullanılan bir teknolojidir. Fakat halkın yoğun yaşadığı bir şehirde bu transmisyonun antenler arasından geçişi insan sağlığına zararlı olabilir. Bu zararlardan bazıları şunlardır; oksijende belirli bir kalite düşüklüğüne sebep oluyor. Belki 1 ay veya 1 yılda gelişecek bir durumdur bu ama bu risklerin alınmasının yersiz olduğunu söyleyebilirim. İnternetimizi daha hızlı yapmak için fiber yöntemine geçebiliriz. İkinci yöntem arasında bir süre sonra geçiş olacağı söylense de bunun ne kadar bir süre olacağı, insanların ne kadar bu radyasyona maruz kalacağını şu anda bilmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Akkaya, bu frekansın vücutta emildiği ve hızlı tümör oluşumuna sebep olabileceğini söyledi.

Yapılan araştırmaların bu şekilde sonuç verdiğini de vurgulayan Akkaya açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Kesinlikle bu projeyi çöpe atalım demek istemiyoruz, herkesin anlayacağı şeffaf bir dille bu projenin artıları ve eksilerini, insan sağlığına olabilecek durumları konuşuyoruz. Elbette bu konular uzman sağlıkçılar ve biyologlar tarafından da ele alınmalıdır. Böyle bir çalışma yürütülecekse eğer, bir ekip oluşturulmalı ve bu kararlar içerisine uzman kişiler dahil olmalıdır. Bu oluşturulacak ekip ile halkın sağlığı da düşünülmelidir ve o şekilde faaliyete geçilmelidir.

Sağlıkçılarla, biyologlarla, antenciler ile bunun bir araya gelip bu konunun tartışılması ve ortak bir noktada buluşulması lazım. Ben kendi açımdan baktığım zaman hızlı internet bize işimiz açısından da rahatlama sağlayacaktır. Lakin getirisi götürüsünden daha mı fazla daha mı az ondan emin değiliz. Bu konunun da uzman bir komisyon tarafından karar verilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.