BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Çin, Dünya'ya tehdit oluşturan asteroitleri tespit etmek için yeni bir sistem inşa ediyor

Çin, Dünya'ya tehdit oluşturan asteroitleri tespit etmek için yeni bir sistem inşa ediyor

20 antenden oluşan radyo anteni dizisi, Güneş ve Dünya arasında hareket eden asteroitleri tespit edecek

Yayın Tarihi: 23/07/22 13:20
okuma süresi: 3 dak.
Çin, Dünya'ya tehdit oluşturan asteroitleri tespit etmek için yeni bir sistem inşa ediyor
A- A A+

Çin'de bir üniversite, Dünya'ya çarpabilecek asteroitleri tespit etmek için 20 antenden oluşan radar anteni dizisi inşa ediyor.

The Independent'ın haberine göre, Pekin Teknoloji Enstitüsü'nün "China Fuyan" kod adlı tesisindeki her anten 25 ila 30 metre çapa sahip olacak ve gezegenimizin 150 milyon kilometrelik menzilindeki (Dünya'yla Güneş arasındaki mesafeyle neredeyse aynı) asteroitleri gözlemleyecek.

Şu ana kadar iki anten inşa edilirken, testlerin eylülde gerçekleşmesi planlanıyor.

Pekin Teknoloji Enstitüsü Başkanı Long Teng, Global Times'a yaptığı açıklamada, projenin Çin'in Dünya'nın yakın çevresini savunmaya yönelik beklentilerini karşılamanın yanı sıra, asteroitler üzerine yürütülen genel çalışmaları desteklemek için başlatıldığını söyledi.

Ayrıca bu anten dizisi, Dünya'nın yörüngesinde zaman içinde artan ve en kötü ihtimalle insanları Dünya'ya hapsedebilecek uzay enkazını takip etmek için de kullanılabilir.

Uzay atıklarının birikimi giderek kötü hale gelirken, bilim insanları gelecek 10 yıl içinde birisinin Dünya'ya düşen bir roket sebebiyle ölme riskinin kayda değer olduğu uyarısını yaptı.

2021'de Dünya yörüngesinde yaklaşık 21 bin nesne vardı ve bunların yaklaşık 5 bini aktif uydulardı. Ancak şimdi gezegenin etrafında, Uluslararası Uzay İstasyonu gibi bir yapının bile kaçınma manevrası yapmasına yol açmış, 1 santimetreden küçük 128 milyondan fazla nesne olduğu tahmin ediliyor.

Çin bir süredir asteroitleri takip eden savunma sistemleri geliştiriyor ve birinin 2025'te test edilmesi bekleniyor. Bu sistem Dünya'ya tehdit oluşturabilecek asteroitleri kataloglayacak, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) de onları yolundan saptırmak için bir araç gönderebilecek.

CNSA'dan araştırmacılar, uzay enkazının Dünya'ya çarpmasını engellemeyi denemek için, onları rotasından çıkaracak 23 adet Long March 5 roketi fırlatmayı önerdi.

Bir asteroidin Dünya'ya çarpma olasılığı düşük ancak bunlardan biri olan 78 milyar kilogram ağırlığındaki Bennu, gezegene çarpma riskinin 2 bin 700'de 1 olması nedeniyle araştırmaların odağı haline geldi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.