BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 4 dak.

Yeni Zelanda'da beliren mavi ışık sarmalı, gökyüzünü izleyenleri şaşkınlığa uğrattı

Yeni Zelanda'da beliren mavi ışık sarmalı, gökyüzünü izleyenleri şaşkınlığa uğrattı

Yeni Zelanda'da pazar akşamı nadir oluşumun ortaya çıkışını izleyenler, bu bulanık mavi ışıkların gökyüzünde oluşan küçük bir galaksiye benzediğine dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 20/06/22 23:01
okuma süresi: 4 dak.
Yeni Zelanda'da beliren mavi ışık sarmalı, gökyüzünü izleyenleri şaşkınlığa uğrattı
A- A A+

İnsanlar bu kıvrımlı ışıklara neyin güç verdiğine dair açıklamalar ararken, bu tuhaf manzara sosyal medyada bir bildirim ve kafa karışıklığı sağanağına yol açtı.

Kısa bir süre sonra görüntünün kaynağı ortaya çıktı: Bir SpaceX roketi fırlatıldıktan kısa bir süre sonra yakıtını bırakmıştı.

Queenstown, Auckland ve Motueka'daki yerel halk, fotoğrafları Twitter ve Facebook'ta paylaşarak gökyüzündeki tuhaf görüntünün ne olduğunu bilen olup olmadığını sordu.

New Zealand Herald'ın haberine göre Pasifik'in bazı bölgelerinde daha parlak olduğu bildirilen sarmal Fiji, Samoa, Yeni Kaledonya ve küçük Tokelau adasında da görüldü.

Fotoğraflar, yıldızlarla dolu karanlık akşam göğünü ve bunların arasında birden fazla koluyla mavi sarmalı gözler önüne serdi.

Sosyal medya kullanıcısı Evan McKay, Facebook'ta "Kontrolden çıkan bir roket gibi görünüyor" dedi.

Sosyal medyadaki yerel astronomi grupları, adanın dört bir yanından fotoğraf paylaşan insanlarla dolup taştı.
Sonunda ülkenin New Plymouth Astronomi Topluluğu, yerel halkın merakını dindirdi ve gökyüzünde meydana gelen olayın şüpheli bir uzaylı faaliyetinden ziyade SpaceX roketinin fırlatılmasından sonraki insan faaliyetlerinin yol açtığı bir fenomen olduğunu doğruladı.

Topluluk, Facebook'ta yaptığı paylaşımda, "Bu gece 19.30 sularında gökyüzünde görülen ‘sarmal’ büyük olasılıkla SpaceX roket fırlatmasından kaynaklanan bir 'yakıt dökümü' yani 'egzoz dumanı'ydı" açıklamasında bulundu.

 Açıklama şöyle devam etti:

"Benzer etkiler daha önce de görüldü ve muhtemelen SpaceX'in Globalstar 2 FM15'i o sıralarda Yeni Zelanda'yı geçiyordu.

Aşağıdaki videoda roket, bir saatten biraz fazla bir süre sonra, 17.30 civarında yapacağı uçuşu için Yeni Zelanda'nın güneyini geçerken görülüyor. Muhtemelen yaklaşık 90 ila 120 dakika sonra, yani 19.30 civarında yeniden geçecek."

Bu, hafta sonunda üç başarılı Falcon 9 fırlatması düzenleyen ve toplam 55 uyduyu uzaya gönderen SpaceX tarafından da doğrulandı.

Kullanıcılardan biri, topluluğa, roket yakıtının neden döküldüğünü sordu. Grup, roket aşaması ayrışmalarından sonra yakıtın neden döküldüğünün bir açıklaması olduğunu söyledi.

The New Plymouth Astronomi Topluluğu, "Bunun yapılmasının nedeni güvenliktir; aracın patlama riskini en aza indirmek için yapılır. Bu patlamadan dolayı büyük miktarda uzay çöpü veya diğer uzay araçlarını tehlikeye atacak yörüngesel döküntüler oluşabilir. Yakıt ise bu kadar yüksek bir rakımda hızla dağılır ve Dünya için hiçbir çevresel tehdit oluşturmaz" ifadelerine yer verdi.

Ticari fırlatma şirketi tarafından gerçekleştirilen üç görevle tarihi rekoru elinde tutan SpaceX, pazar günü Globalstar iletişim uydusunu yörüngeye göndermeyi başardı.

Sosyal medyada faaliyet gösteren uzay aktivitesi takipçisi SpaceFlight Now, "SpaceX, Cape Canaveral'dan pazar günü erken saatlerde bir Globalstar iletişim uydusunu yörüngeye yerleştirerek, 36 saat içindeki üçüncü Falcon 9 roket uçuşunu gerçekleştirdi. Bu, tarihte herhangi bir ticari fırlatma şirketi tarafından gerçekleştirilen en hızlı üç görev dizisi" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.