BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Otonom kargo gemisi okyanus ötesi ilk yolculuğunu tamamladı

Otonom kargo gemisi okyanus ötesi ilk yolculuğunu tamamladı

Kendi dümen tutan bir gemi, otonom navigasyon teknolojisi kullanan büyük bir geminin gerçekleştirdiği dünyanın ilk okyanus ötesi yolculuğunu tamamladı...

Yayın Tarihi: 11/06/22 15:50
okuma süresi: 3 dak.
Otonom kargo gemisi okyanus ötesi ilk yolculuğunu tamamladı

Yapay zeka rota optimizasyonu, Pasifik Okyanusu'nda yapılan yolculukta yakıt verimliliğini artırdı ve sera gazı salımını azalttı...

The Independent'ın haberine göre, dünyanın en büyük gemi inşa şirketi HD Hyundai'nin yan kuruluşu Avikus, 180 bin metrekarelik ultra büyük Prism Courage gemisinin, 20 bin kilometrelik yolculuğunu 2 Haziran'da tamamladığını duyurdu.

Meksika Körfezi'nden yola çıkan Prizma Courage, Panama Kanalı'ndan geçerek Pasifik Okyanusu'nu aştı ve Güney Kore'deki Boryeong LNG Terminali'ne ulaştı.

Avikus'a göre yolculuğun tamamlanması 33 gün sürerken, rota optimizasyonu yakıt verimliliğini yaklaşık yüzde 7 artırdı ve sera gazı salımlarını da yaklaşık yüzde 5 azalttı.

Yapay zeka yazılımı ayrıca yolculuk esnasında diğer gemilerle yaklaşık 100 çarpışmadan kaçınmayı başardı.

Prizma Courage'ın kaptanı Young-hoon Koh, otonom navigasyon teknolojisinin "seyir rotalarının korunması, otonom yön değiştirilmesi ve yakındaki gemilerden kaçınılması" için kullanıldığını ve "bunların hepsinin gemi mürettebatının işini kolaylaştırdığını" söyledi.

Daha önce Güney Kore'de 12 kişilik bir yolcu gemisinin ilk tam otonom operasyonunu test eden HD Hyundai, söz konusu teknolojisini diğer gemi boyutlarına da uygulamayı planlıyor.

Avikus'un CEO'su Do-hyeong Lim, "Bir gemiye en uygun rotalar sağlama konusunda Seviye 1 teknolojisinin ötesine geçen Seviye 2 sistemini başarıyla test etmemiz anlamlı" dedi.

Norveçli bir şirket de bu yıl, dünyanın ilk bütünüyle mürettebatsız kargo gemisini Herøya ve Brevik arasındaki bir rotada denize indirmeyi planlıyor.

Aksi takdirde kara yoluyla teslim edilecek yükleri taşımak için tasarlanan Yara Birkeland da yüzde 100 elektrikli. Otonom teknolojiden sorumlu şirket Kongsberg'e göre, gemi bir kez tamamen faaliyete geçtiğinde kamyonla yapılan, yılda 40 bin seyahati ikame edebilecek.

Finlandiya'da ise kendi kendini süren bir yolcu feribotu 2018'de denize indirilmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.