BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Gökbilimciler, Hubble arşivinde asteroit hazinesi buldu

Gökbilimciler, Hubble arşivinde asteroit hazinesi buldu

Projede binlerce yurttaş bilimci çalıştı...

Yayın Tarihi: 15/05/22 16:35
okuma süresi: 3 dak.
Gökbilimciler, Hubble arşivinde asteroit hazinesi buldu
A- A A+

NASA'nın emektar teleskobu Hubble'ın topladığı verilerin arşivini inceleyen gökbilimciler, asteroit hazinesi buldu. Yapılan çalışma, 1701 asteroit izini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobu'nun önceden topladığı verilerde gözden kaçan asteroitleri belirlemek için yurttaş bilimcilerle 2019'da bir proje başlattı. "Hubble Asteroit Avcısı" adlı projede verilerin incelenerek önceden parazit olduğu sanılan asteroitleri tanımlamak amaçlandı.

Hubble, ACS ve WFC3 kameralarının 30 Nisan 2002 - 14 Mart 2021 arasında yaptığı gözlemlerden elde edilen 37 binden fazla görüntü tarandı.

Bu kameralarla yapılan gözlemler genellikle 30 dakika sürüyor. Gökbilimciler bu yüzden hareketli asteroitlerin bu gözlemlerden toplanan verilerde çizgi olarak göründüğünü söyledi. Ancak bilgisayar sistemlerinin bu tür çizgilerin asteroit olduğunu algılaması zor olabiliyor.

Araştırma ekibinden Sandor Kruk, "Hubble'ın yörüngesi ve hareketi sebebiyle, görüntülerde çizgiler kavisli görünüyor. Bu da asteroit izlerini ayırmayı zorlaştırıyor. Daha doğrusu, bir bilgisayara bunları nasıl otomatik şekilde algılayacağını anlatmak zor" dedi.

Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü'nde astrofizikçi olarak görev yapan Kruk sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle bir başlangıç sınıflandırması hazırlamak için gönüllülere ihtiyacımız vardı. Bu sınıflandırmayı daha sonra bir makine öğrenmesi algoritmasını eğitmek için kullandık."

Projede 11 bin 482 yurttaş bilimci binlerce görüntüyü inceleyerek çizgileri araştırdı. Görüntülerin yüzde 1'inde 1488 asteroit olabilecek iz tanımlandı.

Daha sonra eğitilen algoritmanın da katkısıyla muhtemel asteroitlerin sayısı 2 bin 487'ye çıktı. Kurk ve ekibi görüntüleri inceleyerek sayıyı düşürdü ve toplamda 1701 asteroit izine ulaştı.

Bu izlerin yaklaşık üçte birinin daha önce bilinen asteroit olduğu görüldü. Ancak geri kalan 1031 iz tanımlanamadı. Uzmanlar, daha fazla gözlem yapılması gerektiğini belirtti.

Araştırmacılar, göktaşlarının ne kadar uzakta olduğunu ve yörüngelerini belirlemek için çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.